Siirry pääsisältöön

Voimavarana kirjoittaminen

 

Yläasteella olin umpikujassa. Elin pahinta aikaani koulukiusattuna, kun äidinkielen opettajamme antoi kotitehtäväksi kirjoittaa runo. En ollut oikeastaan koskaan ollut kiinnostunut runoudesta, en lukenut, enkä kirjoittanut.

 Palautuspäivää edeltävänä iltana rustasin paperille sanoja nousevasta kuu-ukosta ja kaipauksesta ajatellen, että onpahan ainakin kokeiltu. Muutamaa äidinkielentuntia myöhemmin en tiennyt mitä ajatella, kun opettajani pyysi saada laittaa runoni seinälle. Sain runosta hyvän palautteen.

Tuon tehtävän jälkeen aloin kokeilla miltä tuntuisi kirjoittaa sisälläni vellonutta pahaa oloa sanoiksi paperille. Ostin Tiimarista paksun ruutuvihon, joka ei aluksi tuntunut lainkaan omalta. Kerrostaloasuntomme parvekkeella poltin kartonkikantisen vihon reunat ja liimasin taakse taustapaperin. Keksin itselleni nimimerkin, joka kylläkin on vuosien saatossa vaihtunut lukuisia kertoja ja nykyään kirjoitan runoja omalla nimelläni.


Jo muutaman kuukauden kuluttua aloin huomata voinnissa pientä muutosta parempaan, kun olin alkanut kirjoittaa tunteita sanoiksi itseni vahingoittamisen sijaan. Runot olivat monen vuoden ajan synkkää luettavaa. Ovat ne välillä tänä päivänäkin, mutta tiedän jo niitä kirjoittaessani, että paremmat päivät ovat edessä.

Aina minne menenkin, löytyy repusta tai laukusta jonkinlainen muistilehtiö, vihko tai kirja sekä kynä, jos tulee tarve kirjoittaa. Ja yleensä se tulee. Hätätapauksessa myös puhelimen muistio on hyvä apuväline, jotta runosuonen tuotoksen saa talteen.

Silloin yläasteikäisenä otin tavakseni näyttää minua hoitavalle taholle kirjoituksiani. Kovinkaan monesti en osannut ääneen sanoittaa sitä, kuinka minulla menee, oli kyse sitten itsetuhoisista ajatuksista tai parhaimmasta olosta pitkään aikaan. Sain palautetta monelta, että kirjoittamista kannattaa jatkaa ja taitoani kehuttiin. Kotona en tehnyt näkyväksi sitä, että kirjoitin runoja, mutta kummini Etelä-Suomessa sai aika-ajoin runoja luettavakseen. Jossain elämäni vaiheessa kummini kertoi minulle myös äitini kirjoittaneen nuorempana – kenties hänen puoleltaan sitten tullut innostuminen kirjoittamista kohtaan.

Joskus, kun olen sukeltanut pimeissä, syvissä vesissä, minua on myös kehotettu jättää kirjoittaminen kokonaan. Tätä neuvoa en koskaan ole ymmärtänyt – en edes tahdo ymmärtää. Kun alan kirjoittaa, kirjoitan ensimmäisenä vihkoon päivämäärän. Näin tiedän, mitä aikaa olen elänyt, kun palaan runoihini joskus jopa vuosien tauon jälkeen. Tuolloin osaan yhdistellä muistojeni kautta eri ajanjaksoja runoihini ja käsitellä niitä aivan uudella tavalla. Saatan myöhemmin oivaltaa asioita, joita en ollut ajatellutkaan kirjoittaessani sen tietyn päivän tunnetiloja paperille.

Salainen haaveeni on aina ollut kirjoittaa oma runokirja. Joskus kerroin haaveestani myös muille ja yritinkin saada runojani kustantajalta läpi, mutta kerta toisensa jälkeen vastassa oli sama tyly viesti. ”Ei sovellu kustannusohjelmaamme”.

Vuonna 2019, kun toivuin syöpäleikkauksesta, ja olin päässyt palaamaan töihin kokemusasiantuntijana, sain viestin, jossa oli selkeä kysymys. Haluaisinko julkaista runojani kirjan muodossa. En epäröinyt, vaan soitin viestin lähettäjälle, että mikäs juttu tämä on ja todellakin haluaisin. Kyse oli Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoittamasta Kulttuurista siivet ja juuret -osallistavaa kulttuuripalveluiden suunnittelua nuorilta nuorille -hankkeesta. Ensimmäisen runokirjani, Mieleni pahin painajainen, julkaisujuhlaa viettiin toukokuussa 2019 Iisalmen kaupungin kirjastossa.

Vaikka vuosiini on mahtunut paljon pimeyttä ja epätoivoa, suorastaan mustaa toivottomuutta ja vastoinkäymisiä olen saanut oppia ja huomata, että huonot päivät ovat aina uusi mahdollisuus, ja aurinko nousee aina seuraavana päivänä uudestaan vaikka sitten siellä pilviverhon takana.

Olen kasvanut yhdessä kirjoittamisen kanssa, mutta pakko myöntää, etten edelleenkään lue toisten kirjoittamia runoja. Ei sillä, etteivätkö ne kiinnostaisi, mutta ikuisena perfektionistina pelkään, että luettuani muiden tekstejä, alan ylianalysoimaan omia runojani ja löytämään niistä lukuisia virheitä.

Haaveitakin kirjoittamisen saralla minulla on. Haluaisin julkaista jossain vaiheessa toisen kirjan, joka olisi pieni runokirja toivosta. Mutta jotta kirja olisi kirja toivosta, täytyisi sinne laittaa ripaus toivottomuutta, jotta lukija ymmärtäisi, mistä kaikesta voi selvitä.

Kirjoittamista jatkan yhä, into aaltoilee, toisinaan kirjoitan paljon, mutta välillä on aikakausia, kuukausia, ettei synny ainuttakaan runoa. Tästä en säikähdä, sillä siitä tiedän, että vointini on tasaisen hyvä eikä elämässäni ehkä sillä hetkellä ole ollut sellaisia tapahtumia tai vaiheita, joista kirjoittaa.


Kannustan kokeilemaan kirjoittamista. Ei kannata ajatella, etteikö osaisi. Jopa yksi sana voi muodostaa runon, siitä yhdestä sanasta voi lähteä ajatus rönsyilemään joko paperille kirjoittajan kynästä tai lukijan ajatuksissa esimerkiksi samaistumalla toisen kokemaan.

Marjo


Elämääni tartuttiin lukuisista suunnista
revittiin ja riepoteltiin
synkissä vesissä
sankoissa tuulissa
sirpaleiksi rikottiin

Ilta-auringon viimeisten säteiden
tavoitellessa pimeyttä
avaan minä silmäni
hiljaa nousen jaloilleni
ja kurkotan sitä mitä olen aina halunnut
sitä mitä minusta voisi joskus tulla

Jätän taakse tuskan ja ahdistuksen
unohtaa sitä en halua
ehkä hieman siitä itselleni jättää voisin
jotta muistaisin miten terveyttään kannattaa arvostaa

Ja tänään kun silmäni avata saan
ei tarvitse minun enää kurkotella
koska olen sitä millaiseksi halusin tulla
millaiseksi tulevaisuuden kuvittelin
-MarjoLond2021
-



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun