Siirry pääsisältöön

Ohjaajana HEVARI-ryhmässä. Ajatuksia ja kokemuksia!


Moikka!

Olen Omat avaimet -projektin voimavaravalmentaja ja ollut alusta saakka kehittämässä ja testaamassa tätä ryhmätyömallia, joka on suunnattu nuorten aikuisten kanssa työskentelyyn. 

Olen ollut vetämässä neljää nuorille aikuisille suunnattua Hevari-ryhmää yhdessä kokemusasiantuntijanuorten kanssa.

Aiemmin tässä blogissa on kerrottu Hevarista työmenetelmänä ja keväällä 2019 pitämistämme Hevari-koulutuksistaammattilaisille, mutta nyt kerron vähän omia kokemuksia ja näkemyksiä ohjaajan roolista Hevarissa.

Ensimmäiset Hevari-ryhmät starttasivat syksyllä 2017 kahdella eri paikkakunnalla. Silloin Hevari pohjautui pitkälti Mielenterveyden keskusliiton Voimavaravalmennukseen, josta sitä kokeilujen kautta lähdettiin jalostamaan yhdessä nuorten kanssa. Myöhemmin Hevariin yhdistettiin myös Aspan henkilökeskeinen työote.

Alussa ajattelimme, että ryhmässä voisi olla jopa kymmenenkin nuorta, mutta jo ensimmäinen syksy osoitti, että kahdeksankin nuoren ”kuuleminen” teki aikataulusta tiukan, vaikka syksyn 2017 ryhmissä kokoontumisen kesto oli kolme tuntia. Mielestäni 4-6 osallistujaa per ryhmä on sopiva koko, koska silloin jokainen nuori on mahdollista kohdata myös yksilönä.

Ryhmiin ei ole ollut ns. hakumenettelyä tai lähetteellä ohjaamista. Tärkeää on ollut, että nuori on tullut omasta halustaan ryhmään ja päättänyt sitten tutustuttuaan ryhmässä oloon ja muihin ryhmäläisiin haluaako jatkaa Hevarissa. Yhteistyökumppanit ovat ansiokkaasti toimineet viestinviejinä ryhmien alkamisesta ja me projektityöntekijät olemme käyneet esittelemässä ryhmiä nuorille face to face.

Painotin ryhmien alussa nuorille aina sitä, että ryhmässä nuoren puhumia asioita ei kerrota eteenpäin esim. omalle hoitajalle tai kysellä hoitajalta taustatietoja nuoresta. Tämä osaltaan varmasti vaikutti luottamuksen syntymiseen ohjaajan ja ryhmäläisten välillä. Emme siis tienneet Hevarin osallistujista etukäteen mitään.
Teimme alkuhaastattelut jokaiselle ryhmään tulijalle ja se toimi oivallisena välineenä nuoren tutustumisessa ohjaajaan ja toisin päin. Siinä tilanteessa moni sitten kertoikin omia asioitaan ja toivomuksiaan mm. ryhmässä huomioimisen suhteen. Suosittelen lämpimästi Hevari-ohjaajaa haastattelemaan nuoret joko ennen ryhmien alkua tai heti ensimmäisten kertojen jälkeen.



Hevari-ohjaajan ei kannata säikähtää sitä, että alussa nuoret eivät puhu kovin paljoa ryhmissä, ja silloin ohjaajan rooli on aktiivisempi. Kannattaa vain luottaa siihen, että kyllä puhetta nuorilta alkaa lopulta tulla 😊, ja nuoret itse ottavat aktiivisemman roolin ryhmän kulussa.

Ensimmäisen ryhmäkerran jälkeen ohjaajalla voi olla hyvinkin epävarma tunne siitä, tuleeko seuraavaan ryhmään ketään.Kokemusasiantuntija-nuoren mukana olo ryhmässä esimerkkinä (ja myös ihan tavallisena ryhmäläisenä) madaltaa kynnystä tuoda omia ajatuksia ja mielipiteitä esiin.

Miltä sinusta tuntuisi kokemusasiantuntijanuoren mukaan ottaminen työpariksi ryhmää vetämään?

Tärkeimmäksi asiaksi Hevari-ryhmässä nostaisin nuoren kohtaamisen. Millä tavalla ohjaaja kohtaa nuoret? Meillä ammattilaisilla on monesti suuri tarve sanoa oma mielipiteemme, antaa ohjeita ja neuvoja. Olemme myös malttamattomia odottamaan vastausta, jotta nuori voisi pohtia asioita itse ja/tai yhdessä toisten ryhmäläisten kanssa.

Minulle ohjaajana oli tosi hämmentävää huomata se imu, joka ryhmissä syntyi, ja joka sai ryhmäläiset aina uudestaan tulemaan ryhmään. Omaan identiteettiin liittyvien asioiden pohtimiselle oli selvää tarvetta. Ryhmien teemat olivat osin haastaviakin, mutta joku nuori totesikin, ettei ole missään aiemmin joutunut miettimään esimerkiksi arvojaan.

Ryhmien teemoja mietittiin ja kokeiltiin näiden vajaan kolmen vuoden ajan ryhmissä ja nyt voin tyytyväisenä todeta, että se kannatti. Kymmenen ryhmäkerran setti on tiivis paketti ja erään nuoren sanoin se käynnistää prosessin, joka jatkuu Hevarin jälkeenkin.

-Anna-

Käy tutustumassa sähköiseen HEVARI-oppaaseen tästä!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl