Siirry pääsisältöön

Elämääni ADHD:n kanssa

Kirjoitan to do-listan sadannen kerran. Mietin, että nyt käytän pomodoro-menetelmää, nyt minä aikataulutan, nyt minä palastelen tehtävät asiat mahdollisimman pieniksi tavoitteiksi ja onnistun. Mietin, että tällä kertaa en jätä viime tippaan. Silti huomaan taas olevani joko deadlinessa melkein kiinni, tai jo siitä auttamatta myöhässä. Kyllä, tarkkaavaisuushäiriön kanssa on todella vaikeaa saada tiettyjä asioita aikaiseksi – kuten vaikkapa opiskelua.

Opiskelu vaatii käytännössä aina järjestelmällistä aikatauluttamista, voimavarojen säätelyä, omien voimavarojen tunnistamista, oleellisen tunnistamista, asiassa pitäytymistä ja vireänä pysymistä vaikkei huvittaisi. Muun muassa näistä syistä opiskeleminen on usein vaikeaa ihmiselle, jolla on ADHD. Joskus voi myös käydä niin, että kun pystyy valtavan oppimisprosessin jälkeen pysymään opintojen vaatimissa aikatauluissa ja suuntaamaan energian kaikkein olennaisimpiin asioihin, yhtäkkiä jollakin muulla elämän osa-alueella alkaa mennä huonosti. Ohoh, unohdin maksaa sähkölaskun ja nyt kotona ei toimi sähköt. Hups, uusin puhelimen enkä nyt pääsekään kirjautumaan vahvasti vaikkapa pankkiin, kun en muista salasanaani. Aijai, kotini muistuttaa ensimmäisen maailmansodan taistelutannerta, koska en ole yksinkertaisesti jaksanut pitää kotiani siistinä (voitte arvata mikä tai mitkä näistä esimerkeistä perustuvat oikean elämän tapahtumiin)…




Tarkkaavaisuuden häiriö tai muuten neurokirjolla oleminen ei tee ihmisestä tyhmää. ADHD-ihminen voi hyvinkin opiskella itsensä tohtorin tasolle, olla oman alansa rautainen ammattilainen ja hallita käsittämättömän laajoja abstrakteja kokonaisuuksia. Tie valmistumiseen, työssä menestymiseen tai vaikkapa projektin loppuun saattamiseen voi silti olla todella, todella raskas ADHD-ihmiselle. Erilainen työhön tai opiskeluun liittyvä metatyö voi olla keskittymishäiriöiselle itkettävän, tuskastuttavan rankkaa, varsinkin kun näyttää että ”normaalimmat” ihmiset saavat pidettyä työpöytänsä siistinä, pysyvät aikatauluissa ja asiassa sen kummemmin yrittämättä. ”Normaalit”, ”tavalliset”, ”helpot”, ”itsestäänselvät” asiat ovat todella usein meille keskittymishäiriöisille tuskastuttavan vaikeaa – ja kaiken tämän lisäksi silti pitäisi pystyä opiskelemaan, pystyä töihin, pystyä olemaan perheenjäsen, kumppani, veli, sisko, äiti, isä, ystävä.

Onneksi aina on toivoa! Aina. Olen itsekin vuosien varrella esimerkiksi Omat Avaimet 4you-toiminnassa saanut valtavasti toivoa ja uskoa itseeni vertaistuen kautta. Kun olen päässyt pitämään kokemuspuheenvuoroja, kokemus toimijuudesta omassa elämässäni on vahvistunut. Minulla on vankka ja selkeä tieto siitä, että minulla on sellaista erityistä kokemustietoa, josta voi olla valtavasti hyötyä muille. Kun muut keskittymishäiriöiset nyökyttelevät kuvaillessani siivoamisen tai postilaatikon tyhjentämisen vaikeutta, koen tulleeni nähdyksi ja kuulluksi. En ole ainoa tällainen! Ja ennen kaikkea muistan taas sen, että vaikka minulla onkin vaikeata niin sanotuissa ”itsestään selvissä” ja ”helpoissa” asioissa, en ole yhtään sen vähempiarvoinen kuin kukaan muukaan. En ole tyhmä, en ole oikeastaan edes laiska. Vertaisuus antaa realistisemman peilin, jonka kautta nähdä itsensä. Minun ei ole mikään pakko verrata itseäni neurotyypilliseen ikätoveriini, jolla on jo 2.3 lasta, punainen tupa ja perunamaa, Fiat Punto, kiva koira ja vakkarisopimus duunipaikassa, jonka palkasta jää vähän säästöönkin.  Me ihmiset vertaamme toisiamme aina muihin ihmisiin, tahtomattammekin, mutta kun on yhteisö, jossa muilla on samanlaisia haasteita ja ominaisuuksia kuin itselläni, tämä vertaaminen ei ole enää niin julmaa, niin jyrkkää.

Tarkkaavaisuushäiriö tuo meidän elämäämme paljon haasteita, mutta se voi myös tuoda valtavasti empatiaa ja perspektiiviä. Ainakin minä olen alkanut olla esimerkiksi selkokielisyyttä, esteettömyyttä ja turvallisemman tilan periaatteita kohtaan huomattavasti kiinnostuneempi ja avoimempi, kun olen itse ymmärtänyt, että olen neurokirjolla. Miksi me emme tee yhteiskuntaamme pienin, konkreettisin teoin helpommaksi tarkkaavaisuushäiriöisille? Olen aivan varma, että samalla auttaisimme niitäkin ihmisiä, jotka eivät ole neurokirjolla.

Minulle tuo toivoa myös tieto siitä, että Suomessakin on onneksi hyvin vireä järjestökenttä, josta vertaistukea ja muutakin tukea löytyy tarkkaavaisuushäiriöiselle. Lisäksi kuntien ja hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluissakin on pikku hiljaa enenevissä määrin osaamista liittyen neurokirjon teemoihin. Enää vain toki toivon sitä, että näistä palveluista osataan pitää huoli, että näitä palveluita ei leikattaisi rikki. Oppilaitoksissa kuraattorit ja terveydenhoitajat voivat auttaa tarkkaavaisuuden haasteissa, mahdollisesti ohjata ADHD-testeihin tai vertaistuen piiriin ja auttaa opintojen suunnittelussa.




Jos minun pitäisi sanoa jokin yksi suuri niksi, jolla helpottaa tarkkavaisuushäiriöisenä elämääni, se olisi tämä: pyydä matalalla kynnyksellä apua. 

Vaikka et saisikaan apua heti ja juuri siinä muodossa, jossa ehkä toivoit, pyydä silti apua. Unohda häpeä, häpeä lientyy vielä joskus ajan kanssa, eikä sille välttämättä ole edes tarvetta. Et ole taakka, sinäkin ansaitset apua, kaikki me tarvitsemme apua. Kukaan meistä ei ole yksin tähän maailmaan syntynyt, eikä yksin kaikkia ongelmia tarvitse ratkaista. Pyydä kaveria avuksi – kaverihan saattaa hyvinkin tietää, millainen ongelma sinulla on. Olen pyytänyt apua – ja kaikkein paras apu on tullut toisilta tarkkaavaisuushäiriöisiltä.


-Matias, Omat avaimet 4You -toiminnan kokemustoimija


Onko ihan OK olla ADHD? -webinaari 18.3.2025

Lisätietoja ja ilmoittautumiset tästä klikkaamalla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun...

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisen...

"Muiden auttaminen on pääsyy olla kokemusasiantuntija"- Kokemusasiantuntija Piia esittäytyy

Hei kaikille!   Olen Piia, 1988 syntynyt nuori aikuinen. Sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta tällä hetkellä sairauteni on remissiossa ( = taantumisvaiheessa, eli olen niin terve kuin voin olla tällä diagnoosilla.) Olen pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeen sain 2018 alussa. Minulla on kaksi kissaa, Sirius ja Luna, jotka pitävät minulle seuraa kotona. Vapaa-ajalla tykkään käydä valokuvaamassa. Pitkä suhteeni päättyi lokakuussa 2017 ja paria kuukautta myöhemmin muutin Iisalmeen. Käyn eräällä säätiöllä tienaamassa muutaman euron eläkkeen päälle, ja tulin mukaan Omat avaimet- projektiin huhtikuussa 2019 kokemusasiantuntijaksi. Olin aiemmin osallistunut projektin tarjoamaan yksilövalmennukseen, hevariryhmään ja ikkunatarinassa on tällä hetkellä minun ottamia valokuvia.  Kokemusasiantuntijan roolissa olen tähän mennessä päässyt kertomaan kokemuksiani hevariryhmästä ammattilaisten koulutuksessa Iisalmessa sekä olin mukana ohjausryhmässä Joensuussa. Olen ...