Mitä tehdä, jos mikään ei nappaa? Mene kalaan!!
Meille kaikille on varmasti tuttu tilanne läpi elämän, että
aina ei huvita lähteä kouluun, opiskelemaan tai töihin. Yksinkertaisesti on
aamuja ja tilanteita, että ei vaan nappaa. Jos koronatilanteestakin jotain
hyvää etsii, niin tutkimukset ovat nyt puoltaneet sitä, että ihmisten
työhyvinvointi on parantunut koronan takia. Tämä ei tietenkään ole yleispätevä
lauselma kaikille aloille.
Meillä kaikilla on omat keinomme ladata akkuja ja
inspiroitua – jotta hommat alkaisivat kiinnostamaan ja nappaamaan. Minulle tuo
keino on läpi elämän ollut kalastus sen eri muodoissa. Ala-asteella laskin
päiviä, että tulisi sunnuntai, jolloin pääsisin isän kanssa pilkille. Kesällä
kävimme venepilkillä lähes joka ilta. En ikinä unohda ensimmäistä järvitaimenta
tai madetta. Madetta en uskaltanut irrottaa koukusta, vaan sen teki vuotta
vanhempi kaverini Hena. Henan kanssa muuten kalastetaan edelleen yhdessä
aktiivisesti. Hän muuten edelleen usein irrottaa kalat.
Ylä-asteella astui
mukaan virvelöinti. Meillä oli mökki vain niin surkean haukijärven rannassa,
että olin peräti 13-vuotias, kun sain ensimmäisen haukeni. Sekin oli keskeltä
selkää kiinni. Mopon saatuani aloinkin käydä paremmilla vesillä ja saaliit
kasvoivat. Motivaatiota kalastaa nosti myös se, että olin kauppiaan poika. Kalastamani
hauet myytiin tuolloin meidän kyläkaupassa.
Vetouistelu muotoutui pääkalastuslajikseni alla
parikymppisenä – eli perin myöhään. Tässä muodossa pääsaaliina ovat olleet kuha
ja hauki. Toki muutama taimen on plakkarissa ja isoja ahvenia. Uistelu ja
pilkkiminen ovat muotoutuneet minun keinoikseni rentoutua, päästää irti
työelämän paineista ja myös yksityiselämän paineista. Paras fiilis on tietysti
silloin, kun nappaa ja kun nappaa oikein kunnolla. Isoa kalaa väsyttäessä ei
todellakaan mieti mitään ulkopuolista asiaa – tärkeintä on keskittyä hetkeen ja
saada kala väsytettyä.
Tehdessäni töitä kymmenisen vuotta sitten hyvin hektisellä
tahdilla ympäri Suomen ja jopa Eurooppaa, oli tärkeänä innovaattorina
jaksamisen suhteen juuri se, että laski päiviä siihen, koska taas pääsisi
kalaan. Ihan niin kuin poikasena koulussa. Brysselin viikon jälkeen mikään ei
voittanut sitä, kun sai vetää pilkkihaalarit päälle ja lähteä narraamaan
raitapaitoja jään alta. Kalastuksen mielenterveydellistä hyötyä korostaa myös se,
että kalan saatuaan siitä saa mitä mainiointa ja terveellisintä ruokaa –
kalaruuat ovatkin bravuurini.
Kalaruoka on tärkeä omalle mielenterveydelleni – varsinkin
ruoan laitto. Minulla on paljon kehuja saanut resepti uunikuhalle ja uusin
valtaus on haukipihvit. Unohtaa ei sovi ahvenkeittoa – tämän kevään hitti oli
pitkästä aikaa paistetut silakat – löysin uudelleen silakanlitkauksen. Heiluin
korkealla kalliolla ja silakkaa nousi useita yhdellä nostolla – useita
ämpäreitä tuli litkattua. Ruoan avulla voi myös piristää ystäviä sekä perhettä.
Mikä onkaan parempi itsetunnon kohotus kuin se, että näkee oman kalaruoan
maistuvan – varsinkin kun raaka-aine on itse pyydetty.
Niin ne jutut isoista kaloista – saatuna on 9,4 kilon hauki
sekä lähes 5 kilon kuha. Ensimmäisellä irtosi jopa alueemme uistelumestaruus –
jota jahtasin vuosia ja yleensä olin jämäpisteillä. Mitä sitten onkaan päässyt
karkuun? Niitä on turha miettiä.
Kaiken kokemani jälkeen voin sanoa, että oman
mielenterveyteni kannalta olennaista on ollut aina päästä kalaan ja odottaa
sitä tärppiä. Jos ei koulu tai työ nappaa – yleensä järvellä tai merellä
nappaa. Tämä nappaaminen heijastelee myös muuhun elämään. Siitä minulla on
kokemusta.
Kommentit
Lähetä kommentti