Siirry pääsisältöön

Hevari – henkilökeskeistä voimavaravalmennusta miehille, kokemuksia ja tuloksia Äijähevarista

 

Taustoja Hevarista ja Äijäryhmien toteutus

Omat avaimet-projektin aikana kehitimme yhdessä nuorten aikuisten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten kanssa ryhmätyömenetelmän ammattilaisten käyttöön. Menetelmän nimeksi muodostui Hevari- henkilökeskeinen voimavaravalmennus. Jatkorahoituksen myötä lähdimme testaamaan Hevarin toimivuutta uusien kohderyhmien tarpeisiin. Vuonna 2020 testasimme, kuinka Hevari soveltuu työikäisten miesten eli ”äijien” tarpeisiin. Alkuvuodesta –20 aloimme kasaamaan ryhmiä Itä-Suomeen saaden kasaan kaksi ryhmää.

Koronarajoitusten myötä jouduimme laittamaan ryhmät tauolle heti ensimmäisten tapaamisten jälkeen, sillä kaikki miehet eivät halunneet osallistua ryhmiin verkossa. Rajoitusten keventyessä ryhmätapaamiset pääsivät uudelleen alkamaan syksyllä. Luultavasti pitkä tauko toteutuksessa vaikutti sitoutumiseen ja joitakin osallistujia jäi ryhmistä pois. Vuoden 2020 aikana ennätimme toteuttaa kuitenkin molemmat Äijähevari-ryhmät, joiden pohjalta voidaan todeta, että Hevari on menetelmänä soveltuva myös työikäisille miehille sellaisenaan. Niin nuorten kuin miestenkin kanssa käsiteltiin samat teemat: voimavarat/voimavarasyöpöt, tunteet, ystävyys, ajatusvääristymät, unelmat ja arvot.

 

Otteita ohjaajan ryhmäpäiväkirjasta

Ryhmäkerta, jolloin aiheena oli “Millaista elämä olisi ilman tunteita?”.

Istun olohuonemaisessa tilassa, joka ei kuitenkaan ole kenenkään kodissa, vaan kyseessä on erään työpaikan ryhmätila. Menossa on pienryhmä ja aiheena on tällä kertaa tunteet. Ryhmä on kokoontunut vasta kolme kertaa aiemmin. Epäilen, että tästä ryhmäkerrasta voi tulla aika hiljainen. Ja tokkopahan tämä kestää ajallisestikaan kovin pitkään. Olen henkisesti valmistautunut lopettamaan ryhmän sovittua aiemmin.

Aihetta alustetaan katsomalla “Hellurei ja helkkarin tunteet” -video. Keskustelu tunteista alkaa viritä pikkuhiljaa ja välillä tehdään harjoitus “Minä ja mun tunteet”. Tämän jälkeen keskustelu saa tuulta purjeisiin. Ryhmäläiset pohtivat erilaisia tunteita ja niiden merkitystä ja erityisesti kysymys “Mitä positiivisia asioita mahdollistuisi, jos olisin rentoutuneempi ja jos en olisi niin itsekriittinen”. Näiden aiheiden äärellä nousee ilmaan kysymyksiä, jotka haastaa minutkin ajattelemaan uudella tavalla. Seuraan keskustelua, joka on selvästi tärkeä ja herättää —­­ tunteita. Ryhmän lopussa minulle on selvää, että oli hienoa, kun tälle keskustelulle oli aika ja paikka.


 

Ryhmäkerta, jolloin aiheena oli “Miksi unelmat ovat tärkeitä?”.

Viikon kuluttua ryhmässä on tuttu ja turvallinen unelmakartta. Silti huomaan jopa hieman jännittäväni miten ryhmä ottaa unelmakartan tekemisen vastaan. Kaikki alkavat selata aikakausi lehtiä ja tehdä valintojaan karttaan. Poistun toiseen huoneeseen, jotta ryhmä saa työskennellä rauhassa. (Ehkä oikeasti pakenen paikalta, jos ryhmäläisiltä alkaakin tulla kyseenalaistavia kommentteja unelmoinnin järkevyyteen liittyen.) Pitkän tovin jälkeen minut pyydetään takaisin, kartat ovat valmiita. Jokainen ryhmän jäsen haluaa kertoa oman unelmakarttansa sisällön. Se saa minut tuntemaan itseni etuoikeutetuksi. Kuuntelemme jokaisen unelmiin liittyvän kertomuksen kunnioittavan hiljaisuuden vallitessa. Useisiin valintoihin liittyy syvällistä pohdintaa, valintojen kuvausta ja oivalluksiakin. Huomaan hieman liikuttuvani. Toivon sydämestäni, että toiveet toteutuvat.

 

Nämä kaksi ”otetta ryhmäpäiväkirjasta” ovat meidän kokemuksiamme ja muistelua viime syksynä olleista Äijähevari ryhmistä. Ryhmään pääsi kriteerillä ”olet noin 30–45-vuotias mies.” Me sujahdimme naisina joukkoon, koska Omat avaimet tiimissä ei ole miehiä ja halusimme testata, taipuuko Hevari-henkilökeskeinen voimavaravalmennus miesten ryhmään. Ja taipuihan se. Korona tilanteen asettamista haasteista huolimatta, saimme vedettyä kaksi Äijäryhmää yhdessä kahden miehen kanssa. Heistä toinen on sosiaalialan ammattilainen ja toinen on kokemustoimija. Iso kiitos heille!

Oli hyvä huomata itsessä nousevia ennakko-oletuksia esimerkiksi, että miehet eivät halua puhua tunteista tai unelmakartan tekeminen on heistä typerää tai akryylimaaleilla maalaaminen on todella kaukana siitä mitä he haluavat tehdä! Oli hyvä huomata itsessä nousevia ennakko- oletuksia, odotuksia ja ajatuksia ja todeta ne yksi toisensa jälkeen vääriksi.

Kuinka usein oma asenne ja työote määrittää sen mitä tehdään, kenelle ja miten? Toistuvasti Omat avaimet tiiminä tulemme johtopäätökseen, että meidän ammattilaisten tulee tarjota mahdollisuuksia sen sijaan, että etukäteen päättäisimme ”ei se toimi kuitenkaan, turha edes kokeilla”. Aina kokeilu ei tarkoita, että me ammattilaiset olisimme omalla mukavuusalueella, vaan joskus on hyvä tehdä sellaistakin, mikä poikkeaa siitä. Se onko kokeilu onnistunut vai ei on sitten oma lukunsa ja sen määrittää osallistujat.

Meidän ohjaajien kokemuksen mukaan, keskeisin ero Äijähevari ryhmän ja nuorten ryhmän välillä oli elämänkokemuksen näkyminen teemojen käsittelyssä ja pohdinnoissa. Miehillä oli takanaan jo kokemusta monista eri asioista ja oma identiteetti oli vahvistunut vuosien varrella. Se ei kuitenkaan näyttänyt vähentävän tarvetta tai halua puhua omaan itseen ja elämään liittyvistä asioista. Sen sijaan miesten keskusteluissa oli ajoittain jopa filosofisia piirteitä, jollaista ei nuorten ryhmissä ole esiintynyt.

Tuloksia toteutuksesta

Toteutimme äijille, samoin kuin nuorillekin, aloitus – ja lopetuskyselyt. Loppukyselyjen perusteella miehistä:

·       71 % koki, että osallistuminen Hevariin oli hyödyllistä

·       71 % koki, että Hevari tarjosi mahdollisuuden oppia jotain uutta

·       85 % koki voineensa kokeilla uusia asioita

·       86 % koki saaneensa ryhmästä mielekästä sisältöä elämäänsä

·       100 % koki, että Hevari auttoi tunnistamaan omia vahvuuksia ja haasteita

·       100 % koki tulleensa ryhmässä hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Miehet kertoivat, että Hevari auttoi ymmärtämään omaa elämäänsä realistisemmin ja helpotti siten myös muutosten tekemistä omassa elämässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl