Siirry pääsisältöön

Pienillä askelilla eteenpäin. Anna itsellesi aikaa!


Tämän blogitekstin sisältö käsittelee vaikeita ja tunteita herättäviä aiheita. Kerron tekstissä omista kokemuksistani koskien masennusta, viiltelyä ja itsetuhoisista ajatuksista.
Joten teksti on synkkää luettavaa. Olen kirjoittanut tekstin vuonna 2012 jolloin elämässäni oli synkkä vaihe menossa! Haluankin tekstillä muistuttaa, että vaikeuksista selviää kuhan annat aikaa toipumiselle! Älä unohda, että olet tärkeä ja ainutlaatuinen!


Olen taistellut masennuksen kanssa lähes 10 vuotta. Masennus on jotain, minkä kuvailemiselle on vaikea löytää sanoja. Kymmenen vuotta elämästäni uhkaavassa pimeydessä, yksinäisyydessä, demoni väijymässä olkapäälläni. Joinakin päivinä tummat pilvet läpäisee valonsäde, elämä tuntuu siedettävältä. Päivät ovat kirkkaampia, pystyn taas tuntemaan asioita. Tunnen nälän tunteen, ja syödessäni ruoka maistuu taas joltakin. Kun nauran, se ei ole pakotettua. 

Hetken kuvittelen, että ehkä minulla sittenkin on tulevaisuus.



Sitten jotain tapahtuu. Sen ei edes tarvitse olla iso asia. Kaadut vilkkaalla kadulla, läheiset teinit purskahtavat nauruun. Nauravatko he edes sinulle? Sillä ei ole väliä, sillä koko maailma nauraa sinulle. Maalaus, minkä parissa olet työskennellyt pitkän aikaa näyttää yhtäkkiä aivan kamalalle. Oliko se alusta alkaen näin hirveä? 
Äiti tai isä huutaa sinulle ilman syytä. Olen varmaan taas tehnyt jotain väärin, epäonnistunut. Pudotat täyden ruokalautasen lattialle. En saa edes pidettyä lautasta käsissäni.
Se voi olla myös jotain valtavaa. Läheisen kuolema. Nimesi ei ollutkaan kouluun valittujen listalla. Et pääse työhön, mihin olisit kovasti halunnut. Kaveriporukastasi olet ainoa sinkku ja saat jatkuvasti kuulla siitä.


Näin minä tunsin ja ajattelin. Olen aina ollut se outo, ylipainoinen tyttö, joka katsoo vierestä kun miehet ostelevat kaverille juomia baarissa. Olen se tyttö, joka kävelee kaveriporukan perässä, koska kukaan ei odota. Olen se tyttö, joka ei ole koskaan seurustellut. Seuraan vierestä, kun kaverit perustavat perheen, saavat työpaikan, pääsevät opiskelemaan. Yritän olla heidän puolestaan iloinen.




Jossain vaiheessa tummat pilvet palaavat, pääsi alkaa tuntua raskaalta, mikään ei tunnu enää miltään. Ystävät, perhe, ruoka, jopa ihana koirasi heiluttamassa häntäänsä kun se näkee sinut ei tunnu miltään. Haluaisit vain itkeä, mutta kyyneleet ovat kuivuneet jo aikaa sitten. Jo kauppaan meneminen on hirvittävän vaikeaa. Musertava ahdistus valtaa sinut ja mieluummin jäät kotiin. Olet loukussa.


Olen ollut pimeimmässä ja syvimmässä pohjassa, uinut tummien pilvien seassa enkä pystynyt tuntemaan mitään. Tuntien itsensä vahingoittamisen ja itsetuhoisten ajatusten jälkeen tuijotin veristä terää. 
Haavoja kirveli, mutta henkinen tuska oli tuhat kertaa pahempaa. Helpotus oli vain hetken verran läsnä. Viikkoja kului neljän seinän sisällä, yksin, en syönyt mitään, menetin yhteyden ulkomaailmaan. Joskus makasin sängyssäni kellon ympäri, nousin ylös vain käydäkseni vessassa. Suihkussa käyminen ei tullut kysymykseenkään. Suunnitelin itsemurhaa ja mietin tapoja, millä sen voisi tehdä. Löytyisikö kotoa välineitä, millä saisin itseni hengiltä. Sammutin puhelimen, ettei kukaan minua vahingossakaan kaipaisi. Ajatus ihmisten kohtaamisesta oli ylitsepääsemätön. Elin vedellä, mustalla kahvilla ja kuivalla pastalla.


Lopulta yritin itsemurhaa. En onnistunut. Ambulanssimiehet eivät suhtautuneet minuun ja aikeisiini tosissaan, koska olin humalassa. Yritin kertoa, että kännissä ajattelin uskaltavani toimia. Olin siinäkin asiassa väärässä. Sairaalassa lääkäri keskusteli kanssani hetken, pyysi lupaamaan, että en vahingoittaisi itseäni enempää. En voinut luvata. Hän lähetti minut kotiin. Aamulla heräsin ja soitin akuuttipsykiatriaan. Jokin oli muuttunut. 
Halusin vielä yrittää.

Edelleen on huonoja päiviä, enkä usko että koskaan tulen olemaan vapaa tästä kammottavasta sairaudesta. Se on aina taustalla, odottamassa sopivaa tilaisuutta. Mutta olen sen itselleni velkaa, etten anna sen enää voittaa. Tiedän, että ainakin yritän parhaani. Se riittää. Ihmisen mieli on ihmisen pahin vihollinen. Myrkylliset ajatukset ulkonäöstä, tulevaisuudesta, kaikesta mitä rakastat ja pidät tärkeänä, syövyttävät mieltä ja saavat epäilemään kaikkea.

Tiedän, että ihmiset eivät aina ymmärrä mielenterveyden ongelmia tai edes pidä niitä oikeina sairauksina. Kuitenkin kuka vain voi sairastua. 

Eikö olisi aika poistaa häpeän leima, mikä on lyöty mielenterveyden sairauksien päälle?

Tiedän, että se ei ole todellakaan helppoa, mutta pyydän, hae apua. 
Tee se itsesi vuoksi. Olet ihme ja ansaitset kaiken onnellisuuden maailmassa, vaikka et sitä nyt itsellesi pystykään myöntämään.  

Ota pieniä askelia, päivä kerrallaan. Älä pakota itseäsi paranemaan, se vie aikaa. Ole valmis antamaan aikaa. Joskus haluat luovuttaa. Yritä jaksaa eteenpäin. Yritä muistaa ne päivät, kun valonsäde pääsee tummien pilvien läpi. Itsesi ja elämäsi vuoksi. Olet ansainnut sen.




Jos tiedät jonkun, joka kamppailee mielenterveyden ongelmien, kuten masennuksen kanssa, yritä ottaa häneen kontaktia. Kysy, miten hän voi ja oikeasti kuuntele, mitä hän kertoo. Älä sano asioita, kuten ota itseäsi niskasta kiinni, ajattele iloisia  ajatuksia tai että se on vain vaihe. Voi olla, että pahennat tilannetta. Kerro, että olet tukena ja apuna.

Ole läsnä ja kuuntele.

-Jenni-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte