Siirry pääsisältöön

Hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole taikuutta... Se on pieniä asioita joista sinä saat iloa ja voimaa arkeen!


Muistatko tehdä asioita, mistä sinulle tulee hyvä mieli? Hyvinvoinnin ylläpitämiseen ei tarvitse mitään taikatemppuja! Riittää, että löydät oman keinosi, 
miten tuot itsellesi mielihyvää arjen keskellä. 
Toinen lenkkeilee ja toinen kietoutuu vilttiin ja laittaa lempimusiikit soimaan. On tärkeää huolehtia niin fyysisestä kuin psyykkisestä hyvinvoinnista. 


Oman hyvinvoinnin peruspohjana voidaan ajatella olevan hyvä uni, hyvien ruokatottumusten, elämäntapojen, stressin hallinnan, elämän hallinnan ja henkisen & fyysisen hyvinvoinnin kesken. Yhdessä nämä muodostavat tärkeän kokonaisuuden joista kaikki vaikuttavat kaikkeen ja ne olisi hyvä pitää tasapainossa. 
Koetko, että nämä asiat ovat sinulla tasapainossa?

Onkin tärkeää kysyä itseltä, MITEN MINÄ VOIN? 
Itsestään huolehtiminen ja oman hyvinvoinnin tarkkaileminen on tärkeää. Jokaisella meistä on erilaisia tottumuksia ja tapoja jotka tukevat omaa hyvinvointia mutta ei taas saata sopia toiselle. Jos kaipaat hyvinvoinnin tukemiseen harjoituksia niin kannattaa käydä katsomassa niitä Oiva-Hyvinvointiohjelmasta. Jo pienillä asioilla arjessa voit saada suuria muutoksia itsessäsi!

Kokosin tähän blogitekstiin eri ikäisten ihmisten keinoja ylläpitää heidän hyvinvointiaan. Ehkä löydät uusia ideoita kokeiltavaksi!


Miten sinä ylläpidät omaa hyvinvointiasi?
  

”Fyysistä hyvinvointia ylläpidän lenkkeilemällä ja ulkoilemalla. Kun saa raikasta ilmaa, siitä tulee hyvä olo. Henkisestä hyvinvoinnista huolehdin keskittymällä hetkeen, koetan olla miettimättä asioita liikaa. Kaikkeen ei voi vaikuttaa. Yritän katkaista kielteiset ajatuskierteet.””Tekemällä uusia asioita ja keksimällä tekemistä jokaiselle päivälle!”

”Järkevä ruoka, hyvä uni ja selvitetyt erimielisyydet läheisten kanssa.”

”Äänikirjojen maailmassa on tosi hyviä kirjoja aiheeseen liittyen. Oma huippukirja, joka sai ajattelemaan, oli Echart Tolle : Läsnäolon voima. Rupesin lukemaan aikoinaan ja ajattelin, että mitä ihmettä, Tolle ajattelee samoin ja sain myös uusia oivalluksia kirjan myötä. Toinen ehkä helpoin on, kun astuu ovesta ulos ja lähtee kävelemään.””Luontoa fiilistely, hyvää ruokaa, ystävällinen hymy ja peacefullmind, rauhoitu ja hyväksy.”

”Tekemistä pitää olla arjessa sopivasti. Näkee kavereita, käy töissä mutta osaa myös olla yksin. Ruokavalion pidän kuosissa, välillä toki saa herkutella. Riittävä uni on tärkeää.”

”Hyvinvoinnin ylläpitoon mulla ainakin on neulominen ja bujoilu.”

”Kävely toimii minulla. Ja toinen on kirjoittaminen. Myös se, kun tapaa ystävän ja jonka kanssa puretaan elämää ja vuorotellen saatetaan itkeä ja nauraa. Se on hyvinkin terapeuttista.”

”Pidän omasta hyvinvoinnistani huolta siten, että teen itselleni mieleisiä asioita, tapaan ystäviä, liikun luonnossa, yritän rentoutua ja rauhoittua.”

”Liikunta, lukeminen ja kodin siistinä pitäminen! Tasapainon ylläpito sosiaalisten kanssakäymisten ja yksinolon välillä on tärkeää.”


”Koetan olla haalimatta liikaa kaikkea, esimerkiksi tavaroita ja tekemistä. Unen määrän pitää olla kohdillaan, myös viikonloppuisin. Luovuuden pitää näkyä elämässä! Pidän valokuvaamisesta ja sen kautta toteutan itseäni. Kasvisruokavalio auttaa minua pitämään yllä fyysistä hyvinvointia.”


”Pyöräilen töihin, herkuttelen välillä, näen läheisiä ja muistan puhua, jos joku ahdistaa tai mietityttää.”

”Koirien kanssa tulee lenkkeiltyä päivittäin. Henkistä hyvinvointia saa metsässä kävelystä ja metsätöistä. Siellä hermo lepää. Tärkeää on myös läheisten kanssa hengailu.”

”Parasta hyvinvoinnille on ulkoilu, valokuvaaminen ja hiljentyminen kiireen keskellä. Itsellä toimii hiljainen metsä tai kirjaan uppoutuminen. Myös ruoanlaitto ja leipominen tuovat minulle hyvän mielen.”


”Kalastan, ulkoilen ja käyn salilla.”

”Kotona rauhoittuminen elokuvien tai sarjojen äärellä. Yritän myös syödä tasaisesti päivän mittaan.”


        Syysterveisin Jenni
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä