Siirry pääsisältöön

Perhejoulu - muistojen virtaa

 


Joulut olivat hiukan erilaisia ennen. Ei nyt niin kauan sitten, ehkä kuusi vuotta taaksepäin.

Silloin meitä oli vielä neljä saman katon alla. Me vanhemmat ja kaksi lasta. Ne olivat rankkoja, mutta antoisia vuosia. Joulut olivat ihania, täynnä kivaa tekemistä, tuoksuja ja hyvää ruokaa. Leivottiin pipareita, jotka välillä onnistuivat ja välillä kärähtivät reunoilta. (Ne kärähtäneetkin syötiin.) Tehtiin riisipuuroa ja etsittiin sieltä manteleita (ja lapsista se, joka ei saanut mantelia, mökötti monta tuntia). Lapset koristelivat joulukuusen nauhoilla ja palloilla sekä ikivanhoilla muovikävyillä, joilla jo itse koristelin kuusen lapsena.

Joulupäivänä käytiin mummolassa ja yleensä jäätiin sinne myös yöksi. Sinne oli pitkä matka, mutta esikoinen oli yleensä hyväntuulinen ja piirteli tai luki takapenkillä koko matkan ajan. Vähän myöhemmin myös kuunteli kännykästään musiikkia. Silloin hän oli jo vähemmän hyväntuulinen, ja ongelmat olivat alkaneet näkyä. Ongelmat, joihin ei saanut apua ennen kuin yhdennellätoista hetkellä, kun oli jo melkein liian myöhäistä. 

Joskus tuntuu, että esikoisen kiireellisestä sijoituksesta on paljon kauemmin kuin vain neljä vuotta. Mutta se on harhaa. Aika kuluu hitaammin, kun katastrofi on päällä, ja toisinaan se katastrofi kestää vuosia.

Ensimmäinen joulu ”vajaalla” perheellä oli hankala ja väkinäinen. Kaikki olivat hiukan varpaillaan ja miettivät, miten pitäisi olla, mitä saa sanoa ja mitä ei — paradoksaalisesti etenkin silloin, kun esikoinen vietti jouluaattona kotona sen muutaman tunnin ennen kuin palasi nuorisokotiin. Yritimme niin kovasti tehdä joulusta mukavan, että siitä tuli vain joulun surkea parodia. Mutta sen verran me onnistuimme, että emme riidelleet, eikä kukaan itkenyt. (Paitsi äiti, sitten illalla, vähän.) Muistan että huijasin mantelin kanssa ja sujautin sen salaa esikoisen puuroannokseen. En vieläkään tiedä huomasiko hän vilunkini.

Jokainen joulu on oikeastaan ollut aina vähän edellistä helpompi. Sitä mukaa, kun lapsi sai oikeanlaista hoitoa ja hänen olonsa parani, hän saattoi myös olla rennommin perheen seurassa. Ei tarvinnut enää jännittää puolin ja toisin. Toki vieläkin on asioita, joista puhuessa tulee aina riitaa, mutta ehkä niiden käsittelyn voi siirtää myöhemmäksi. Siihen, kun tunteet ovat vähän laantuneet. Tärkeämpää on olla sovussa tässä hetkessä. 

Nyt esikoinen voi jo paljon paremmin. Hän ei vieläkään asu kotona, mutta viihtyy nuorisokodissa hyvin, pärjää koulussa ja on saanut kavereita. En koskaan ajatellut, että lapseni muuttaisi 12-vuotiaana pois kotoa, mutta meidän kohdalla kävi niin. Minun ja esikoiseni elämänpoluista tuli vähän mäkisemmät ja mutkaisemmat kuin olisin toivonut. Tällä hetkellä olen vain onnellinen siitä, että lapseni on elossa, voi hyvin ja suunnittelee tulevaisuutta.

Jospa tämäkin joulu olisi parempi kuin edellinen ja sitä edellinen. Voisimmeko olla ihan rennosti perheen kesken, ilman että kukaan suuttuu tai pahoittaa mielensä (tai jonkun toisen mielen)? Onnistuisimmeko paistamaan pipareita polttamatta reunoja ja löytäisimmekö kaupasta täydellisen makuisia gluteenittomia joulutorttuja?

Pian esikoiseni jo muuttaa omilleen ja ehkä perustaa perheen, joka toivottavasti jatkaa jouluperinteitä: reunoilta käristyneiden piparien paistamista ja manteleista mököttämistä — ja mummolassa vierailuja.

-Katariina-

Kirjoittaja on osallistunut Omat avaimet 4You ryhmätoimintaan.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl