Siirry pääsisältöön

Mikä ihmeen Omat avaimet -projekti?

Niin, mikä ihmeen Omat avaimet -projekti? 

Lyhyesti kerrottuna Omat avaimet -projekti on Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteiskehittämishanke. Omat avaimet -projekti strattasi vuonna 2017 ja nyt tämän vuoden 2019 joulukuussa projekti päättyy. 


 


Projektissa tavoitteena on kehittää uudenlainen työmenetelmä asumispalveluihin jossa yhdistyy Aspassa kehitetty henkilökeskeinen työote ja Mielenterveyden keskusliitossa kehitetty voimavaravalmennus toimivaksi kokonaisuudeksi. Kehittämistyössä ollaan huomioita erityisesti projektin kohderyhmä, nuoret aikuiset 18-29 -vuotiaat. Mukana kehittämistyössä ovat olleet nuoret itse kuin myös alan ammattilaiset. Lisäksi tavoitteena on luoda jo olemissa olevista palvelukokonaisuuksista asiakaslähtöisiä palvelukäytäntöjä yhdessä nuorten, viranomaisten, järjestötoimijoiden ja palveluntuottajien kanssa.

Tällä hetkellä olemme työstämässä muun muassa hevari-koulutuksia, työmenetelmistä oppaita, väliraporttia, ikkunatarinoita yhdessä nuorten kanssa ja tunnekortteja. Suunnitteilla on myös erilaisia tempauksia ja tapahtumia nuorille aikuisille sekä yhteistyötä tehdään monen erilaisen tahon kanssa. Joskus kiire painaa päälle, mutta mahtavalla tiimillä homma luistaa hyvin ja työ on antoisaa! 


Jos jäi kiinnostamaan mitä kaikkea projektissa ollaan jo touhuttu niin voit käydä katsomassa niitä tästä.


Projektissa häärää neljä työntekijää. Projektipäällikkönä toimii Anne Kukkonen ja voimavaravalmentajina toimii Anna Pöllönen, Johanna Kainulainen ja Tuija Nissinen. Tarkemmat esittelyt meistä julkaistaan myöhemmin. Tämä tiimi kuitekin pelaa ja puhaltaa yhteen hiileen täysillä! Eikä tällä porukalla ole juurikaan hiljaista hetkeä sekä nauru & "huono huumori" yhdistää! 
Omat avaimet -projektissa toimii myös aktiivisesti mukana kokemusasiantuntijoita. Nämä kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana ryhmätoiminnassa, yhteiskehittämisenpajoissa, tapahtumien suunnitteluissa ja toteutuksessa, vertaisohjaajina ja kaikessa mahdollisessa muussa missä nuoret ovat itse halunneet olla mukana. Projektissa on haluttu nostaa esille nuorten ääntä ja heidän omia kokemuksiaan ja asiantuntijuutta!

Näistä kaksi nuorta naista on myös mukana tämän blogin työstämisessä, Jenni ja Titta. Molemmat ovat olleet projektissa aktiivisesti mukana jo pitkään. Jenni ja Titta kertovat omin sanoin näistä sitten hiukan myöhemmissä julkaisuissaan. 

Tässäpäs oli lyhykäisyydessään Omat avaimet -projektista. Tulemme julkaisemaan uusia tekstejä vähintään kerran viikossa, joskus useamminkin. Meille saa laittaa kommenttia ja ideoita/toiveita mistä aiheista haluaisitte, että julkaisemme tekstiä ja kerromme mielipiteemme. 

Ps. Täytyy myöntää nyt... tämä on elämäni ensimmäinen blogi kirjoitus ja miten jännittävää tätä olikaan kirjoittaa. Odotan kuitenkin innolla, että pääsen kirjoittamaan lisää tänne tekstiä! On mahtavaa oppia uutta ja päästä tekemään uusia asioita! 

Johanna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä