Siirry pääsisältöön

Nuorten ääni vaaleissa -kuuluuko se?

Luin Allianssin facebookista fakta tietoa nuorten äänestykäyttäytymisestä. Ja haluankin nyt tuoda esiin oman mielipiteeni tästä asiasta.

Elikkäs Allianssi kertoi, että 

Suomessa on 750 000 äänestysikäistä nuorta. Alle puolet nuorista äänesti vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Vain 10 % nuorista äänesti eurovaaleissa. Eläkeläisiä on Suomessa 1 180 000. Eläkeläisistä kolme neljästä käytti äänioikeuttaan vuonna 2015. Jokaista nuoren ääntä kohden eduskuntavaaleissa annettiin 2,5 eläkeläisääntä.

Se on surullisen vähän. 
Mutta näin jonkin tasoisena syrjäytyneenä nuorena ymmärrän tämän ilmiön hyvin.Äänestäminen on periaatteessa helppoa. Ennakkoon äänestämässä voin käydä vaikka samalla reissulla kun käyn kaupassa. 
Eihän se ole kuin äänestyskoppiin meneminen ja numeron laittaminen paperiin ja homma on sillä selvä. 

Miksi nuoret siis eivät äänestä vaaleissa?

Itse pohdin tätä asiaa paljon omista kokemuksista ja näkökulmista ja pohdin seuraavia asioita:

1. Tietämys politiikasta, onko sitä vai ei? Esimerkiksi itsellä on politiikasta tietämystä kertynyt lähes tulkoon ainoastaan yläkoulun yhteiskuntaopintunnilta... eihän se riitä! Mutta mistä hankkia lisätietoa asiasta jos kiinnostusta ei juurikaan ole? 

2. Vaalikoneet. Koen, että kysymykset on useissa vaalikoneissa outoja, epämääräisiä, vaikeita tai monimutkaisia. Koen myös, että tulokset vaalikoneista eivät täsmää omiin ajatuksiin ollenkaan esim. väärän puolueen ehdokas. Monesti vaalikoneissa on myös kysymyksiä jotka eivät kosketa minua ollenkaan tai asiasta ei ole mielipidettä.. Ratkaisuna tähän olisi varmasti kohdennetut vaalikoneet esim. nuorille oma vaalikone

3. Hyvä ehdokas ei välttämättä riitä jos puolue on väärä. Politiikka tässäkin suhteessa esittää taas monimutkaista ajatusmaailmaa.. puoluekurit voi olla joissakin puolueissa tiukka eikä tiettyjä puolueita halua äänestää. Eli toisin sanoen, itse teen niin että valitsen muutaman puolueen ensin ja niiden joukosta etsin itselleni sopimivimman ehdokkaan jota voin äänestää.

Kannustan kuitenkin kaikkia äänestämään! Niin minäkin olen tehnyt siitä asti kun se on ollut mahdollista. Äänestäminen vaatii hieman työtä ja selvittelyä (vaikka se välillä ärsyttääkin ja ottaa päähän) mutta ajattelen kuitenkin, että omalla äänellä on väliä ja meidän nuorten tulee olla mukana päättämässä ja vaikuttamassa meidän tulevaisuuteen!


Koska me olemme kuitenkin se tulevaisuus!

Nuoret, nyt on teidän vuoronne.

-Titta-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä