Siirry pääsisältöön

Minari-vaikuttavaa ryhmätoimintaa verkossa

 

Moi!



Viime kevättalvella koronan iskiessä Suomeen havahduimme Omat avaimet -toiminnassakin tilanteeseen, että kaikki suunnitelmat oli mietittävä uusiksi. Meidän toiminta perustui lähestulkoon kokonaan liveryhmiin ja -koulutuksiin eikä livejutut olleet uudessa tilanteessa mahdollisia.


Olimme vetäneet Hevari-ryhmiä nuorille aikuisille vuosina 2017-18 ja siltä pohjalta lähdimme miettimään, mitä vastaavaa voisimme viedä verkkoon. Meille tuli viestejä siitä, että monen nuoren arki mullistui ja yksinäisyys koetteli. Aloimme kehittää Hevarille ”pikkusiskoa” Minaria, josta kehkeytyi Hevariin pohjautuva, viiden kerran ryhmävalmennus Teams-välitteisesti 18-35-vuotiaille. Minarissa käsiteltiin keskustelujen ja erilaisten harjoitteiden kautta seuraavia teemoja: voimavarat ja voimavarasyöpöt, vahvuudet, tunteet, ystävyys ja arvot.

Ensimmäinen Minari-ryhmä starttasi toukokuun alussa. Ryhmässä oli kuusi osallistujaa ja apuohjaajanana meidän kokemusasiantuntija Piia. Toinen Piian kanssa yhdessä vedetty ryhmä aloitti kesäkuun alussa.Kolmas ryhmä käynnistyi samaan aikaan Tuijan ja Titan ohjaamana.

Piia kertoo, että jännitti ja suorastaan pelotti olla ensimmäistä kertaa apuohjaajana ryhmässä. ”Pelkäsin, että mokaan, kun sanon usein asiat liian suoraan, vaikka en pahaa tarkoittaisikaan. Piti miettiä, etten loukkaa ketään. Ryhmät olivat kuitenkin niin lämminhenkisiä, että pelot unohtuivat. Huomasin, että nautin kokemusasiantuntijana toimisesta ryhmissä. Tästä rohkaistuneena pyrin myös paikalliseen matalankynnyksen kohtaamispaikkaan apuohjaajaksi.” Aiemmin Piia on ollut Omat avaimet ryhmissä osallistujana.

Piian mielestä molemmat ryhmät onnistuivat hyvin. ”Alkujännityksen haihduttua ujoimmatkin uskaltautuivat mukaan keskusteluun. Kaikki kunnioittivat yhdessä laadittuja sääntöjä enkä huomannut minkäänlaista kiusaamista esiintyvän.” ”Osallistujat tuntuivat tykkäävän harjoitteista ja minusta tuntui oudolta olla pöydän toisella puolella ohjaamassa tehtäviä, kun tavallisesti olen ollut itse harjoitteita tekemässä. Vielä oudommalta tuntui se, kun osallistujat tekivät niin kuin pyysin.” 😊

Minarin ohjaajana koen, että ryhmät olivat tosi positiivisia kokemuksia ja itselleni Tosi ISO digiloikka. Ohjaajana kiinnyn aina ryhmäläisiin ja niin kävi myös näissä verkkoryhmissä, vaikkei ryhmäläisten kanssa fyysisesti tavattukaan. Alkuhaastattelua tehdessä osallistujiin on mahdollista tutustua paremmin.

 

 Minari-ryhmistä kerättiin loppuhaastattelujen yhteydessä palautteet. Nuoret olivat kokeneet ryhmään osallistumisen positiivisesti. Moni osallistuja sanoi, että ryhmä olisi voinut kokoontua vielä pari kertaa lisääkin, jotta mm. olisi päässyt syvemmälle aiheisiin. Minarin kerrottiin tuoneen viikkoon rytmiä ja hälventäneen yksinäisyyttä, kun sai sosiaalisia kontakteja, vaikkakin verkon välityksellä. Ryhmän mietittyä sisältöä ja harjoitteita kiiteltiin. Kaikissa palautteissa suositeltiin Minariin osallistumista 100%.

Minaria kehitetään edelleen ja loppusyksystä Omat avaimet -toiminnassa vedetään varmaankin 1-2 uutta verkkoryhmää 😊 Kiinnostaisiko sinua tulla mukaan Minariin?

 

-        Anna ja Piia

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun