Siirry pääsisältöön

Kuuleminen, kertominen, kannustaminen, kunnioittaminen, kysyminen ja kiittäminen kulkee käsi kädessä.


Hei, olen Laitisen Tuula ja työskentelen vielä reilun 4 kuukautta kouluttajana ennen eläkkeelle siirtymistä. Koulutan lähinnä vertaisohjaajia ja kokemusasiantuntijoita sekä kokemusasiantuntijoiden kouluttajia nyt viimeisimpänä MTKL:n valtakunnalliseen toimintaan ja jäsenyhdistyksiin.




Kokemusasiantuntijuuden tulevaisuuden näen varsinkin tästä potilasjärjestön näkökulmasta aivan erityisen tärkeänä. Itse sairauden kokeneiden mukana olo on todella tärkeää. Yhdessä ammattilaisten kanssa asiat avautuvat ja menevät ymmärrettävässä muodossa, ihan vaikeissakin tilanteissa, perille asti. Silloin tieto ja inhimillisyys muodostavat hyvän kokonaisuuden ja kynnys madaltuu.
 Ajattelen, että tässä on jo mahdollisuuksia ennaltaehkäisemisen ja nopeammin avun piirin hakeutumisen näkökulmista.
 Oman tarinan kirjoittaminen, mikä on oleellisin työvälinekokemusasiantuntijalle, on myös se tärkein pointti,että elämäntarina kirjoitetaan aina kuitenkin ensisijaisesti oman kuntoutumisen tueksi. Sen jälkeen on helpompi kertoa mikä auttoi, mitä olisi toivonut.

Luovien menetelmien mukaan tulo, yhä enenevässä määrin, laventaa myös tarinoita. Luovuus tekee myös tarinoista entistä henkilökohtaisempia ja kiinnostavampia, erottaa tarinat toisistaan.
Tässä ajassa on mielestäni murroksen vaihe pienesti tekemisestä laajaan julkisuuteen esimerkkinä  podcastit ja MTKL:n uudet verkkokurssit. Muutos on aina mahdollisuus!
Kokemusasiantuntijuus ei ole ylitietämistä vaan siinä on oman kokemuksen tuomaa tietoa josta jokainen saa ottaa vinkkejä tai innostusta, voi vaikka kysyä itseltään ;mikähän minua auttaisi? Se ei ole tiedolla tai kokemuksella mestaroimista vaan se on kannustamista, innostamista ja toiveikkuuden herättämistä! Se on myös ammattilaisen kokemustiedon arvostamista, tässäkin tulee se kolme asiantuntijaa.
Kokemusasiatuntijan iällä ei mielestäni ole merkitystä. Joskus olen ihan ihmetellyt miten suuntaan tai toiseen on ollut todella merkittäviä kokemustiedon ympärille tapahtuneita vuorovaikkutteisia kohtaamisia ja niistä on poikinut hyviä uusien polkujen alkuaja. Polut ovat voineet avautua nuorelle että vanhemmalle, ehkä erilailla. Tässä on sitä vertaisuutta parhaimmillaan. Ajattelen syvien asioiden yhtymäkohdan olevan ikää merkittävämpi.
On elämäni yksi suuri onni, että olen todella saanut nähdä ihan uskomattomia arjen sankaritarinoita näitten 23 vuoden aikana jonka olen tässä Mtkl;n toiminnassa saanut olla mukana. Joku on saanut jo ensimmäisellä kurssilla kipinän, idean mitä kohti lähteä kulkemaan, ja todellakin siitä on polku johtanut monenlaisiin arjen sankaruuksiin, koti, tasapaino, harrastus, vertaisuus, uusi koulutus, työ. Yksi asia on johtanut toiseen ja kokonaisuudesta on ihmiselle muodostunut aivan uusi elämä. Se ei välttämättä ole tarkoittanut, että on kokonaan terve vaan esim, lääkkeet, terapia, vertaistoiminta ovat auttaneet ja on löytynyt arjen tasapaino. On suuri ilo myös katsoa miten hyvät asiat antavat tässä toiminnassa välitteistä hyvää mieltä ja rohkaisua sekä innostusta koko ryhmälle, sekin siis hyvä tarttuu!

Mietinpä tarkkaan mitkä ovat 3 tärkeintä ominaisuutta kokemusasiantuntijaksi aikovalla.. 

1. halu auttaa lähimmäistä
2. kuuntelun taito
3.oman tarinan jakaminen

Olemme puhuneet k-hoidosta, siinä kohtaamisessa on läsnä kuuntelu, kuuleminen, kertominen,  kannustaminen, kunnioittaminen, kysyminen ja kiittäminen kulkee käsi kädessä. Tulihan noita nyt kolmea enemmän, noista aineksista syntyy hyvä kokemusasiantuntija, joka osaa katsoa ammatilaiseen ja vertaiseensa noilla evästeillä. Kokemusasiantuntijan tehtävä on olla osa kokonaisuutta. 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun...

"Muiden auttaminen on pääsyy olla kokemusasiantuntija"- Kokemusasiantuntija Piia esittäytyy

Hei kaikille!   Olen Piia, 1988 syntynyt nuori aikuinen. Sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta tällä hetkellä sairauteni on remissiossa ( = taantumisvaiheessa, eli olen niin terve kuin voin olla tällä diagnoosilla.) Olen pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeen sain 2018 alussa. Minulla on kaksi kissaa, Sirius ja Luna, jotka pitävät minulle seuraa kotona. Vapaa-ajalla tykkään käydä valokuvaamassa. Pitkä suhteeni päättyi lokakuussa 2017 ja paria kuukautta myöhemmin muutin Iisalmeen. Käyn eräällä säätiöllä tienaamassa muutaman euron eläkkeen päälle, ja tulin mukaan Omat avaimet- projektiin huhtikuussa 2019 kokemusasiantuntijaksi. Olin aiemmin osallistunut projektin tarjoamaan yksilövalmennukseen, hevariryhmään ja ikkunatarinassa on tällä hetkellä minun ottamia valokuvia.  Kokemusasiantuntijan roolissa olen tähän mennessä päässyt kertomaan kokemuksiani hevariryhmästä ammattilaisten koulutuksessa Iisalmessa sekä olin mukana ohjausryhmässä Joensuussa. Olen ...

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä my...