Siirry pääsisältöön

Nyky-päivän ilmiö, some-kiusaaminen, aiheuttaa paljon pään vaivaa!


Kiusaaminen on aihe joka puhuttaa ja se nostattaa tunteita meissä kaikissa. Näin koulujen alkaessa aihe nostetaan mediassa monestikin esille ajankohtaisena asiana. Hyvä niin! 
On tärkeää, että asiasta keskustellaan ja puhutaan jotta siihen voidaan paremmin puuttua ja ennaltaehkäistä. Kiusaaminen on kuitenkin valitettavan yleistä vaikka erilaisia toimia ja ohjelmia sen kitkemiseen on tehty vuosikymmenten ajan.

Projektin aikana on nostettu jo aiemminkin tätä aihetta esille mutta haluamme nyt kertoa some-kiusaamisesta tarkemmin koska se on aiheena vielä uusi ja siitä on hyvin vähän vielä tietoa tarjolla. Kiusaaminen on siirtynyt viime vuosina paljon sosiaalisen median puolelle. YLE uutisoi tästä aiheesta viimeisimmäksi kolme päivää sitten kun 14-vuotias oli julkaissut äitinsä kanssa blogitekstin koulukiusaamisesta. 

"Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kiusaamisen määrä on lähes tuplaantunut parin vuoden takaisen kyselyn tuloksiin verrattuna. Kyselyyn vastanneista suomalaisista nuorista, lähes joka neljäs kokee kiusaamista sosiaalisessa mediassa. Nuorten mielestä somessa on helpompi kiusata kuin kasvotusten." -Ebrand Oy:n tutkimuksesta
(siirryt toiseen palveluun)
41 % sosiaalisen median käyttäjistä on kokenut jonkinlaista some-kiusaamista. Sosiaalisen median kautta on helpompi kiusata koska koetaan, että se madaltaa kiusaamisen kynnystä. Sosiaalisen median kautta voidaan kiusata nimettömänä, väärällä nimellä, jättää ulkopuolelle ryhmistä ja härnätä samalla tavalla kuin arkielämässäkin. Sosiaalisen median kautta tapahtuva kiusaaminen ei myöskään lopu siihen kun lähtee koulusta vaan se voi jatkua myös pitkälle iltaan asti. Tällöin ei pääse kiusaajista oikeastaan koskaan irti päivän aikana. Sosiaalisessa mediassa on myös usein enemmän yleisöä kiusaamiselle kuin myös on matalampi kynnys lähteä kiusaamiseen mukaan heittämällä vain jonkin kommentin sekaan tai laittamalla kuvan. Kiusaaminen voi olla myös väärien tietojen julkaisemista tai luvattomasti videoiden/kuvien julkaisemisesta.

Suvi Uskin vertailu some-kiusaamisesta ja perinteisestä kiusaamisesta. Verkkohäiriköinti-luento 2019.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös paljon tuntemattomien tai julkimoiden morkkaamista ja arvostelemista. Usein sosiaalisessa mediassa tai nettipalstoilla kiusaavat ihmiset vetoavat siihen, että heillä on oikeus arvostella ja kommentoida esimerkiksi ulkonäköä, koska ihminen itse on tilinsä tehnyt tai vaikka televisioon mennyt. Heidän mielestään heillä on oikeus puhua myös ikävään sävyyn. Sananvapauskaan ei oikeuta loukkaamaan ketään. 
Kuinka moni kuitenkin uskaltaisi sanoa toiselle päin naamaa asioita, mitä he netissä kirjoittelevat? Ja minkä takia nämä ihmiset käyttävät niin paljon aikaa toisten arvosteluun ja pilkkaamiseen? Minkä takia ei voida antaa toisille palautetta rakentavasti niin ettei sillä loukata ketään? 


Jokaisen on myös tärkeää ymmärtää se, että myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvista kiusaamisista, ahdisteluista, uhkailuista jne. voi tehdä rikosilmoituksen. Myös anonyymina tehdyt tapaukset voidaan selvittää. Suomessakin toimii Someturva -palvelu josta saa apua esimerkiksi jos sinusta on jaettu tekstejä/videoita/kuvia ilman lupaasi, sinua ahdistellaan somessa, sinusta on tehty valeprofiileja tai joku tilisi on kaapattu. 
Rikosilmoitus kannattaa jokaisessa tapauksessa tehdä ehdottomasti poliisille!

Kiusaaminen voi jättää pitkäaikaiset arvet. Älä siis kiusaa!

Muistetaan jokainen, että sosiaalisessa mediassa pätee täysin samat käytöstavat kuin normaalissa vuorovaikutuksessa kasvokkain toisten ihmisten kanssa. Kohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsikin kohdeltavan!

-Jenni & Johanna-


Käy lukemassa myös seuraavat:
Miten koulukiusaaminen vaikuttaa elämään? 
Titan vinkit koulukiusaamisesta selviytymiseen.

Käy katsomassa:
Suvi Uski -Verkkohäiriköinti 

Osallistu kiusaamisen vastaiseen kampanjaan, Mä en kiusaa -kiusaaminen on noloa! https://maenkiusaa.fi/ 
Seuraa instassa @maenkiusaa kuin myös facebookissa Mä en kiusaa -kiusaaminen on noloa -kampanja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl