Siirry pääsisältöön

Tällä kertaa meidän blogiin kirjoittaa Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja ja armoton kalamies Janne Jalava.


Mitä tehdä, jos mikään ei nappaa? Mene kalaan!!

Meille kaikille on varmasti tuttu tilanne läpi elämän, että aina ei huvita lähteä kouluun, opiskelemaan tai töihin. Yksinkertaisesti on aamuja ja tilanteita, että ei vaan nappaa. Jos koronatilanteestakin jotain hyvää etsii, niin tutkimukset ovat nyt puoltaneet sitä, että ihmisten työhyvinvointi on parantunut koronan takia. Tämä ei tietenkään ole yleispätevä lauselma kaikille aloille.

Meillä kaikilla on omat keinomme ladata akkuja ja inspiroitua – jotta hommat alkaisivat kiinnostamaan ja nappaamaan. Minulle tuo keino on läpi elämän ollut kalastus sen eri muodoissa. Ala-asteella laskin päiviä, että tulisi sunnuntai, jolloin pääsisin isän kanssa pilkille. Kesällä kävimme venepilkillä lähes joka ilta. En ikinä unohda ensimmäistä järvitaimenta tai madetta. Madetta en uskaltanut irrottaa koukusta, vaan sen teki vuotta vanhempi kaverini Hena. Henan kanssa muuten kalastetaan edelleen yhdessä aktiivisesti. Hän muuten edelleen usein irrottaa kalat.

 Ylä-asteella astui mukaan virvelöinti. Meillä oli mökki vain niin surkean haukijärven rannassa, että olin peräti 13-vuotias, kun sain ensimmäisen haukeni. Sekin oli keskeltä selkää kiinni. Mopon saatuani aloinkin käydä paremmilla vesillä ja saaliit kasvoivat. Motivaatiota kalastaa nosti myös se, että olin kauppiaan poika. Kalastamani hauet myytiin tuolloin meidän kyläkaupassa.

Vetouistelu muotoutui pääkalastuslajikseni alla parikymppisenä – eli perin myöhään. Tässä muodossa pääsaaliina ovat olleet kuha ja hauki. Toki muutama taimen on plakkarissa ja isoja ahvenia. Uistelu ja pilkkiminen ovat muotoutuneet minun keinoikseni rentoutua, päästää irti työelämän paineista ja myös yksityiselämän paineista. Paras fiilis on tietysti silloin, kun nappaa ja kun nappaa oikein kunnolla. Isoa kalaa väsyttäessä ei todellakaan mieti mitään ulkopuolista asiaa – tärkeintä on keskittyä hetkeen ja saada kala väsytettyä.

Tehdessäni töitä kymmenisen vuotta sitten hyvin hektisellä tahdilla ympäri Suomen ja jopa Eurooppaa, oli tärkeänä innovaattorina jaksamisen suhteen juuri se, että laski päiviä siihen, koska taas pääsisi kalaan. Ihan niin kuin poikasena koulussa. Brysselin viikon jälkeen mikään ei voittanut sitä, kun sai vetää pilkkihaalarit päälle ja lähteä narraamaan raitapaitoja jään alta. Kalastuksen mielenterveydellistä hyötyä korostaa myös se, että kalan saatuaan siitä saa mitä mainiointa ja terveellisintä ruokaa – kalaruuat ovatkin bravuurini.

Kalaruoka on tärkeä omalle mielenterveydelleni – varsinkin ruoan laitto. Minulla on paljon kehuja saanut resepti uunikuhalle ja uusin valtaus on haukipihvit. Unohtaa ei sovi ahvenkeittoa – tämän kevään hitti oli pitkästä aikaa paistetut silakat – löysin uudelleen silakanlitkauksen. Heiluin korkealla kalliolla ja silakkaa nousi useita yhdellä nostolla – useita ämpäreitä tuli litkattua. Ruoan avulla voi myös piristää ystäviä sekä perhettä. Mikä onkaan parempi itsetunnon kohotus kuin se, että näkee oman kalaruoan maistuvan – varsinkin kun raaka-aine on itse pyydetty.

Niin ne jutut isoista kaloista – saatuna on 9,4 kilon hauki sekä lähes 5 kilon kuha. Ensimmäisellä irtosi jopa alueemme uistelumestaruus – jota jahtasin vuosia ja yleensä olin jämäpisteillä. Mitä sitten onkaan päässyt karkuun? Niitä on turha miettiä.

Kaiken kokemani jälkeen voin sanoa, että oman mielenterveyteni kannalta olennaista on ollut aina päästä kalaan ja odottaa sitä tärppiä. Jos ei koulu tai työ nappaa – yleensä järvellä tai merellä nappaa. Tämä nappaaminen heijastelee myös muuhun elämään. Siitä minulla on kokemusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun