Siirry pääsisältöön

Kolme avainta: Ymmärrys, hyväksyntä ja armo

 

Alkuvuodesta 2021 todellisuus iski minuun kovalla voimalla, kun aloin oppimaan enemmän uusimmasta diagnoosistani, eli kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Itse diagnoosi kerkesi olla minulla juuri yli vuoden, mutta opin sairaudesta ja sen hallinnasta hyvin vähän sinä aikana. Kun vihdoinkin sain luotettavaa tietoa ja sen mukana huolestuttavia faktoja, kuten miten sairaus kulkee suvussa ja rajoittaa uran valintaa, hätäännyin aika pahasti. Tämä todellisuuden tiedostaminen laukaisi masennusjakson, jonka takia oli yhä vaikeampaa hyväksyä tilannetta.

 

                                                                   
Olin kuitenkin motivoitunut pääsemään hankalasta tilanteesta yli, joten kirjoitin itselleni kirjeen, missä kehitin kolmen avaimen systeemin. Olen kevään aikana saanut mahdollisuuden testata sitä, ja voin nyt myöntää, että se on toiminut. Sen takia haluan jakaa tämän löydön, koska uskon, että sitä voi hyödyntää monessa erilaisessa tilanteessa, ei pelkästään mielenterveysongelmien ja diagnoosien käsittelyssä. Käytän kuitenkin tässä esimerkkinä omaa tilannettani, mikä oli siis hankaluus käsitellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

 

Ensimmäiseksi katsastellaan tilannetta ymmärryksen kannalta. On hyvin vaikeaa lähteä purkamaan mitään tilannetta, jos ei ymmärrä mistä se johtuu. Lähdin siis rakentamaan ymmärrystä fakta-pohjalta, eli selvittämällä mikä tämä sairaus on ja miten se vaikuttaa aivoihini. Tämän jälkeen tarkastelin menneisyyttäni ja aloin rakentamaan listaa oireistani, jotta voisin oppia tunnistamaan niitä paremmin, mikä tulee auttamaan sairauden hallinnassa.

 

Kun tunsin ymmärtäväni tilannetta paremmin, siirryin seuraavaan vaiheeseen eli hyväksyntään. Pitikö jättää tuo kurssi tekemättä, tai kieltäytyä tuosta menosta, koska nyt ei vain onnistu? Se on okei. Etkö saanut tuota asiaa hoidettua, tai etkö voinut antaa tuolle projektille kaikkeasi, koska et vaan simppelisti ollut siinä kunnossa? Se on niin inhimillistä, ettei siinä ole mitään ihmeellistä. Ei tietenkään tunnu kivalta tuntea oloaan rajoitetuksi ulkopuolisen tekijän takia, mutta sitähän se juuri on. Hankaluudet ovat harvoin itse valittuja, ja usein ne ilmestyvät kysymättä lupaa, mutta sinulla on vapaus valita yritätkö hyväksyä tilanteen vai et.

 

En ole tyytyväinen diagnoosiini, enkä varmasti ikinä tule olemaankaan, mutta kun aloin hyväksyä todellisuuttani hieman kerrallaan, oloni alkoi helpottamaan. Hyväksyntä tuntui vähentävän jatkuvaa stressiä, mikä jätti enemmän voimavaroja parantumiselle.

 

Viimeinen avain on armo, mikä on henkilökohtaisesti näistä vaikein. Olen kasvanut olemaan itselleni hyvin ankara, varsinkin kun jokin menee pieleen tai ei ihan niin kuin olin suunnitellut, mutta tämä on asia jonka eteen teen jatkuvasti töitä, ja se tuntuu älyttömän hyvältä. Olen huomannut, että elämä on paljon mukavampaa, kun voi yrittää parhaansa (mitä parempaan ei kukaan pysty), ja jos kaikki ei menekään nappiin, voi silti taputtaa omaa selkäänsä ja antaa itselleen armoa. Oma olo on ollut paljon kevyempi, heti kun aloin antamaan itselleni enemmän armoa, eikä se ole muuttanut minua yhtään huonommaksi versioksi itsestäni, pikemminkin päin vastoin.

 

Viimeisen muutaman kuukauden aikana olen näiden avaimien avulla kehittänyt itselleni uutta näkökulmaa sekä asennetta. Ihminen ei ole ikinä valmis, mutta olemme älykkäitä olentoja, jotka osaavat ohjelmoida aivojaan ja toimintatapojaan uudelleen, jos vain löytyy tarpeeksi halua. Kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta jos huomaamme, että jossain alueessa elämäämme on tilaa parantamiselle, miksemme uskaltaisi yrittää? Olen itse huomannut, että tulokset ovat olleet työn arvoisia.

 

Riikka

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun