Siirry pääsisältöön

Tunteet kertovat meille tärkeitä asioita. Muista kuunnella tunteistasi.

Tästä käynnistyy vuoden 2023 mielenterveysviikko! 

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 19.-26.11.2023. Teemana tänä vuonna on tunteet. Mielenhyvinvointiin ja mielenterveyden haasteisiin liittyy usein voimakkaita tunteita, joita voi olla vaikeakin tunnistaa ja käsitellä. Joskus omia tunteita voi tunnistaa paremmin, kun kuulee toisen sanoittavan omia tunteitaan. Onkin tärkeää, että omia tunteitaan tunnistaisi ja sanottaisi paremmin koska se helpottaa avun hakemista. Monesti elämä voi saada uuden suunnan kun tunnistaa omat tunteensa ja ymmärtää sitä kautta itseään paremmin. Tärkeää on myös päästä käsittelemään omia tunteitaan, ymmärtämään mitä ne tunteet meille kertovat ja mistä tunteet nousevat.

Opettelemme läpi elämän ajan tunnistamaan, sanoittamaan ja käsittelemään meidän tunteitamme. Läpi elämän, kokoajan, joka päivä. Tunnetaidot on asia, jota voimme kehittää paremmaksi läpi elämämme ajan. Meistä ei tule mestareita sillä saralla varmastikaan koskaan. Itse ajattelen, että tämä on lohduttavaa. Voimme aina oppia lisää itsestämme sekä toisistamme. Voimme ymmärtää itseämme paremmin sekä toisia ihmisiä paremmin.

Tunteiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on kertoa, mikä on hyvinvointimme kannalta tärkeää. Tunteet asettavat meidän arkisiakin toimintoja tärkeysjärjestykseen mitä meidän kannattaa tehdä hyvinvointimme eteen esimerkiksi hakeudumme miellyttävien ihmisten seuraan, harrastamme, teemme mieluisia työtehtäviä. Samalla monesti meille epämiellyttävät tunteet esimerkiksi pelko, epävarmuus, viha suojelevat meitä erilaisilta vaaroilta ja auttavat meitä havaitsemaan ympäristöä paremmin ja sitä kautta tekemään ratkaisuja oman hyvinvointimme kannalta.




Tunteillamme on iso merkitys meille vaikka joskus tulee ajateltua, että elämä olisi helpompaa ilman tunteita. Näinhän se ei kuitenkaan olisi. Tunteet tuovat väriä meidän elämään, joskus on hetkiä kylläkin, että ne värit ovat harmaita. Iso osa hyvinvointiamme rakentuu tunteista joten sitä kautta on tärkeää opetella tunnetaitoja. Tunnetaidot onkin yksi tärkeimmistä mielenterveystaidoistamme ja tunnetaidot vaikuttavat suuresti siihen, miten olemme vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Itseään ja omaa toimintaansa ymmärtää paremmin kun osaa ja uskaltaa kuunnella tarkemmin omia tunteitaan. Tämä kun onnistuu niin sitä paremmin pystyy ymmärtämään toisten tunteita eli kokea empatiaa. Omia tunteita ei pitäisi myöskään pelätä. On hyvä muistaa, että isotkin tunteet tasaantuvat ja menevät ohi. 



Elämän aikana tulemme kohtaamaan (meistä jokainen) hetki jolloin tuntuu, että tunteet ovat niin voimakkaita ja raskaita, että tuntuu siltä, ettei vaan yksinkertaisesti jaksa. Joudumme tekemään enemmän töitä sen eteenpäin, että "suoritamme" arkea ja elämää eteenpäin. Ja tämän on täysin normaalia. Näissä hetkissä meidän tunteemme saattavat vaihtua hetkessä toiseen, surusta iloon, epätoivosta toiveikkuuteen, onnellisuudesta vihaan. Tälläistä tunne-elämän vaihtelua kuvastaa minun mielestä todella hyvin Inside Out -Mielen sopukoissa elokuva. Kyllä, Disney Pixarin elokuva. Elokuvassa tuodaan hienosti esille meidän tunteiden maailmaa, mitkä asiat vaikuttavat mihinkin ja omasta mielestä elokuva normalisoi tunteiden heittelyä. Kukapa ei voisi olla ihastumassa elokuvassa oleviin tunnehahmoihin, Joy, Anger tai Discust. 

Olen myös usein miettinyt sitä, miksi meidän on hankala puhua tunteistamme. Varsinkin niin haastavista tunteista. Itse ajattelen, että haastaviin tunteisiin kuuluu myös esimerkiksi rakkaus tai onnellisuus. Myös tälläiset positiiviset tunteet voivat olla haastavia koska ne voivat olla hyvinkin voimakkaita ja kokonaisvaltaisia. Mutta miksi tunteista puhuminen on vaikeaa? Siihen on varmasti monia syitä olemassa, enkä itsekään omissa mietteissä sitä THE-vastausta ole löytänyt. Meidän kulttuurilla ja kasvatuksella on iso merkitys siihen, millä tavalla tunteista puhutaan. Joihin tunteisiin liitetään paljon häpeää, toisiin tunteisiin kerskailua, toisiin vähättelyä. Lähtökohtaisesti pitäisi aina muistaa se, että tunteet tuntuu meissä eri tavalla ja me tunnemme eri tilanteissa eri tavalla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tai tunnetta vaan pitäisi ymmärtää meidän erilaisuus myös tunteissa.



Itselläkin on vielä paljon opeteltavaa tunnetaidoissa, erityisesti niiden sanoittamisessa toiselle ihmisille. Itsellä tuppaa olemaan esimerkiksi huono tapa siinä, että jos olen vihainen tai ärsyyntynyt niin olen hiljaa. (Sori läheiset!) Olen kuitenkin yrittänyt tästä päästä pikku hiljaa eroon ja tuomaan tämän asian esille järkevällä tavalla, en hiljaisuudella. Koska eihän se asia mikä ärsyttää muutu koskaan jos sitä ei sanoita. 

Sama koskettaa meitä jokaista siinä, että tunteiden sanoittamisella voimme saada muutosta aikaan. Voimme myös sitä kautta huomata, että emme ole tunteiden kanssa yksin. Saamme mahdollisuuden jakaa ja kokee vertaisuutta toisen ihmisen kanssa, saamme mahdollisuuden siihen, että toinen ihminen ymmärtää meitä ja osoittaa empatiaa meitä kohtaan. Ja jokainen meistä tietää mitenkä mahtavalle ja helpottavalle se tuntuu. 

Haastankin sinut pohtimaan nyt omia tunnetaitoja ja jotain mitä haluaisit muuttaa/kehittää tunnetaidoissasi. Mieti konkreettinen tapa tähän ja lähde rohkeasti muutosta kohti.

Ja hei, jos et ole vielä katsonut Inside Out elokuvaa niin katso! Sopii loistavasti tämän viikon teemaan! 

Hyvää mielenterveysviikkoa juuri Sinulle!


-Johanna



Lähteet:

Mielenterveyden keskusliitto 

Tunnekasvatus kuvallisen ilmaisun tukemana ja lasten kokemana  Lahti ja Nokelainen 2020

Mitä tunteet ovat? Mielenterveystalo

Mieli ry-tunteet ja tunnetaidot

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl