Siirry pääsisältöön

HEVARI -koulutukset vedetty tälle kevättä! Mikä Fiilis?

HEVARI -henkilökeskeinen voimavaravalmennus koulutukset on vedetty nyt tälle kevättä! Koulutukset järjestettiin Iisalmessa ja Joensuussa. Molempiin koulutuksiin saatiin täydet osallistuja määrät joten kiinnostusta työmenetelmään löytyy!

Olemme jo aikaisemmin avanneetkin itse HEVARI -työmenetelmää täällä blogissa. Jos olet sitä lukenut niin käyppäs lukemassa se napauttamalla tätä näin "HEVARI -henkilökeskeinen voimavaravalmennus nuorille aikuisille". Tässä blogitekstissä kerrotaan fiiliksiä koulutuksista ja kerrotaan minkälaista palautetta olemme saaneet koulutukseen osallistuneilta. Kerromme myös minkälaisia aatoksia Omat avaimet-tiimillä on nyt näin ensimmäisten koulutusten jälkeen.
Koulutuksissa heräsi paljon keskusteluita ammattilaisten kesken työmenetelmän harjotteista.
Koulutuksiin osallistui hyvin laaja kirjo sosiaalialan ammattilaisia. Koulutuksissa oli mukana työntekijöitä muun muassa lastensuojelun puolelta, erilaisista päivätoiminnoista, sosiaalityöstä, perhetyöstä, yksilövalmennuksista, nuorisotyöstä, mielenterveys- ja päihdetyöstä sekä työpajalta. Saimme myös paljon palautetta siitä, että HEVARI on työmenetelmänä helposti sovellettava kaikenlaiseen työhön.

Laaja kirjo eri ammattilaisia herätti myös paljon keskusteluja koulutuksessa. Olimmekin erittäin iloisia siitä mitenkä paljon asioista keskusteltiin ja ajatuksia jaettiin puolin ja toisin. Koulutuksissa jaettiin myös paljon vinkkejä millä tavalla itse voisi hyödyntää joitakin harjotteita ja miten huomioida harjoituksissa erilaisia tarpeita joita asiakkailla saattaa olla. 

Koulutuksissa oli myös mukana HEVARIssa ohjaajan työparina toiminut nuori kokemusasiantuntija. Kokemusasiantuntija kertoi koulutukseen osallistuneille hänen oman mielipiteensä ryhmästä, työmenetelmästä, omasta roolistaan ryhmässä ja mitä hän itse sai HEVARIsta. Kannustammekin ammattilaisia ottamaan nuoria työpariksi ryhmiin mukaan.Koulutuksissa avataan kokonaisuudessaan koko HEVARI -työmenetelmä hyvin yksityiskohtaisesti jotta sitä on helppo lähteä heti toteuttamaan omassa työssään. Tähän mennessä koulutukseen osallistuneista 70 prosenttia aikoo ottaa HEVARIn työssään heti käytäntöön. 

Hahmopuu. Mikä fiilis?


Koulutuksissa käydään harjoituksia läpi niin, että myös osallistujat saavat niistä kokemuksen itselleen. Toiminnallisen osallistumisen kautta saa aina parhaimman opin itselleen siitä minkälaisia harjoitteet ovat. Tätä kautta niitä on myös helpompi lähteä ohjaamaan ryhmissä nuorillekin kun tietää harjoitteet perin pohjin.

 Koulutuksissa haluttiin nostaa esille sitä, että "HEVARI on ryhmä ennen muita ryhmiä."

HEVARIssa mukana olevat nuoret ovat itse sanoneetkin, että HEVARI sopii kaikille niille jotka haluavat selkeyttä omaan elämään ja sen hetkinen elämäntilanne voi olla vähän "hukassa". Nuorilta on tullut myös vahvasti esille sitä, että ryhmässä on mahdollisuus tutkiskella itseä turvallisessa ympäristössä. HEVARIssa ei lähdetä pohtimaan opiskelua tai työllistymistä vaan keskistytään omaan itseensä: omien vahvuuksien ja voimavarojen & voimavarasyöppöjen löytymiseen, pohditaan omia arvoja ja tunteita jota kautta vahvistetaan nuoren omaa identiteettiä ja käynnistetään nuorissa prosessia muutoksen tekemiseen ja oman itsensä tutkimiseen. Ryhmissä mahdollistetaan vertaistuki ja jokainen nuori otetaan ryhmässä vastaan juuri sellaisena kuin on.

Koulutuksissa pidettiin osallistujille myös HEVARIn kuvataidepajasta. Kuvataidepajassa osallistujat pääsivät heittäytymään luovaan toimintaan. Kuvataidepaja oli pidetty toiminnallinen osuus koulutuksissa. Monet voivat arkailla tälläisen toiminnallisen osuuden hyödyntämistä ryhmissä jos kokee ettei itse osaa esim. maalata tai piirtää. Kuvataidepajan pitämisellä koulutuksessa haluttiin rikkoa myös tätä ajatusta ja tuoda esille sitä ettei ohjaajankaan tarvitse osata kaikkea ja tässä harjoituksessa on tarkoitus maalata täysin omalla tyylillä ilman minkäänlaisia "rajoja"."Hyödynnä ohjaajana myös omat mielenkiinnon kohteet & vahvuudet ryhmänvetämisessä mutta uskalla heittäytyä myös uuden äärelle."
On ajatus joka kannattaa meidän kaikkien muistaa. Joskus kannattaa kokeilla uusia asioita, opetella uusia asioita ja haastaa itseään. Sillä tavalla löytää monesti itsestään uusia puolia, vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita. 

Meille, Omat avaimet-tiimille jäi koulutuksista erittäin hyvä mieli ja tästä on erittäin hyvä jatkaa syksyn koulutuksiin! Lisätietoja tulevista syksyn koulutuksista löydät Omat avaimet -projektin facebook-sivuilta kuin myös Mielenterveyden keskusliiton sivuilta.
Ilmottautuminen Turun ja Tampereen koulutuksiin on jo mahdollista joten eikun ilmottautumaan mukaan ja ottamaan HEVARIa haltuun!

Mikä fiilis? Hyvä fiilis! 

Omat avaimet-tiimi kiittää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä