Siirry pääsisältöön

Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset just sulle

 

Luonto, lähiluonto, kaupunkiluonto, maaseutu, ne ovat meille monelle itsestään selvyyksiä – ovat vaan siinä. Oletko tullut ajatelleeksi, että ne ovat paljon enemmän? Tutkittua tietoa, vaikuttavuutta – Ihan oikeita hyötyjä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Luontoelementit ovat läsnä ihmisten kokemusmaailmassa ja niiden oloon on totuttu, niinpä niiden merkitystä hyvinvoinnin kannalta erillisenä asiana on vaikea tunnistaa. Kaupungistumisen myötä yhä useampi ihminen on joutunut kauemmaksi luonnosta ja se on käynyt vieraammaksi. Joitakin luonto, pimeys, eläimet, tulen teko yms. voivat pelottaa

Luonnon merkitystä hyvinvoinnille on tutkittu Suomessa ja ulkomailla. Vihreällä alueella asuvat olivat tyytyväisempiä ja toivat esiin vähemmän masennukseen liittyviä oireita kuin rakennetussa ympäristössä asuvat. Muutto kaupungista luonnon läheiselle asuinalueelle vaikutti kokemukseen mielenterveyden parantumisesta ja pysymisestä paremmalla tasolla kolmen seuranta vuoden aikana. Viher- ja luontoympäristöjen vaikutus oli voimakkainta henkilöillä, joiden elämässä oli haasteita, kuten alhaisempi tulotaso ja sosioekonominen asema. Heidän voidaan ajatella olevan muita riippuvampia lähiympäristön tarjoamista virkistymisestä ja palautumisen mahdollisuuksista.

Tutkimuksissa on osoitettu, että jo 10 minuutin oleskelu luontoympäristössä kääntää stressihormonien ja verenpaineen laskuun. Mieliala kohenee 20 minuutissa ja tarkkaavaisuus paranee, kun vietät tunnin luonnossa. Luonto korjaa myös elimistön puolustusmekanismeja ja ne alkavat elpymään 2 tunnin luonnossa vietetyn ajan jälkeen. Positiivisten tunteiden lisääntymiseen pääsee, kun viettää luontoympäristössä 5 tuntia kuukauden aikana eli ajan voi pilkkoa omaan arkeen sopivaksi, pienikään hetki ei ole merkityksetön. Tuloksien saavuttaminen vaatii kuitenkin säännöllisyyttä, yhdessä kuukaudessa ei voi hankkia hyvinvointia ja terveyttä koko vuodeksi :)

Mitä suurempi osuus vapaa-ajasta käytetään luonnossa ulkoiluun, sitä vahvempia elpymiskokemuksia saadaan ja ihmisten emotionaalinen hyvinvointi lisääntyy.

Luontoa ei kannata lähteä suorittamaan, joskus voi olla hyödyksi kalenteroida ja suunnitella luontohetkiä omaan arkeen, siten ne eivät unohdu ja tulevat luontevaksi osaksi päivä ja viikkorutiineja. Moni koiran omistaja saa sivutuotteena mahdollisuuden lähteä eläinystävän kanssa luonnonhelmaan, poluille ja muille reiteille. Joillekin on luontaista liikkua tai viettää aikaa luonnossa yksin ja toinen taas kaipaa kaverin mukaan. Kuuntele itseäsi ja toimi siten, mikä lisää hyvinvointiasi. Luonnossa voi käyttää mielikuvitusta, maisemat ovat olleet paikallaan kauan, samat ikimetsät tai kalliot on nähnyt moni sukupolvi ennen meitä. Keitä siellä on liikkunut? Onko sama niemennokka ollut jonkun toisenkin lempipaikka kuten sinun on?

Vuoden kiertokulku antaa meille mahtavan tilaisuuden havainnoida luontoa eri tilanteissa, tuoksuja, värejä, eläimiä ja muutoksia, niin luonnon kuin ihmistenkin aiheuttamia. Voisiko luonnon sopeutumisesta vuodenaikojen muutoksiin ottaa mallia. Oletko huomannut itsessäsi, että heräät keväisin kukoistukseen täynnä voimaa ja energiaa talviunien jälkeen? Ja syksyllä keräät ehkä ravintoa luonnosta ja valmistaudut talven pimeyteen ja samalla kierrokset laskevat ja elin piiri pienenee kaamoksen ajaksi. Ainakin itse huomaan toimivani näin ihan automaattisesti.

Mitä voisit tehdä luonnossa, että saisit lisättyä siellä vietettyä aikaa. Onko sun juttu vaan olla, istua ja ihmetellä, havainnoida luontoa ja ötököitä. Vai pidätkö liikunnasta ja uusien reittien kokeilusta. Kaikki tavat ovat yhtä hyviä, mutta tuo ilmainen ja luonnonmukainen rohto eli luonto, sitä kannattaa ottaa annos päivittäin.

Ihanaa kesää ja viherhetkiä,

 Toivottavat Omat avaimen 4You -toiminnan työntekijät


Lähteenä käytetty:

GreenCare Finland, Luonnon terveyttä edistävät vaikutukset

https://www.gcfinland.fi/green-care-/vaikuttavuus/luonnon-terveytta-edistavat-vaikutukset/

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun...

"Muiden auttaminen on pääsyy olla kokemusasiantuntija"- Kokemusasiantuntija Piia esittäytyy

Hei kaikille!   Olen Piia, 1988 syntynyt nuori aikuinen. Sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta tällä hetkellä sairauteni on remissiossa ( = taantumisvaiheessa, eli olen niin terve kuin voin olla tällä diagnoosilla.) Olen pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeen sain 2018 alussa. Minulla on kaksi kissaa, Sirius ja Luna, jotka pitävät minulle seuraa kotona. Vapaa-ajalla tykkään käydä valokuvaamassa. Pitkä suhteeni päättyi lokakuussa 2017 ja paria kuukautta myöhemmin muutin Iisalmeen. Käyn eräällä säätiöllä tienaamassa muutaman euron eläkkeen päälle, ja tulin mukaan Omat avaimet- projektiin huhtikuussa 2019 kokemusasiantuntijaksi. Olin aiemmin osallistunut projektin tarjoamaan yksilövalmennukseen, hevariryhmään ja ikkunatarinassa on tällä hetkellä minun ottamia valokuvia.  Kokemusasiantuntijan roolissa olen tähän mennessä päässyt kertomaan kokemuksiani hevariryhmästä ammattilaisten koulutuksessa Iisalmessa sekä olin mukana ohjausryhmässä Joensuussa. Olen ...

Kirje menneisyyteen

Mietin toisinaan että jos voisin mennä aikakoneella menneisyyteen tapaamaan itseäni teini-ikäisenä mitä haluaisin sanoa tai kertoa nuorelle Titalle. Valitettavasti (ja toisaalta myös onneksi) meillä ei ole aikakonetta, mutta leikittelin ajatuksella ja kirjoitin kirjeen menneisyyden minulle. Kesä 2011.                Heippa täältä tulevaisuudesta! Uskoisitko jos sanon, että tulevaisuudessa sinun asiat on paremmin kuin hyvin? Todennäköisesti et. Muistan miten vaikeaa sen paskan keskellä oli yrittää toivoa ja luottaa tulevaan.  Muistan kyllä, miten kovasti yritin nähdä hyvät asiat ja kuinka yritin löytää pieniä toivon palasia siellä pimeässä, jossa sinä nyt olet. Vaikka se oli toivotonta, jatka yrittämistä.  Se palkitaan vielä!  Uskoititko minua jos kertoisin, että tulevaisuudessa sinun ympärillä on aivan uskomattoman ihania ihmisiä, jotka hyväksyy sinut just sellaisena kun olet? Tuskin tätäkään purematta nieli...