Siirry pääsisältöön

Vinkkejä miten löytää ystäviä!

Olet ehkä törmännyt elämässäsi samaan ongelmaan kuin minä; ystävien löytäminen iän kasvaessa ei enää onnistukaan yhtä helposti kuin lapsena. Jos liikkuu aktiivisesti pois neljän seinän sisältä tai osallistuu netissä keskusteluihin, vastaan tulee hyvin paljon erilaisia ihmisiä. Mahdollisuuksia uusien ystävien löytämiseen siis on paljon. Aikuisena ystävien löytäminen vaatii kuitenkin enemmän työtä kuin nuorempana, mutta varsinkin jos keskityt etsimään omanlaisiasi ihmisiä, ystävyydet voivat kestää pitkiäkin aikoja elleivät jopa lopun elämää. Olen oppinut aikuisena, että laatu korvaa ystävissä todellakin määrän. Löytääkseen omat ihanat ystävät, pitää kuitenkin uskaltaa tutustua paljon monenlaisiin ihmisiin. On tärkeää muistaa olla kärsivällinen ja keskittyä positiiviseen. 

Ystävien hankkimiseen löytyy joitain ohjeita, mutta ohjeet eivät aina ole tarpeeksi tarkkoja ja ohjeista jää paljon kysyttävää. Usein sanotaan, että ystäviä löytyy työpaikalta tai esimerkiksi harrastuksista. Työpaikkateoriasta ei itselläni ole kokemusta, koska en sairauksieni takia ole päässyt työelämään. Harrastuksista puhuttaessa, en ole hahmottanut kuinka zumbaa tanssiessa kerrottaisiin toisille jumppaajille omia elämäntarinoita. Miten ystävystyminen aikuisiällä tapahtuu? Halusin jakaa hieman yksityiskohtaisempia ohjeita, mitkä omalla kohdallani ovat toimineet ystäviä etsiessä.

1. Avaa keskustelu. Jos näet jossain ryhmässä/harrastuksessa/koulun tunnilla jonkun joka on yksin, on todennäköistä että hän on samassa tilanteessa kuin sinä. Hän voi kokea olevansa yksinäinen, eikä rohkeutta ystävystymiseen löydy. Omasta kokemuksestani (olenhan ollut useita kertoja tuo kyseinen henkilö) se, jos joku tulee juttelemaan minulle, on aina vähintään piristänyt päivääni ellei sitten aloittanut uutta ystävyyttä. 

2. Älä ota paineita sanottavasta. Älä ota liikaa paineita siitä mitä sanoisit, yleensä helpointa on puhua siitä, mitä olette sillä hetkellä tekemässä. Voit esimerkiksi kommentoida treenin rankkuutta, kysyä mitä käsityötä joku tekee tai mitä hän maalaa, tai tiedustella koulussa mitä tulikaan läksyksi. Kun keskustelu on avattu, sitä on helpompi jatkaa myöhemmin keskustelemalla lisää sen hetkisestä tekemisestä ja lisäämällä pikkuhiljaa kommentteja omasta elämästäsi keskusteluun. 


Edellinen vinkki toimii myös toisinpäin. Jos joku tulee juttelemaan sinulle, sinun on helpompi mennä myöhemmin juttelemaan hänelle kun keskusteluyhteys on jo avattu.




3. Taklaa kauhuskenaariot (ja muista, että muutos ei tapahdu hetkessä). Yksi kavereiden etsimiseen paljon vaikuttava asia on se, koetko olevasi ujo. Sinulla ei välttämättä ole omasta mielestäsi tarpeeksi rohkeutta aloittaa keskusteluja ihmisten kanssa. Itselläni tähän on auttanut aika ja iän lisääntyminen. Olen ymmärtänyt, ettei tuntemattomien minua koskevilla negatiivisilla mielipiteillä ole minulle oikeastaan mitään väliä. Ja suurin osa omasta rohkeuden puutteestani johtui siitä, että olin keksinyt oman pääni sisällä valmiiksi kauhuskenaarioita siitä, mitä pahaa voisi tapahtua jos uskaltautuisin puhumaan. Tai olin keksinyt muiden tulevat negatiiviset kommentit jo valmiiksi itse, vaikken edes ollut jutellut kellekään. Jos pohdit itse sitä, mitä yleensä ajattelet muista ihmisistä tai mitä vastaisit heille jos he uskaltautuvat puhumaan sinulle, voit todennäköisesti huomata, että kaikista negatiivisimmin ihminen ajattelee yleensä itsestään. Älä odota, että tämän realisointi tulee iän myötä (jos silloinkaan), vaan yritä muistaa tästä hetkestä lähtien, että on turha miettiä liikaa mitä mieltä toiset ovat sinusta ja sanomisistasi. Ala harjoitella tuntemattomille juttelemista ja ujoutesi saattaa pikku hiljaa helpottua. Muista ettei muutos tapahdu hetkessä.



4. Muista, että ihmiset ovat erilaisia. Kaikki ihmiset eivät välttämättä    ole kiinnostuneita olemaan ystäviäsi, mutta tuskin itsekään olet       kiinnostunut olemaan kaikkien kaveri. Jos tällainen ihminen sattuu       kohdallesi, älä lannistu vaan jatka etsimistä. Maailmassa riittää       ihmisiä ja vastaan tulee varmasti myös sellaisia, joista on ihanaa       päästä tutustumaan sinuun.


5. Osallistu. Tärkeää on muistaa osallistua. Aloita erilaisia              harrastuksia esimerkiksi kansalaisopiston kautta, osallistu koulusi    oheistoimintaan, käy nuorisotaloilla tai vastaavissa paikoissa,       ilmoittaudu eri järjestöjen ja palveluntuottajien ryhmiin tai pelaa    netissä moninpelejä. Mitä useammassa toiminnassa olet mukana, sitä       paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää uusia ystäviä. 


6. Menneisyys ei määritä tulevaisuutta. Menneisyys vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta muista, että menneet tapahtumat eivät ennusta tulevaa. Se, että olet joskus jäänyt yksin tai sinua on kiusattu, ei tarkoita että niin tulisi tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Ajattele uusia tilanteita aina sellaisina kuin ne ovat, uusina ja täysin erillisinä tapahtumina edellisiin kaveri- ja ihmiskontakteihisi verrattuna. 


7. Älä luovuta -etsi omat tyypit. Vaikka jotkut ihmiset olisivat saaneet sinut tuntemaan itsesi oudoksi ja erilaiseksi, ja ajattelisit ettei kukaan halua olla kaverisi, älä luovuta. Joku pitää sinusta juuri sellaisena kuin olet ja monet ovat juuri sellaisia “outoja ja erilaisia” eli ainutlaatuisia ja omanlaisiaan niin kuin sinäkin. Sinun pitää vain löytää oikeat paikat mistä etsiä. Parhaiten se onnistuu kun mietit mistä asioista pidät, ja liityt esimerkiksi ryhmiin, joissa käsitellään kyseistä aihetta. 





8. Tuttavatkin ovat arvokkaita. Kaikista ei tarvitse yrittää tehdä ylimpiä ystäviäsi, jotkut voivat olla vain kavereita tai niin sanottuja “hyvän päivän tuttuja”. Kun olet saanut kokemusta ja varmuutta ihmisille juttelussa ja kommunikoinnissa, voit alkaa etsimään niitä, jotka samaistuvat sinuun paremmin ja joiden kanssa teillä on enemmän yhteistä.


9. Katso asioita eri näkökulmasta. Monet ohjeistani ovat oikeastaan uusien näkökulmien omaksumista. Saatat esimerkiksi ajatella olevasi ujo, pelkäät, että sanot jotain noloa, mietit, mitä ihmiset ajattelevat sinusta, sinulla voi olla huonoja kokemuksia tai mietit liikaa mitä sanoa. Jos ystävien löytäminen on haasteellista ja voit samaistua edellä mainittuihin ajatusmalleihin, tärkeintä on, että muutat ensin niitä. Ystävien etsiminen ja löytäminen helpottuu huomattavasti jos et anna negatiivisille kokemuksille ja ennakko-oletuksille valtaa. Pyri menemään aina uusiin tilanteisiin ilman odotuksia, jätä negatiivisten ajatusten ja kokemuksien kuorma kyydistä, ja kohtaa uudet ihmiset aina avoimin mielin.




Tsemppiä ja onnekkaita hetkiä kavereiden etsimiseen!



-Suvi, Omat avaimet 4You kokemustoimija




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun...

"Muiden auttaminen on pääsyy olla kokemusasiantuntija"- Kokemusasiantuntija Piia esittäytyy

Hei kaikille!   Olen Piia, 1988 syntynyt nuori aikuinen. Sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta tällä hetkellä sairauteni on remissiossa ( = taantumisvaiheessa, eli olen niin terve kuin voin olla tällä diagnoosilla.) Olen pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeen sain 2018 alussa. Minulla on kaksi kissaa, Sirius ja Luna, jotka pitävät minulle seuraa kotona. Vapaa-ajalla tykkään käydä valokuvaamassa. Pitkä suhteeni päättyi lokakuussa 2017 ja paria kuukautta myöhemmin muutin Iisalmeen. Käyn eräällä säätiöllä tienaamassa muutaman euron eläkkeen päälle, ja tulin mukaan Omat avaimet- projektiin huhtikuussa 2019 kokemusasiantuntijaksi. Olin aiemmin osallistunut projektin tarjoamaan yksilövalmennukseen, hevariryhmään ja ikkunatarinassa on tällä hetkellä minun ottamia valokuvia.  Kokemusasiantuntijan roolissa olen tähän mennessä päässyt kertomaan kokemuksiani hevariryhmästä ammattilaisten koulutuksessa Iisalmessa sekä olin mukana ohjausryhmässä Joensuussa. Olen ...

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä my...