Siirry pääsisältöön

Omaa "väriterapiaa" -vapaata maalaamista ja luovuuteen heittäytymistä


Hei!

Minä olen Tuija ja työskentelen Omat avaimet -projektissa voimavaravalmentajana. Kerron mitä luovuus tarkoittaa minulle.

Sen sijaan, että olisin mennyt piirustus tai maalauskurssille ja opetellut, olen piirrellyt itsekseni. Ja manannut omaa keskinkertaisuuttani. Aika monet öljyvärit olen ostanut ja sitten ne ovat kuivuneet komerossa käyttökelvottomiksi. Enhän ole ainoa?

Sitten päätin, että tähän tulee muutos -lue ”asennemuutos”. 

Päätin luopua esittävästä tavasta maalata ja vaihdoin öljyvärit akryyli- ja akvarelliväreihin. Aloin valita värit tunnetilan mukaan ja maalasin vain väriyhdistelmiä. Se on todella vapauttavaa ja jotenkin puhdistavaa ja voimaannuttavaa. Olenkin sanonut sitä omaksi väriterapiakseni.Se tunne, kun luopuu kontrollista, eikä edes tavoittele mitään ymmärrettävää, on jo itsessään kokeilemisen arvoista. Maalaamiseen aiemmin liittyvä suorittaminen ja epäonnistuminen eivät enää ole läsnä, koska aloittaessani värien sekoittamisen minulla ei ole mallia tai suunnitelmaa siitä, mitä kuvasta pitäisi tulla. Siitä tulee jotain, mitä värit minussa herättää ja se on hyvä niin.

Luovuus tarkoittaa minulle tällä hetkellä suurta voimavaraa, iloa ja keinoa jäsentää ollutta, nykyistä ja tulevaa. 

Koen, että se on tietoisen ja tiedostamattoman ajattelun virtaa. Vapaan maalaamisen myötä, olen oppinut olemaan itseäni kohtaan lempeämpi. Pystyn nyt maalaamaan esittäviäkin juttuja enkä enää vähättele itseäni, vaan pohdin, miten voisin oppia maalaamaan teknisesti paremmin.

Ja näin se minun ”väriterapia” menee noin niin kun suunnilleen. Ajattelen, että valkoinen puhdas paperi on uusi alku ja mahdollisuus. Mille? Se selviää, kun istun hetken värejä katsellen. Otan sen värin/värit mikä tuntuu jotenkin kutsuvan ja annan mennä!
Olisi mukava kuulla, mitä luovuus tarkoittaa ja merkitsee Sinulle???

-Tuija-Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä