Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.
Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä?
Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä.
"Miksi tunnen näin?"
"Voinko tehdä tälle asialle jotain?"
Tunteiden säätely voi olla joskus hankalaa meillä kaikilla. Joskus käy niin, että jokin tunne ottaa meistä vallan ja tuntuu ettei siitä pääse irti. Tunteiden säätelyä voi kuitenkin opetella esim. hakeutumalla miellyttäviin paikkoihin, tekemällä jotain mistä pitää, puhumalla läheisen kanssa. Tärkeintä on löytää "the juttu" mikä sopii tunteiden säätelyssä itselle.
Myönnän itsekin, että tunteiden säätely voi olla vaikeaa. Varsinkin jos olen väsynyt tai stressaantunut niin en jaksa niin paljon "puuttua" omien tunteiden säätelyyn. Kuitenkin pidän erittäin tärkeänä sitä, että tunnistan omat heikot kohtani ja teen niiden eteen töitä, että pystyisin paremmin (ainakin joskus) säätelemään tunteitani väsyneenäkin. Väsyneenä, stressaantuneena tai surullisena tunteet kun tuntuu sitten yleensä vahvemmin meissä...
Tunnetyöskentelyä (sanoittaminen, ilmaiseminen, tunnistaminen) voi kehittää läpi elämän ja sitä tarvitsee meistä jokainen.
Joskus tunnetyöskentelyä voi olla haastavampaa tai tunnetyöskentelyyn ei ole saanut apua/tukea/valmiuksia erilaisista syistä johtuen.
Valmennuksissa on mukana paljon erilaisia tunneharjoitteita. |
Myös nuoret ovat kokeneet tunteiden käsittelyn valmennuksissa erittäin tärkeäksi ja ne ovat olleet pidettyjä kertoja. Nuoret ovat kokeneet myös saaneensa kerroilta konkreettisia keinoja esim. negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Tunnetyöskentelyn kautta myös itsetuntemus vahvistuu.
"Negatiivisten tunteiden käsittelyyn sai vahvuuksia ja apua." -Nuori, hevari ryhmästä.
Koska tunteiden käsittely ja niistä puhuminen herätti nuorissa niin kuin myös meissä suurta kiinnostusta ja pohdintaa niin halusimme myös tehdä videon tunteista. Videon tekeminen oli todella mielenkiintoinen ja antoisa kokemus! Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa vasta julkaistu video "Hellurei ja helkkarin tunteet".
Olemme myös työstämässä tunnekortteja jotka tulevat osaksi valmennuksia. Tunnekorttien avulla tunteiden ilmaiseminen ja sanoittaminen voi olla helpompaa. Joskus pelkkä kortin valinta riittää eikä siitä tarvitse sen kummemmin muille puhua. Tärkeää on, että itse tunnistaa omat tunteensa. Tunnekortteja on työstetty yhdessä Omat avaimet-projektissa mukana olleiden nuorten kanssa.
Me kaikki tunnemme tunteita. Älä pelkää tai jännitä niitä vaan opettele tarkkailemaan ja käsittelemään niitä. Tunteet tekee meistä omia ihania ainutlaatuisia immeisiä!
-Johanna-
Ps. Blogissa olevat kuvat ovat tulevia tunnekortteja.
Kommentit
Lähetä kommentti