Siirry pääsisältöön

HEVARI -koulutukset vedetty tälle kevättä! Mikä Fiilis?

HEVARI -henkilökeskeinen voimavaravalmennus koulutukset on vedetty nyt tälle kevättä! Koulutukset järjestettiin Iisalmessa ja Joensuussa. Molempiin koulutuksiin saatiin täydet osallistuja määrät joten kiinnostusta työmenetelmään löytyy!

Olemme jo aikaisemmin avanneetkin itse HEVARI -työmenetelmää täällä blogissa. Jos olet sitä lukenut niin käyppäs lukemassa se napauttamalla tätä näin "HEVARI -henkilökeskeinen voimavaravalmennus nuorille aikuisille". Tässä blogitekstissä kerrotaan fiiliksiä koulutuksista ja kerrotaan minkälaista palautetta olemme saaneet koulutukseen osallistuneilta. Kerromme myös minkälaisia aatoksia Omat avaimet-tiimillä on nyt näin ensimmäisten koulutusten jälkeen.




Koulutuksissa heräsi paljon keskusteluita ammattilaisten kesken työmenetelmän harjotteista.




Koulutuksiin osallistui hyvin laaja kirjo sosiaalialan ammattilaisia. Koulutuksissa oli mukana työntekijöitä muun muassa lastensuojelun puolelta, erilaisista päivätoiminnoista, sosiaalityöstä, perhetyöstä, yksilövalmennuksista, nuorisotyöstä, mielenterveys- ja päihdetyöstä sekä työpajalta. Saimme myös paljon palautetta siitä, että HEVARI on työmenetelmänä helposti sovellettava kaikenlaiseen työhön.

Laaja kirjo eri ammattilaisia herätti myös paljon keskusteluja koulutuksessa. Olimmekin erittäin iloisia siitä mitenkä paljon asioista keskusteltiin ja ajatuksia jaettiin puolin ja toisin. Koulutuksissa jaettiin myös paljon vinkkejä millä tavalla itse voisi hyödyntää joitakin harjotteita ja miten huomioida harjoituksissa erilaisia tarpeita joita asiakkailla saattaa olla. 

Koulutuksissa oli myös mukana HEVARIssa ohjaajan työparina toiminut nuori kokemusasiantuntija. Kokemusasiantuntija kertoi koulutukseen osallistuneille hänen oman mielipiteensä ryhmästä, työmenetelmästä, omasta roolistaan ryhmässä ja mitä hän itse sai HEVARIsta. Kannustammekin ammattilaisia ottamaan nuoria työpariksi ryhmiin mukaan.



Koulutuksissa avataan kokonaisuudessaan koko HEVARI -työmenetelmä hyvin yksityiskohtaisesti jotta sitä on helppo lähteä heti toteuttamaan omassa työssään. Tähän mennessä koulutukseen osallistuneista 70 prosenttia aikoo ottaa HEVARIn työssään heti käytäntöön. 

Hahmopuu. Mikä fiilis?






Koulutuksissa käydään harjoituksia läpi niin, että myös osallistujat saavat niistä kokemuksen itselleen. Toiminnallisen osallistumisen kautta saa aina parhaimman opin itselleen siitä minkälaisia harjoitteet ovat. Tätä kautta niitä on myös helpompi lähteä ohjaamaan ryhmissä nuorillekin kun tietää harjoitteet perin pohjin.





 Koulutuksissa haluttiin nostaa esille sitä, että "HEVARI on ryhmä ennen muita ryhmiä."

HEVARIssa mukana olevat nuoret ovat itse sanoneetkin, että HEVARI sopii kaikille niille jotka haluavat selkeyttä omaan elämään ja sen hetkinen elämäntilanne voi olla vähän "hukassa". Nuorilta on tullut myös vahvasti esille sitä, että ryhmässä on mahdollisuus tutkiskella itseä turvallisessa ympäristössä. HEVARIssa ei lähdetä pohtimaan opiskelua tai työllistymistä vaan keskistytään omaan itseensä: omien vahvuuksien ja voimavarojen & voimavarasyöppöjen löytymiseen, pohditaan omia arvoja ja tunteita jota kautta vahvistetaan nuoren omaa identiteettiä ja käynnistetään nuorissa prosessia muutoksen tekemiseen ja oman itsensä tutkimiseen. Ryhmissä mahdollistetaan vertaistuki ja jokainen nuori otetaan ryhmässä vastaan juuri sellaisena kuin on.

Koulutuksissa pidettiin osallistujille myös HEVARIn kuvataidepajasta. Kuvataidepajassa osallistujat pääsivät heittäytymään luovaan toimintaan. Kuvataidepaja oli pidetty toiminnallinen osuus koulutuksissa. Monet voivat arkailla tälläisen toiminnallisen osuuden hyödyntämistä ryhmissä jos kokee ettei itse osaa esim. maalata tai piirtää. Kuvataidepajan pitämisellä koulutuksessa haluttiin rikkoa myös tätä ajatusta ja tuoda esille sitä ettei ohjaajankaan tarvitse osata kaikkea ja tässä harjoituksessa on tarkoitus maalata täysin omalla tyylillä ilman minkäänlaisia "rajoja".



"Hyödynnä ohjaajana myös omat mielenkiinnon kohteet & vahvuudet ryhmänvetämisessä mutta uskalla heittäytyä myös uuden äärelle."
On ajatus joka kannattaa meidän kaikkien muistaa. Joskus kannattaa kokeilla uusia asioita, opetella uusia asioita ja haastaa itseään. Sillä tavalla löytää monesti itsestään uusia puolia, vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita. 

Meille, Omat avaimet-tiimille jäi koulutuksista erittäin hyvä mieli ja tästä on erittäin hyvä jatkaa syksyn koulutuksiin! Lisätietoja tulevista syksyn koulutuksista löydät Omat avaimet -projektin facebook-sivuilta kuin myös Mielenterveyden keskusliiton sivuilta.
Ilmottautuminen Turun ja Tampereen koulutuksiin on jo mahdollista joten eikun ilmottautumaan mukaan ja ottamaan HEVARIa haltuun!

Mikä fiilis? Hyvä fiilis! 

Omat avaimet-tiimi kiittää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte