Siirry pääsisältöön

HEVARI -henkilökeskeinen voimavaravalmennus nuorille aikuisille

Aivan ensimmäisessä blogitekstissä kerroimme, että Omat avaimet -projektin tavoitteena on luoda ja kehittää uudenlainen työmenetelmä nuorten aikuisten kanssa työskentelyyn. Tässä blogi tekstissä kerromme tästä uudesta työmenetelmästä, HEVARIsta.

HEVARIssa on yhdistetty Aspassa kehitetty henkilökeskeinen työote (erityisesti emotionaalinen tuki) ja Mielenterveyden keskusliitossa kehitetty voimavaravalmennus toimivaksi kokonaisuudeksi. 


Ensisijaisesti työmenetelmää lähdettiin luomaan asumispalvelunyöntekijöiden työvälineeksi mutta olemme huomanneet, että HEVARI soveltuu kaikille, jotka työskentelevät nuorten aikuisten kanssa. Tärkeintä on oma halu ja into vetää ryhmää.

HEVARI ei ole mikään "tavallinen" ryhmätyömenetelmä. Tällä tarkoitan sitä, että kun ensimmäisenä puhutaan ryhmätoiminnasta niin ajatuksiin tulee heti mieleen jonkinlaista pajatoimintaa, askartelua, käsitöitä tms. HEVARI ei ole tällaistä, ei alkuunkaan.

HEVARI koostuu 10 kokoontumisesta. Jokaisella kerralla on oma teemansa ja niitä ovat mm. arjen voimavarat & voimavarasyöpöt, tunteet, ajatusvääristymät, unelmointi ja arvot. HEVARIlla halutaan käynnistää nuoren oman prosessin alkamista itseensä kuin myös toivon heräämistä oman tulevaisuuden ja elämän suhteen. HEVARIssa tuetaan nuorta löytämään omia vahvuuksia ja positiivisia asioita elämästä.Parhaimmillaan HEVARIssa käsiteltävät asiat käynnistävät nuoressa prosessin, joka johtaa identiteetin vahvistumiseen.


Muutamia kuvataidepajan tuotoksia. Kuvataidepajassa sukelletaan menneisyyteen ja heittäydytään myös tulevaisuuden haaveiluun.

Nuoressa itsessään on kaikki vastaukset mitä hän tarvitsee ja hänen tulee itse ne löytää. Ja tämän HEVARI mahdollistaa.

Ohjaajan rooli HEVARIssa on myös oleellinen. Ohjaajan tulee olla kannustava ja tukeva sekä luoda ryhmään turvallinen ilmapiiri kaikille. Ilmapiirin tulee myös mahdollistaa emotionaalisen tuen toteutuminen. Emotionaalisen tuen kautta nuori kokee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi sekä kohdatuksi tunnetasolla. Ohjaajan ei pidä olla "kaikki tietävä", joskus on hyvä vaan jättää asioita leijumaan ilmaan ja pohtia niitä sitten yhdessä. Ohjaajaa joutuu sietämään ajoittain hiljaisuutta ja malttaa mieltäsi juurikin niiden vastausten ja neuvojen antamiseen.. monesti kun me ammattilaiset haluamme mahdollisimman pian ratkaista haasteet ja ongelmat.. tärkeintä onkin oivaltaa, että pysyvät muutokset tapahtuu, kun ne sisäistää ja oivaltaa pohdintojen kautta aivan itse.

Nuorten ottamia voimakuvia HEVARIssa.
Tiimin kesken mietittiin tällä viikolla, että mikä meidän mielestä on HEVARIssa parasta. Meidän mielestä HEVARIssa on parasta vuorovaikutus nuorten kanssa, työmenetelmän monipuolisuus ja sen helppo muokattavuus sekä vaikka kyseessä on ryhmämuotoinen menetelmä niin nuori huomioidaan aina yksilöllisesti ryhmässä. 

On myös ollut mahtavaa huomata, että nuoret jotka ovat osallistuneet HEVARIin ovat saaneet sitä paljon itselleen. 

HEVARI on mm. vähentänyt nuorten yksinäisyyden tunnetta, he ovat kokeneet ryhmässä vertaistukea, saaneet rohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin ja välineitä käsitellä omia tunteitaan uudella tavalla.

Nuorten palautetta ja ajatuksia on kerätty heiltä alku- ja loppuhaastatteluilla. Palautteista tehtiin yhden nuoren kanssa yhteistyössä video jonka voit käydä katsomassa meidän YouTube-kanavalta

HEVARIssa on ollut mukana myös nuori kokemusasiantuntija. Olemme kokeneet todella tärkeäksi sen, että kokemusasiantuntijana nuoret ovat mukana aktiivisena osallistujana ja tarjota nuorille mahdollisuutta ottaa suurempaa roolia ryhmässä, jos hän sitä itse haluaa. Pyysimme meidän projektissa aktiivisesti mukana olevaa kokemusasiantuntijaa Tittaa kertomaan omia ajatuksia HEVARIsta ja hän halusi kertoa seuraavaa:

"Minä osallistuin syksyllä 2017 ensimmäiseen hevari-ryhmään kokemusasiantuntijan roolissa. Jo silloin ryhmä oli oikein hyvä. On ollut hienoa päästä seuraamaan, miten hevari on muuttunut ja kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Salaisesti olen vähän kateellinen niille, jotka osallistuivat uusimpaan ryhmään, koska pienten kurkistuksieni perusteella se vaikutti entistäkin paremmalta ja "nuorekkaammalta". Huomaa, että omat avaimet- tiimi on aidosti kuunnellut nuorten toiveita ryhmän suhteen.

Ryhmän aiheet ovat monipuoliset ja uskon, että jokainen voi löytää jotain, johon tarttua ja jota jäädä pohtimaan. Ryhmää voisi suositella lähes kaikille, mutta ensisijaisesti ihmisille, joilla on joku "lukko" elämässä, jonka haluaisi avata. Itse koen saaneeni paljon rohkeutta ja varmuutta ryhmän myötä." 

Toukokuussa pidämme ensimmäiset HEVARI koulutukset Joensuussa ja Iisalmessa. Joensuun koulutuspaikat on jo täynnä mutta Iisalmen koulutukseen mahtuu vielä. Syksyllä järjestämme HEVARIsta neljä koulutusta joten kannattaa seurailla meitä sosiaalisen median puolella (insta, face ja twitter) ja osallistua koulutukseen!
Rohkeasti mukaan ottamaan HEVARIa haltuun!
-Johanna-
Ps. Olisi mahtavaa jos jättäisitte kommentteja, ajatuksia tai kysymyksiä liittyen HEVARIin. Vastailemme ja kerromme mielellään lisää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä