Siirry pääsisältöön

Mikä ihmeen HEVARI? -demoa HEVARIsta järjestettiin Helsingissä

Tänään pidettiin Helsingissä lyhyt demo HEVARIsta Aspa-säätiön ja palveluiden esimiehille sekä Mielenterveyden keskusliiton kouluttajille. Paikalla oli kaiken kaikkiaan 18 työntekijää kuuntelemassa meidän demoa. Demossa avattiin mitä HEVARI on ja minkä takia kannattaa kouluttaa Aspan asumispalveluntyöntekijöitä tämän työmenetelmän käyttämiseen.



Demossa kerrottiin paikalla olleille, mitä HEVARI sisältää, miten se rakentuu, mitä ohjaajalta vaaditaan, minkälaisia nuoria ryhmissä on ollut mukana ja minkälaista palautetta olemme nuorilta saaneet. Nostimme esille millä tavalla nuoret ovat kertoneet mitä hyötyä ryhmästä oli heille ja mitä havaintoja ohjaajana ryhmästä ja ryhmäläisistä on tehty. Pidimme tärkeänä asia kertoa myös nuorten näkökulmaa, palautetta ja osallisuutta myös työmenetelmän kehittämiseen. Nuoret ovat voineet tuoda ryhmissä omaa näkökulmaansa ja mielipiteensä esille. 

Jokainen on saanut tulla ryhmään sellaisena kuin on ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on!




Demossa nousi esille hienoa keskustelua työntekijöiden keskuudessa ja HEVARI sai todella hyvää palautetta paikalla olleilta. HEVARI on työmenetelmänä uudenlainen jossa lähdetään nuori edellä ja panostetaan paljon siihen, että nuori tulee kohdatuksi ja kuulluksi yksilöllisesti vaikka ryhmätoiminnasta on kyse. HEVARI harjoitteista teetimme myös paikalle oleville, että se saavat pientä tuntumaa siihen mitä nuoret tekevät ryhmässä. Harjoituksena toteutimme muun muassa hahmoharjoituksen ja "Minä ja mun tunteet".




Näistä muutamista harjoitteista saimme hyvää palautetta. Esimerkiksi hahmoharjoitteesta pidettiin kovasti, että siitä ollaan kehitelty uudenlainen versio ryhmään ja enemmän toiminnallisempi, eikä ole pelkästään paperi-kynä-työskentelyä. HEVARI ryhmissä hahmoharjoitus tehdään jokaisella kerralla seinällä olevaan puuhun, irrallisten hahmojen kanssa. Nuoret valitsevat fiilistä kuvaavan hahmon aina jokaisen kerran alussa ja hahmon valintaa voi halutessaan nuori avata.

"Nousi mielenkiintoisia havaintoja itsestä jo näin lyhyellä ajalla." -MTKL:n kouluttaja tunne harjoitteesta

Näytimme myös ensimmäistä kertaa demossa HEVARI videon johon on koostettu nuorilta ja ohjaajilta saatua palautetta sekä nuorten tekemät voimakuvat ryhmissä. 


Tästä päivästä saimme myös positiivista palautetta ja kaikki aikoi markkinoida kevään koulutuksia työntekijöille ja yhteistyökumppaneille! 


Itse HEVARIsta tulee täysin oma blogi kirjoitus piakkoin joten pysy kuulolla ja mukana meidän somessa! 


PS. Hyvää tasa-arvon päivää kaikille!!


<3:llä Johanna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun