Siirry pääsisältöön

Hei,alkaako sinulla opinnot tai uusi työ tai työkokeilu syksyllä-tai haluaisitko näitä asioita mutta jokin tuntuu vaikealta ja pohdit pitäisikö  asioiden vaan antaa olla?Ennenkuin teet mitään hätiköityä päätöstä,lue tämä blogiteksti. Voisiko tässä olla sinulle apua arjen haasteisiin?Iisalmessa toimii Kapasiteetti käyttöön hanke ja vastaavanlaista toimintaa löytyy varmasti muiltakin paikkakunnilta.KK-olkaa hyvä 😊kesäterkuin OA tiimi.


Hei! Me olemme Marja, Jenni ja Tiina Iisalmen Nuorison Tuki ry:ltä eli INTRY:ltä. Työskentelemme Kapasiteetti käyttöön – nuorten neuropsykiatrinen valmennus arjen toimintaympäristöissä -hankkeessa, joka alkoi marraskuussa. Hankkeessa tarjoamme nuorille yksilöllistä ratkaisukeskeistä neuropsykiatrista valmennusta ja keskitymme niihin asioihin, jotka nuori itse kokee haasteiksi arjessaan. Toisilla nämä haasteet liittyvät arjenhallintaan, toisilla opintojen etenemiseen ja onpa nuorten kanssa pohdittu myös omaa tulevaisuutta ja siihen liittyviä suunnitelmia. Vielä ei ole tullut vastaan pulmaa, jota emme olisi käyneet nuoren kanssa yhdessä pohtimaan.

 


Ratkaisukeskeisessä neuropsykiatrisessa valmennuksessa etsitään vahvuuksia ja voimavaroja sekä pyritään saamaan nuorelle onnistumisen kokemuksia, joiden kautta hän voi nähdä itsensä myönteisessä valossa – ehkä ensikertaa vuosikausiin. Näiden kokemusten myötä nuori saa tunteen siitä, että myös hän voi onnistua ja osata. Ja pienistä puroista kasvaa iso virta, kuten sanotaan. Nuori työskentelee yhdessä valmentajansa kanssa kohti itse laatimiaan tavoitteita ja pienin askelin on mahdollista onnistua asioissa, jotka nuoresta ovat alkuun saattaneet tuntua mahdottomilta. Ja lopulta nuori onnistuu itsenäisesti ilman valmentajan tukea.

 

Yksinkertaisimmillaan valmennuksen periaatteiden voidaan sanoa olevan asioiden katsomista positiivisesta näkökulmasta. Valmentajina meitä kiinnostaa epäonnistumisten sijaan onnistumiset: meitä ei kiinnosta miksi nuori on ollut koulusta 100 tuntia poissa, vaan mikä hänet on saanut olemaan toiset 100 tuntia läsnä. Milloin ja missä olosuhteissa jokin nyt haasteena oleva asia sujuu ja onnistuu? Kun löydämme näitä niin sanottuja positiivisia poikkeuksia, lähdemme nuoren kanssa tutkimaan, mitä näistä onnistumisen edellytyksistä on mahdollista lisätä arkeen entistä enemmän.

 

Valmennuksessa jalkaudumme ratkomaan haasteita nuoren kanssa yhdessä sinne, missä niitä esiintyy. Tiskaaminen voi jatkossa sujua aivan itsenäisesti, kun tiskivuori on ensin selätetty yhdessä valmentajan kanssa. Kaupassa ostoskoriin löytyvät sinne toivotut tuotteet myöhemminkin, kun ne on sinne ensin yhdessä kerätty. Kouluun tai aamulla oleviin menoihin voi jatkossa ennättää ajoissa, kun opettelee ajattelemaan aamutoimensa kiireen ja kaaoksen sijaan tehtäviksi pilkottuna. Harjoittelemme siis uusia toimivampia toimintatapoja aiempien, mahdollisesti toimimattomien, tilalle.

 

Hankkeemme asiakkaissa on nuoria hyvin monista eri lähtökohdista. Heidän haasteensa ovat erilaisia, mutta jokaisella on suunta kuitenkin eteenpäin. Haasteeksi nuori voi kokea sosiaaliset tilanteet, keskittymisen hankaluudet, ajanhallinnan vaikeudet tai vaikkapa oman arkensa suunnittelun ja toteutuksen. Valmennuksessa lähdemme siitä, että yksikään nuoren kokema haaste ei estäisi tai rajoittaisi mielekästä arkea, vaan hän saa itselleen valmiuksia, jotka tukevat hyvän ja omannäköisen elämän elämistä.

 

Mutta mitä valmennus nuorelta vaatii? Mielestämme tärkein, mitä nuorelta vaaditaan, on motivaatio ja sitä myötä halu sitoutua asioidensa eteenpäin viemiseen. Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus ei ole taikasauva tai hokkuspokkus-temppu vaan nuoren ja valmentajan matka kohti nuoren asettamaa päämäärää. Ja harva nuori tietääkään, että hänellä itsellään on jo se kaikki osaaminen ja tietotaito omasta elämästään, sekä ratkaisun avaimet käsissään kohti oman elämänsä toimijuutta.


 Hankkeen toiminta-aika 1.11.2019 – 31.1.2022. Hanketta toteuttaa Iisalmen Nuorison Tuki ry ja rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Iisalmen kaupunki ja OLVI-säätiö.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl