Siirry pääsisältöön

Hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole taikuutta... Se on pieniä asioita joista sinä saat iloa ja voimaa arkeen!


Muistatko tehdä asioita, mistä sinulle tulee hyvä mieli? Hyvinvoinnin ylläpitämiseen ei tarvitse mitään taikatemppuja! Riittää, että löydät oman keinosi, 
miten tuot itsellesi mielihyvää arjen keskellä. 
Toinen lenkkeilee ja toinen kietoutuu vilttiin ja laittaa lempimusiikit soimaan. On tärkeää huolehtia niin fyysisestä kuin psyykkisestä hyvinvoinnista. 


Oman hyvinvoinnin peruspohjana voidaan ajatella olevan hyvä uni, hyvien ruokatottumusten, elämäntapojen, stressin hallinnan, elämän hallinnan ja henkisen & fyysisen hyvinvoinnin kesken. Yhdessä nämä muodostavat tärkeän kokonaisuuden joista kaikki vaikuttavat kaikkeen ja ne olisi hyvä pitää tasapainossa. 
Koetko, että nämä asiat ovat sinulla tasapainossa?

Onkin tärkeää kysyä itseltä, MITEN MINÄ VOIN? 
Itsestään huolehtiminen ja oman hyvinvoinnin tarkkaileminen on tärkeää. Jokaisella meistä on erilaisia tottumuksia ja tapoja jotka tukevat omaa hyvinvointia mutta ei taas saata sopia toiselle. 



Jos kaipaat hyvinvoinnin tukemiseen harjoituksia niin kannattaa käydä katsomassa niitä Oiva-Hyvinvointiohjelmasta. Jo pienillä asioilla arjessa voit saada suuria muutoksia itsessäsi!

Kokosin tähän blogitekstiin eri ikäisten ihmisten keinoja ylläpitää heidän hyvinvointiaan. Ehkä löydät uusia ideoita kokeiltavaksi!


Miten sinä ylläpidät omaa hyvinvointiasi?
  

”Fyysistä hyvinvointia ylläpidän lenkkeilemällä ja ulkoilemalla. Kun saa raikasta ilmaa, siitä tulee hyvä olo. Henkisestä hyvinvoinnista huolehdin keskittymällä hetkeen, koetan olla miettimättä asioita liikaa. Kaikkeen ei voi vaikuttaa. Yritän katkaista kielteiset ajatuskierteet.”



”Tekemällä uusia asioita ja keksimällä tekemistä jokaiselle päivälle!”

”Järkevä ruoka, hyvä uni ja selvitetyt erimielisyydet läheisten kanssa.”





”Äänikirjojen maailmassa on tosi hyviä kirjoja aiheeseen liittyen. Oma huippukirja, joka sai ajattelemaan, oli Echart Tolle : Läsnäolon voima. Rupesin lukemaan aikoinaan ja ajattelin, että mitä ihmettä, Tolle ajattelee samoin ja sain myös uusia oivalluksia kirjan myötä. Toinen ehkä helpoin on, kun astuu ovesta ulos ja lähtee kävelemään.”



”Luontoa fiilistely, hyvää ruokaa, ystävällinen hymy ja peacefullmind, rauhoitu ja hyväksy.”

”Tekemistä pitää olla arjessa sopivasti. Näkee kavereita, käy töissä mutta osaa myös olla yksin. Ruokavalion pidän kuosissa, välillä toki saa herkutella. Riittävä uni on tärkeää.”

”Hyvinvoinnin ylläpitoon mulla ainakin on neulominen ja bujoilu.”

”Kävely toimii minulla. Ja toinen on kirjoittaminen. Myös se, kun tapaa ystävän ja jonka kanssa puretaan elämää ja vuorotellen saatetaan itkeä ja nauraa. Se on hyvinkin terapeuttista.”

”Pidän omasta hyvinvoinnistani huolta siten, että teen itselleni mieleisiä asioita, tapaan ystäviä, liikun luonnossa, yritän rentoutua ja rauhoittua.”

”Liikunta, lukeminen ja kodin siistinä pitäminen! Tasapainon ylläpito sosiaalisten kanssakäymisten ja yksinolon välillä on tärkeää.”


”Koetan olla haalimatta liikaa kaikkea, esimerkiksi tavaroita ja tekemistä. Unen määrän pitää olla kohdillaan, myös viikonloppuisin. Luovuuden pitää näkyä elämässä! Pidän valokuvaamisesta ja sen kautta toteutan itseäni. Kasvisruokavalio auttaa minua pitämään yllä fyysistä hyvinvointia.”


”Pyöräilen töihin, herkuttelen välillä, näen läheisiä ja muistan puhua, jos joku ahdistaa tai mietityttää.”

”Koirien kanssa tulee lenkkeiltyä päivittäin. Henkistä hyvinvointia saa metsässä kävelystä ja metsätöistä. Siellä hermo lepää. Tärkeää on myös läheisten kanssa hengailu.”

”Parasta hyvinvoinnille on ulkoilu, valokuvaaminen ja hiljentyminen kiireen keskellä. Itsellä toimii hiljainen metsä tai kirjaan uppoutuminen. Myös ruoanlaitto ja leipominen tuovat minulle hyvän mielen.”


”Kalastan, ulkoilen ja käyn salilla.”

”Kotona rauhoittuminen elokuvien tai sarjojen äärellä. Yritän myös syödä tasaisesti päivän mittaan.”


 



       Syysterveisin Jenni




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun