Siirry pääsisältöön

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy


Moi! 

Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana. 
Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta.

Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni. 
Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja.


Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi. Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista.
Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla.


Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanlaista mössöä. Ystäväni huomasi tämän ja vinkkasi, että projektissa voisi olla minulle töitä. Rohkaistuin kysymään asiasta projektin työntekijöiltä, ja  pääsin mukaan voimavaravalmennusryhmään kokemusasiantuntijaksi. Projektin kautta löysin myös nykyisen työpaikkani.


Halusin mukaan tähän blogin kirjoittamiseen, koska olen aina tykännyt kirjoittamisesta. Lapsena rustasin pitkiä tarinoita heppatytöistä ja tein näytelmäversioita vanhoista lastensaduista. Kirjoittaminen jäi pitkäksi aikaa, kunnes hakeuduttuani ensimmäistä kertaa sairaalahoitoon masennuksen takia aloitin kirjoittamisen uudelleen. Silloin kirjoitin paljon runoja ja lyhyitä tarinoita.


Omissa Avaimissa huomasin myös, miten tärkeää asioista puhuminen on. Aikaisemmin tuppasin ajattelemaan, että jokainen pärjätköön yksin. En halunnut kuormittaa läheisiäni omilla asioillani, olihan heillä omiakin vaivoja mietittävänään. Mutta kun saa kerrottua edes pienen itseä vaivaavan asian, niin se voi helpottaa todella paljon. 

Kannustan myös kokeilemaan kirjoittamista, jos kavereille, perheelle tai esimerkiksi sairaanhoitajalle jutteleminen ei tunnu luontevalta. Voi vaikka kirjoittaa pahat tunteet paperille ja sen jälkeen polttaa paperin. Ei niitä tekstejä ole pakko kenellekään näyttää.


Odotan innolla blogiin kirjoittamista. Vuosien varrella minulle on kertynyt paljon ajatuksia sairastumisestani, sekä kokemuksia kohtaamisistani terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. On hienoa, että pääsen tämän blogin kautta ilmaisemaan itseäni kirjoittamisen kautta. Toivottavasti kirjoitukseni herättävät ajatuksia tai tunteita, ihan mihin suuntaan vaan. Mielestäni se on onnistuneen tekstin merkki.


-Jenni-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä