Siirry pääsisältöön

Monien kesälomat ovat ohi ja paluu arkeen koittaa. Miten kesälomalta työhön palaaminen sujuisi mutkattomasti?

Netti ja lehdet pursuaa vinkkejä siihen miten palaudut kesälomilta sujuvasti takaisin arkeen ja työn äärelle sekä artikkeleita työssä jaksamisesta ja itsestä huolehtimisesta. 
Työhön paluu oli eilen itselläkin edessä ja rupesin miettimään ja tutkimaan näitä kaikkia vinkkeja ja lehti juttuja tarkemmin. Onko tosiaan lomalta niin raskasta palata työhön? Siinäpä kysymys. 





Vinkkejä tosiaankin kesälomalta töihin paluuseen löytyi googlen kautta valtava määrä ja monelta eri sivustolta. Kävin tutkailemassa näitä vinkkejä. Sivustoilta löytyy paljonkin erilaisia vinkkejä ja vaikka ajattelin niiden kaikkien vain jankkaavan samoja asioita. Huomasin kuitenkin, että osa vinkeistä on simppeleitä ja pieniä joita järjestää omalla työpaikallaan tai kotonaan. Uskon kuitenkin juuri näiden pienten ja simppeleiden asioiden olevan merkittäviä esim. lounastaukoon panostaminen, työn suunnittelu, positiivisuus, työkavereiden vertaistuki ja kuulumisten vaihto, haaveilu seuraavasta lomasta sekä sähköpostin purkaminen rauhassa. 



Vinkkien määrä on siis valtava mitkä helpottaa työhön paluuseen. Itse pohdin sitä, että kaikkein tärkeintä on jokaisen tunnistaa ne omat keinot millä tavalla helpottaa lomalta palaamista ja mitkä asiat auttavat "moottorin käynnistämisessä". Tasapainoinen arki rutiineilla joista itse nauttii on se kaikkein paras apu myös työssä jaksamisessa. Ja jokainen tietää minkälainen arki on itselleen se kaikkein parhain. 

Eniten itseeni kolahti artikkeli joka oli Terveystalon sivuilla. Erityisesti tekstistä jäin pohtimaan seuraavaa asiaa:
"Aloittaminen on aina hankalaa. Töihinpaluukin on muutostilanne, johon tottuminen vie aikansa. Lomilta palatessa omaa arkea katsotaan usein uusin silmin."
Voidaan siis todeta, että on täysin normaalia (meillä kaikilla) jos työhön paluu tuntuu raskaalle ja ehkä jopa hieman oudolle tai vaikka se "moottori" ei oikein käynnisty heti. Kesäloman rentous jää taakse ja oma normaali arki alkaa. Tätäkin suuremmalla syyllä siitä omasta arjestaan kannattaa tehdä sellainen, että siinä itse viihtyy ja siitä saa myös voimaa omaan jaksamiseen.



Haluankin jakaa nyt teille kaikille Terveystalon sivuilta löytyvät työhön paluuseen liittyvät viisi vinkkiä:
  1. Asennoidu positiivisesti. Niin simppeliltä kuin se kuulostaakin, töihin palaaminen muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti.  
  2. Katso unirytmi kuntoon ennen töiden alkua. Jos päivärytmisi on lomalla kovin erilainen kuin arkena, saattavat nukkumaanmenoajat vaatia justeeraamista. Rytmiä kannattaa alkaa hivuttaa kohdilleen muutamaa päivää ennen loman loppua, niin olo on virkeämpi töiden alkaessa.
  3. Aloita tehokkaasti. Hitaasti aloittaminen ei tee töihin palaamisesta helpompaa. Kannattaa hypätä rohkeasti suoraan haastavien tehtävien kimppuun, jotta töiden kanssa pääsee heti vauhtiin. Salasanojen ja tehtävien asioiden muistiin merkitseminen helpottaa töiden pariin palaamista.
  4. Vaihda kuulumisia työkavereiden kanssa. Rento kuulumisten vaihtaminen auttaa virittäytymään työkavereiden kanssa samalle aaltopituudelle. Yhteinen innostus luo ryhmähenkeä ja helpottaa tiiminä työskentelyä.
  5. Jaksota lomat. Koko vuoden rentoutumista ei kannata jättää yhden kortin varaan. Jaksota lomat mahdollisuuksien mukaan niin, että voit pitää pidemmän yhtäjaksoisen loman lisäksi esimerkiksi muutaman pitkän viikonlopun vapaata. Silloin loman palauttava vaikutus on suurimmillaan, eikä lomalle lähdöstä ja töihin palaamisesta tule liian isoa asiaa.

Omasta työstä nauttiminen ja työpaikallaan viihtyminen antaa ihanan kevyen laskeutumisen takaisiin työhön ja normaaliin arkeen. Näin on ainakin minun kohdalla tällä hetkellä. Omista työkavereista saa myös valtavasti vertaistukea ja on tärkeää, että omat kesäloma kokemukset jaetaan työpaikalla kahvikupposen ääressä. Toki on myös huojentavaa kuulla jos muillakin on samanlaisia käynnistymisen vaikeuksia kuin itselläkin. Mutta eipä aikaakaan kun meidän kahvikuppo keskustelut lähtivät taas liitämään ja suunnittelut lentivät erilaisissa työideoissa ja asioissa.. innostuminen työstä oli siis taattua jo heti!

Olisi mahtavaa kuulla jos sinulla on joitakin vinkkejä millä tavalla työhön paluuta pystyy keventämään. Kommentoi ihmeessä tätä blogitekstiä ja jaa vinkkisi myös muille. 

Rentoa työhön paluuta kaikille ja totutellaan työn tekoon taas yhdessä!

-Johanna-

Ps. Kuvat ovat minun kesäloman reissulta otettuja. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl