Siirry pääsisältöön

Minari-vaikuttavaa ryhmätoimintaa verkossa

 

Moi!Viime kevättalvella koronan iskiessä Suomeen havahduimme Omat avaimet -toiminnassakin tilanteeseen, että kaikki suunnitelmat oli mietittävä uusiksi. Meidän toiminta perustui lähestulkoon kokonaan liveryhmiin ja -koulutuksiin eikä livejutut olleet uudessa tilanteessa mahdollisia.


Olimme vetäneet Hevari-ryhmiä nuorille aikuisille vuosina 2017-18 ja siltä pohjalta lähdimme miettimään, mitä vastaavaa voisimme viedä verkkoon. Meille tuli viestejä siitä, että monen nuoren arki mullistui ja yksinäisyys koetteli. Aloimme kehittää Hevarille ”pikkusiskoa” Minaria, josta kehkeytyi Hevariin pohjautuva, viiden kerran ryhmävalmennus Teams-välitteisesti 18-35-vuotiaille. Minarissa käsiteltiin keskustelujen ja erilaisten harjoitteiden kautta seuraavia teemoja: voimavarat ja voimavarasyöpöt, vahvuudet, tunteet, ystävyys ja arvot.

Ensimmäinen Minari-ryhmä starttasi toukokuun alussa. Ryhmässä oli kuusi osallistujaa ja apuohjaajanana meidän kokemusasiantuntija Piia. Toinen Piian kanssa yhdessä vedetty ryhmä aloitti kesäkuun alussa.Kolmas ryhmä käynnistyi samaan aikaan Tuijan ja Titan ohjaamana.

Piia kertoo, että jännitti ja suorastaan pelotti olla ensimmäistä kertaa apuohjaajana ryhmässä. ”Pelkäsin, että mokaan, kun sanon usein asiat liian suoraan, vaikka en pahaa tarkoittaisikaan. Piti miettiä, etten loukkaa ketään. Ryhmät olivat kuitenkin niin lämminhenkisiä, että pelot unohtuivat. Huomasin, että nautin kokemusasiantuntijana toimisesta ryhmissä. Tästä rohkaistuneena pyrin myös paikalliseen matalankynnyksen kohtaamispaikkaan apuohjaajaksi.” Aiemmin Piia on ollut Omat avaimet ryhmissä osallistujana.

Piian mielestä molemmat ryhmät onnistuivat hyvin. ”Alkujännityksen haihduttua ujoimmatkin uskaltautuivat mukaan keskusteluun. Kaikki kunnioittivat yhdessä laadittuja sääntöjä enkä huomannut minkäänlaista kiusaamista esiintyvän.” ”Osallistujat tuntuivat tykkäävän harjoitteista ja minusta tuntui oudolta olla pöydän toisella puolella ohjaamassa tehtäviä, kun tavallisesti olen ollut itse harjoitteita tekemässä. Vielä oudommalta tuntui se, kun osallistujat tekivät niin kuin pyysin.” 😊

Minarin ohjaajana koen, että ryhmät olivat tosi positiivisia kokemuksia ja itselleni Tosi ISO digiloikka. Ohjaajana kiinnyn aina ryhmäläisiin ja niin kävi myös näissä verkkoryhmissä, vaikkei ryhmäläisten kanssa fyysisesti tavattukaan. Alkuhaastattelua tehdessä osallistujiin on mahdollista tutustua paremmin.

 

 Minari-ryhmistä kerättiin loppuhaastattelujen yhteydessä palautteet. Nuoret olivat kokeneet ryhmään osallistumisen positiivisesti. Moni osallistuja sanoi, että ryhmä olisi voinut kokoontua vielä pari kertaa lisääkin, jotta mm. olisi päässyt syvemmälle aiheisiin. Minarin kerrottiin tuoneen viikkoon rytmiä ja hälventäneen yksinäisyyttä, kun sai sosiaalisia kontakteja, vaikkakin verkon välityksellä. Ryhmän mietittyä sisältöä ja harjoitteita kiiteltiin. Kaikissa palautteissa suositeltiin Minariin osallistumista 100%.

Minaria kehitetään edelleen ja loppusyksystä Omat avaimet -toiminnassa vedetään varmaankin 1-2 uutta verkkoryhmää 😊 Kiinnostaisiko sinua tulla mukaan Minariin?

 

-        Anna ja Piia

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä