Siirry pääsisältöön

Hyvä ystävyys on mittaamattoman arvokasta!

Ystävyys on monelle yksi tärkeimmistä ja arvokkaimista asioista omassa elämässä. Ystävän kanssa jaetaan ilot ja surut ja ystävä tykkää toisesta juuri sellaisena kuin toinen on. Ystävän kanssa voi myös näyttää huonoja fiiliksiä ja olla asioita eri mieltä. Ystävyys on tasavertainen ihmissuhde jossa molemmat ovat mukana. Kyselin ihmistä "millainen on hyvä ystävä?" Tärkeimmiksi asioiksi nousi selvästi se, että ystävään voi tukeutua milloin tahansa, hän on luotettava ja rehellinen sekä se, että ystävyys säilyy.




"Luotettava, huumorintajuinen. Hyvälle ystävälle voi kertoa asioita ja hän ei levitä niitä ympäriinsä. Hän myös kuuntelee, ja jos on paska fiilis, hän (ainakin) yrittää lohduttaa ja ystävän kanssa voi tehdä kaikenlaisia asioita esim. shoppailla tai mennä kahville, syömään... Hän myös kertoo rehellisen mielipiteen esim. jos joku vaate ei sovi."


Ystäviäkin voi olla erilaisia. Ystäviä voi olla jo lapsuusajoilta, koulusta, töistä, harrastuksista tai netistä. Ystävyydet voivat myös muuttua vuosien varrella ja se on täysin normaalia. Uusia ystäviä voi saada myös läpi elämän. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että olen saanut opiskelujen, harrastusten ja työn myötä paljon uusia ystäviä elämääni. Myös nuoruusajan ystävän ovat edelleen lähellä arkeani joihinka pystyn tukeutumaan aivan kaikessa.
Tärkeää onkin hyväksyä se asia, että ystäviä ei näe niin paljon enää kuin joskus ennen. Oma elämä ja sen myötä arki muuttuu aivan erilaiseksi, muutetaan kenties toisille paikkakunnille ja tehdään sitä omaa juttua. Moniin ystäviin pidetään yhteyttä puhelimella ja somessa ja sitten kun taas nähdään niin juttu luistaa kuin ennenkin. Ystävyys säilyy vaikka koko ajan ei olisikaan tekemisissä. 





"Tieto siitä, että hyvä ystävä on olemassa vaikka häntä ei nää."

"Lojaali, luotettava, sellainen jonka kanssa voi olla eri mieltä. Hyvälle ystävälle voi kertoa mitä vaan. Ja vaikka olisi pitkä aika kun tavattu/soiteltu/viestitelty niin juttu jatkuu kun olisi eilen oltu yhteydessä."


Omia ystävyystaitojakin pystyy kehittämään läpi elämän. Ystävyystaitojen kehittäminen voi olla paikalla jos tuntuu, että on vaikea solmia uusia ystävyyssuhteita. Vinkit toimivat myös erinomaisesti ystävyyden ylläpitämiseen ja eri elämän vaiheisiin. Tässäpäs vinkkejä miten ystävyystaitoja voi kehittää:


1. Kiinnostu toisen elämästä. Kysyä mitä kuuluu ja osoita empatiaa. Kiinnostu toisen elämästä ja siitä mitä siihen kuuluu.
2. Ole oikeasti läsnä. Arjessa tämä tarkoittaa sitä, että ystävälle annetaan aikaa, olet saatavilla ja kuuntelet. Läsnäolonkin tulee olla molemminpuolista. Läsnäolon tärkeys nousee esille erityisesti, kun toinen sitä tarvitsee esim. hankalassa elämäntilanteessa.
3. Huomioi ja ilahduta. Ystävälle osoitetaan arvostusta ja sitä, että hän on tärkeä. Huomioiminen voi tarkoittaa pieniä tai suuria asioita. Huomiota on jo se, että ystävän kanssa viettää aikaa tai lähettää kivan viestin. Pienetkin asiat ilahduttavat!
4. Muista tasapaino ja vastavuoroisuus. Ystävyys on tasavertainen ihmissuhde. Antaminen ja saaminen, kuunteleminen ja omien asioiden kertominen on hyvä olla tasapainossa. Joskus on tilanteita, että toinen tarvitsee enemmän huomiota mutta on tärkeää muistaa, että se on aina väliaikaista. On hyvä muista ajatella aina omaa ja ystävän jaksamista jos jakaa raskaita asioita toiselle. Joskus on hyvä kääntyä ammattiauttajan puoleen raskaissa asioissa.
5. Sovita yhteydenpito elämäntilanteeseen. Sopiva tapaamistiheys vaihtelee aina elämäntilanteen mukaan. Joskus yhteydenpito voi olla tiuhaa ja joskus taas hiljaista. Ystävyyden tunne ei kuitenkaan häviä minnekkään. Joskus voi tapahtua vieraantumista tai ystävyyssuhde päättyä jos yhteydenpitoa ei ole ollenkaan. Tärkeää on muistaa, että pitkäkään tauko ei tarkoita välttämättä ystävyyden päättymistä. Elämäntilanteet vaihtelee ja ystävyys elää siinä mukana.
6. Kielteisten asioiden käsittely. Ystävien kanssa pitää pystyä käsittelemään myös hankalia tunteita. On tärkeää, että asiosita pystyy puhumaan rakentavasti. Vaikka ystävyydessä olisi karikkoja niin se ei tarkoita etteikö niistä voisi selvitä. Tärkeää on käsitellä asiat yhdessä loppuun asti. 
7. Pohdi millaista ystävyyttä sinä haluat. On tärkeää pohtia sitä minkälaista ystävyyttä itse haluaa kuin myös minkälainen ystävä itse on. 


"Hyvälle ystävälle voi jakaa oikeastaan mitä tahansa, eikä hän tuomitse vaan kuuntelee ja yrittää ymmärtää (paitsi tietysti ihan äärimmäiset tapaukset). Hyvä ystävä tulee sun luokse lohduttamaan jos on hätä, vaikka välimatkaa olisi. Hyvän ystävän kanssa on parhaat naurut ja parhaat muistot. Vaikka hänen kanssaan ei puhuisi kuukausiin niin mikään ei muutu vaan suhde pysyy läheisenä."


"Ystävä on luotettava ja tukee toista silloin kun on vaikeaa."


Nyt otappas puhelin käteen ja soita ystävälle, jonka kanssa et ole jutellut pitkään aikaan!

-Johanna-


Lähteitä
Suomen mielenterveys ry -Kehitä ystävyystaitoja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun