Siirry pääsisältöön

Hyvä ystävyys on mittaamattoman arvokasta!

Ystävyys on monelle yksi tärkeimmistä ja arvokkaimista asioista omassa elämässä. Ystävän kanssa jaetaan ilot ja surut ja ystävä tykkää toisesta juuri sellaisena kuin toinen on. Ystävän kanssa voi myös näyttää huonoja fiiliksiä ja olla asioita eri mieltä. Ystävyys on tasavertainen ihmissuhde jossa molemmat ovat mukana. Kyselin ihmistä "millainen on hyvä ystävä?" Tärkeimmiksi asioiksi nousi selvästi se, että ystävään voi tukeutua milloin tahansa, hän on luotettava ja rehellinen sekä se, että ystävyys säilyy.




"Luotettava, huumorintajuinen. Hyvälle ystävälle voi kertoa asioita ja hän ei levitä niitä ympäriinsä. Hän myös kuuntelee, ja jos on paska fiilis, hän (ainakin) yrittää lohduttaa ja ystävän kanssa voi tehdä kaikenlaisia asioita esim. shoppailla tai mennä kahville, syömään... Hän myös kertoo rehellisen mielipiteen esim. jos joku vaate ei sovi."


Ystäviäkin voi olla erilaisia. Ystäviä voi olla jo lapsuusajoilta, koulusta, töistä, harrastuksista tai netistä. Ystävyydet voivat myös muuttua vuosien varrella ja se on täysin normaalia. Uusia ystäviä voi saada myös läpi elämän. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että olen saanut opiskelujen, harrastusten ja työn myötä paljon uusia ystäviä elämääni. Myös nuoruusajan ystävän ovat edelleen lähellä arkeani joihinka pystyn tukeutumaan aivan kaikessa.
Tärkeää onkin hyväksyä se asia, että ystäviä ei näe niin paljon enää kuin joskus ennen. Oma elämä ja sen myötä arki muuttuu aivan erilaiseksi, muutetaan kenties toisille paikkakunnille ja tehdään sitä omaa juttua. Moniin ystäviin pidetään yhteyttä puhelimella ja somessa ja sitten kun taas nähdään niin juttu luistaa kuin ennenkin. Ystävyys säilyy vaikka koko ajan ei olisikaan tekemisissä. 





"Tieto siitä, että hyvä ystävä on olemassa vaikka häntä ei nää."

"Lojaali, luotettava, sellainen jonka kanssa voi olla eri mieltä. Hyvälle ystävälle voi kertoa mitä vaan. Ja vaikka olisi pitkä aika kun tavattu/soiteltu/viestitelty niin juttu jatkuu kun olisi eilen oltu yhteydessä."


Omia ystävyystaitojakin pystyy kehittämään läpi elämän. Ystävyystaitojen kehittäminen voi olla paikalla jos tuntuu, että on vaikea solmia uusia ystävyyssuhteita. Vinkit toimivat myös erinomaisesti ystävyyden ylläpitämiseen ja eri elämän vaiheisiin. Tässäpäs vinkkejä miten ystävyystaitoja voi kehittää:


1. Kiinnostu toisen elämästä. Kysyä mitä kuuluu ja osoita empatiaa. Kiinnostu toisen elämästä ja siitä mitä siihen kuuluu.
2. Ole oikeasti läsnä. Arjessa tämä tarkoittaa sitä, että ystävälle annetaan aikaa, olet saatavilla ja kuuntelet. Läsnäolonkin tulee olla molemminpuolista. Läsnäolon tärkeys nousee esille erityisesti, kun toinen sitä tarvitsee esim. hankalassa elämäntilanteessa.
3. Huomioi ja ilahduta. Ystävälle osoitetaan arvostusta ja sitä, että hän on tärkeä. Huomioiminen voi tarkoittaa pieniä tai suuria asioita. Huomiota on jo se, että ystävän kanssa viettää aikaa tai lähettää kivan viestin. Pienetkin asiat ilahduttavat!
4. Muista tasapaino ja vastavuoroisuus. Ystävyys on tasavertainen ihmissuhde. Antaminen ja saaminen, kuunteleminen ja omien asioiden kertominen on hyvä olla tasapainossa. Joskus on tilanteita, että toinen tarvitsee enemmän huomiota mutta on tärkeää muistaa, että se on aina väliaikaista. On hyvä muista ajatella aina omaa ja ystävän jaksamista jos jakaa raskaita asioita toiselle. Joskus on hyvä kääntyä ammattiauttajan puoleen raskaissa asioissa.
5. Sovita yhteydenpito elämäntilanteeseen. Sopiva tapaamistiheys vaihtelee aina elämäntilanteen mukaan. Joskus yhteydenpito voi olla tiuhaa ja joskus taas hiljaista. Ystävyyden tunne ei kuitenkaan häviä minnekkään. Joskus voi tapahtua vieraantumista tai ystävyyssuhde päättyä jos yhteydenpitoa ei ole ollenkaan. Tärkeää on muistaa, että pitkäkään tauko ei tarkoita välttämättä ystävyyden päättymistä. Elämäntilanteet vaihtelee ja ystävyys elää siinä mukana.
6. Kielteisten asioiden käsittely. Ystävien kanssa pitää pystyä käsittelemään myös hankalia tunteita. On tärkeää, että asiosita pystyy puhumaan rakentavasti. Vaikka ystävyydessä olisi karikkoja niin se ei tarkoita etteikö niistä voisi selvitä. Tärkeää on käsitellä asiat yhdessä loppuun asti. 
7. Pohdi millaista ystävyyttä sinä haluat. On tärkeää pohtia sitä minkälaista ystävyyttä itse haluaa kuin myös minkälainen ystävä itse on. 


"Hyvälle ystävälle voi jakaa oikeastaan mitä tahansa, eikä hän tuomitse vaan kuuntelee ja yrittää ymmärtää (paitsi tietysti ihan äärimmäiset tapaukset). Hyvä ystävä tulee sun luokse lohduttamaan jos on hätä, vaikka välimatkaa olisi. Hyvän ystävän kanssa on parhaat naurut ja parhaat muistot. Vaikka hänen kanssaan ei puhuisi kuukausiin niin mikään ei muutu vaan suhde pysyy läheisenä."


"Ystävä on luotettava ja tukee toista silloin kun on vaikeaa."


Nyt otappas puhelin käteen ja soita ystävälle, jonka kanssa et ole jutellut pitkään aikaan!

-Johanna-


Lähteitä
Suomen mielenterveys ry -Kehitä ystävyystaitoja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kokemusasiantuntija Jenni esittäytyy

Moi!  Minä olen Jenni ja toimin Omat Avaimet-projektissa kokemusasiantuntijana.  Olen 28-vuotias, asun Iisalmessa mutta olen kotoisin Lapinlahdelta. Olen välillä liiankin ylpeä savolaisuudestani ja muutaman etelässä vietetyn vuoden jälkeen halusin palata kotikonnuilleni.  Ammatiltani olen matkailupalvelujen tuottaja. Olen ollut masentunut ja ahdistunut niin kauan kuin muistan. Nyt, kun diagnoosit eivät enää huuda vakavaa, olen oppinut kääntämään sairastumiseni voimavaraksi . Masennus tulee aina olemaan osa elämääni, ja vaikka siitä toipuminen on pitkä ja raskas matka kulkea, on se mahdollista. Ei elämäni vieläkään ole jatkuvaa linnunlaulua ja ruusuilla tanssahtelua, mutta nyt vaikeat päivät eivät tunnu niin ylitsepääsemättömiltä. Niihin osaa suhtautua eri tavalla. Päädyin mukaan Omat Avaimet-projektiin ystäväni kautta. Minulla oli jotenkin ihan kauhea jumi elämässä päällä, tuntui ettei mikään asia etene mihinkään suuntaan ja jokainen päivä oli samanl