Siirry pääsisältöön

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?



Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot. 

Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä?




Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä.

"Miksi tunnen näin?" 
"Voinko tehdä tälle asialle jotain?" 

Tunteiden säätely voi olla joskus hankalaa meillä kaikilla. Joskus käy niin, että jokin tunne ottaa meistä vallan ja tuntuu ettei siitä pääse irti. Tunteiden säätelyä voi kuitenkin opetella esim. hakeutumalla miellyttäviin paikkoihin, tekemällä jotain mistä pitää, puhumalla läheisen kanssa. Tärkeintä on löytää "the juttu" mikä sopii tunteiden säätelyssä itselle.

Myönnän itsekin, että tunteiden säätely voi olla vaikeaa. Varsinkin jos olen väsynyt tai stressaantunut niin en jaksa niin paljon "puuttua" omien tunteiden säätelyyn. Kuitenkin pidän erittäin tärkeänä sitä, että  tunnistan omat heikot kohtani ja teen niiden eteen töitä, että pystyisin paremmin (ainakin joskus) säätelemään tunteitani väsyneenäkin. Väsyneenä, stressaantuneena tai surullisena tunteet kun tuntuu sitten yleensä vahvemmin meissä...

Tunnetyöskentelyä (sanoittaminen, ilmaiseminen, tunnistaminen) voi kehittää läpi elämän ja sitä tarvitsee meistä jokainen. 
Joskus tunnetyöskentelyä voi olla haastavampaa tai tunnetyöskentelyyn ei ole saanut apua/tukea/valmiuksia erilaisista syistä johtuen. 

Valmennuksissa on mukana paljon erilaisia tunneharjoitteita.
Tunteet ja niiden kanssa työskentely nousee esille vahvasti HEVARIssa kuin myös yksilövalmennuksessakin. 
Myös nuoret ovat kokeneet tunteiden käsittelyn valmennuksissa erittäin tärkeäksi ja ne ovat olleet pidettyjä kertoja. Nuoret ovat kokeneet myös saaneensa kerroilta konkreettisia keinoja esim. negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Tunnetyöskentelyn kautta myös itsetuntemus vahvistuu.



"Negatiivisten tunteiden käsittelyyn sai vahvuuksia ja apua." -Nuori, hevari ryhmästä.

Koska tunteiden käsittely ja niistä puhuminen herätti nuorissa niin kuin myös meissä suurta kiinnostusta ja pohdintaa niin halusimme myös tehdä videon tunteista. Videon tekeminen oli todella mielenkiintoinen ja antoisa kokemus! Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa vasta julkaistu video "Hellurei ja helkkarin tunteet".

Olemme myös työstämässä tunnekortteja jotka tulevat osaksi valmennuksia. Tunnekorttien avulla tunteiden ilmaiseminen ja sanoittaminen voi olla helpompaa. Joskus pelkkä kortin valinta riittää eikä siitä tarvitse sen kummemmin muille puhua. Tärkeää on, että itse tunnistaa omat tunteensa. Tunnekortteja on työstetty yhdessä Omat avaimet-projektissa mukana olleiden nuorten kanssa.

Me kaikki tunnemme tunteita. Älä pelkää tai jännitä niitä vaan opettele tarkkailemaan ja käsittelemään niitä. Tunteet tekee meistä omia ihania ainutlaatuisia immeisiä!






-Johanna-

Ps. Blogissa olevat kuvat ovat tulevia tunnekortteja. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte