Siirry pääsisältöön

Elämäni opinnot

Kun vuonna 2004 sain kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosini, olin valmistumassa juuri lukiosta. Viimeisen kurssini suoritin psykiatriselta avo-osastolta käsin. Valkolakin kävin hakemassa rauhoittavan lääkkeen turvin ja ylioppilasjuhlien jälkeen palasin osaston arkeen ja keskityin toipumiseen.

Lukioaika oli raskasta ja sekavaa aikaa. Olin nuori, psyykkisesti pahoinvoiva ja itseni kanssa hyvin hukassa. Parisuhteet olivat hyvin läheisriippuvaisia, ja riitaisia ja alkoholia kului paljon viikonloppuisin, joskus arkenakin. Olen monesti jälkikäteen miettinyt, että vaikka olin hyvin epävakaa ja huonovointinen tuohon aikaan, oli opiskelu juuri se asia, mikä piti minut edes jollain tapaa kaidalla tiellä ja arjessa kiinni. Se piti myös pääni kasassa. Minulle oli tärkeää saada suorittaa koulu loppuun, kuten kaikki muutkin. En halunnut erottua joukosta ja vaadin itseltäni paljon. Yritin parhaani ja suoriuduin lukiosta elämäntilanteeseeni nähden ihan hyvin arvosanoin. Nyt sanoisin nuorelle itselleni, että teit parhaasi ja se riittää. Eikä aina tarvitse tehdä sitä parastaankaan. Joskus riittää vähempikin.Lukion jälkeen ystävät jatkoivat opintojaan muissa kaupungeissa ja minä tipahdin tyhjän päälle. Taistelin päihdeongelman ja mielenterveyteni kanssa neljä vuotta. Raitistuminen oli ehdottoman tärkeää ja lopulta sain siitä kiinni. Vuonna 2008 pääsin käsi- ja taideteolliseen ammattiopistoon opiskelemaan. Koen, että tuohon aikaan elin nuoruuttani uudelleen, ilman päihteitä ja paremmassa psyykkisessä voinnissa. Sain koulusta ystäviä, ja sain taas normaalista arjesta kiinni. Välillä jaksamisen kanssa oli kuitenkin haasteita. Koulupäivät olivat pitkiä ja raskaita, kun oli tottunut olemaan vain kotona ja nukkumaan miten ja milloin sattuu. Kävin koulukuraattorin juttusilla ja olin välillä joitakin päiviä poissa. Sosiaalisten tilanteiden pelkoni nosti ajoittain päätään, mutta tiesin että kotiin jääminen pahentaisi tilannetta, joten sitkeästi menin kouluun ja pidin tavoitteena valmistua omassa aikataulussani ja sain kuin sainkin koulun käytyä. Valmistuin artesaaniksi keväällä 2011.

Asuin Helsingissä 5 vuotta, mistä muutin takaisin Joensuuhun vuonna 2016. Takana oli pätkä ravintolatöitä ja tiesin, että opiskelemaan hakeminen olisi vielä edessä, sillä oma ala ei ollut vielä löytynyt. Hain Helsingissä asuessani parturi-kampaajaksi, sosionomiksi ja suuhygienistiksi, mutten päässyt niistä mihinkään. Joensuussa opiskelin vähän aikaa sisustusalaa, mutta sekään ei sitten tuntunut omalta. Ehdin jo lannistua ja pelkäsin, etten pääse mihinkään kouluun ja löydä omaa alaani. Lopulta kotiäitivuosien ja monenlaisten elämänvaiheiden jälkeen, päätin kouluttautua kokemusasiantuntijaksi. Se oli ponnahduslauta takaisin opiskelun pariin ja opiskelin sen jälkeen mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon. Koulu kesti vain vuoden, mikä oli hyvä aika testata omaa jaksamista ja miettiä seuraavaa askelta.Syksyllä 2022 hain ja pääsin opiskelemaan sosionomiksi ja aloitin opinnot tammikuussa 2023. En olisi voinut vielä muutama vuosi sitten kuvitellakaan pääseväni opiskelemaan ammattikorkeakouluun, saati että kykenisin oikeasti opiskelemaan siellä. Opiskelen monimuotona, eli itsenäistä opiskelua on paljon ja opetusta vain muutaman kerran kuukaudessa. Toisaalta se sopii hyvin omaan elämäntilanteeseeni, mutta toisaalta olisi antoisaa, että olisi se luokkayhteisö ja sitä kautta enemmän sosiaalista elämää ja vertaistukea opiskelussa.

Opiskelun ohella aloitin psykoterapian vuosi sitten. Se tukee jaksamistani opinnoissa ja siellä pääsen käsittelemään vaikeita asioita menneisyydestäni. Koen, että olen menossa sellaiselle alalle, missä on hyvä olla sinut oman historiansa kanssa sekä tasapainossa ylipäätään.

Sairauteni on tällä hetkellä remissiossa, ollut jo vuosia, eli oireet eivät hallitse elämääni. Minun on kuitenkin pidettävä hyvää huolta itsestäni, sillä kuormitun ja väsyn joskus helpostikin. Lähipäivien jälkeen olen todella uupunut. Opiskelu on yllättävän rankkaa ja vaatii paljon aikaa, energiaa ja terävää päätä. On tärkeää kuunnella itseään ja priorisoida oma hyvinvointi edelle, sillä kun voin hyvin, opiskelukin sujuu paremmin.  Minulle jaksamista tukevia asioita ovat liikunta, maalaaminen sekä piirtäminen. Ilman omia juttuja en jaksaisi hektistä arkea perheen ja opiskelun parissa. Omiin harrastuksiin saa uppoutua ja niissä unohtuvat hetkeksi kaikki stressi ja vaatimukset. Unen saannista pidän myös tarkasti huolta, sillä univelka vaikuttaa mielialaani voimakkaasti.

Joskus, ja aika useinkin, pelkään tulevaisuutta ja sitä, että onko minusta tälle alalle ja jaksanko työelämässä. Toisinaan minut valtaa epäusko omiin kykyihini, sillä olen ollut paljon toisten apua ja hoitoa tarvitseva. Pelkään kantavatko siipeni, riittääkö itsevarmuuteni ja kestääkö pääni työelämässä mukana. Opiskeluaika on minulle kasvun aikaa monella tavalla. Joudun tsemppaamaan itseäni valtavasti, ja hokemaan, että diagnoosistani ja historiastani huolimatta minusta voi tulla aivan yhtä hyvä sosionomi, kuin kenestä tahansa muustakin. Koitan kääntää elämäntarinani voitoksi, sillä tiedän, että minulla on sellaista ymmärrystä ja kokemusta, mitä monilla ei ole. Silti joskus tulee hetkiä, kun epävarmuus iskee ja on kaikkea muuta kuin rohkea olo. Sen kanssa on vain elettävä ja hyväksyttävä kaikenlaiset tunteet ja ajatukset. Ja entä sitten, jos en jaksakaan? Entäs, jos palankin loppuun tai opiskelu jää kesken? No, eihän se maailmanloppu olisi. Se olisi takaisku, mutta olisinpas ainakin kokeillut sitten tätäkin. Jos ei jaksa, on sekin uskallettava myöntää. Rohkeutta se on sekin.


-Satu NiiranenBlogissa olevat kuvat on Satun itsensä tekemiä teoksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä