Siirry pääsisältöön

Mielenterveys on osa meitä jokaista -huolehtikaamme siis toisistamme!

Eilen vietettiin maailman mielenterveyspäivää.
On ollut aivan mahtavaa huomata mitenkä paljon ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa reagoineet tähän päivään! Ihmiset ovat paljon jakaneet kuvia itsestään vihreitä vaatteita yllä, jakaneet omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan mielenterveydestä ja ottaneet kantaa tämän hetkisiin yhteiskunnallisiin asioihin joilla voidaan edistää mielenterveyteen liittyviä asioita.

Erityisen iloinen olen tästä asiasta sen takia, että asiaa ei pidetä enää piilossa. Mielenterveyteen liittyvistä asioista puhutaan avoimemmin kuin ennen eikä siihen liittyviä asioita nähdä enää pelkästään häpeänä tai negatiivisena.
Mielenterveyteen liittyvistä asioista puhutaan jo osana meitä kaikkia, ei vaan niitä jotka sairastuvat tai kohtavat mielenterveyden haasteita elämänsä aikana!


Faktahan on se, että meillä kaikilla on mielenterveys. Mielenterveys josta tulee huolehtia läpi elämän ajan. Mielenterveys joka on osa meitä, ihmisenä olemisen kokonaisuutta. 

Ihminen ei ole kuitenkaan heikko tai huono jos hän kohtaa mielenterveyteen liittyviä haasteita tai sairastuu. Ei todellakaan! Kuka tahansa meistä voi jonakin päivänä sairastua ja jokainen meistä tarvitsee silloin läheisten ja toisten apua.

Mielenterveyteen vaikuttavat monet asiat. Aivan samalla tavalla kuin meidän fyysiseen hyvinvointiinkin vaikuttaa. Siihen vaikuttaa perimä, elinympäristö, lapsuus, oma persoonallisuus jne. Samalla tavalla kuin sinä voit sairastua esim. poskiontelotulehdukseen tai kilpirauhasenvajaatoimintaan niin samalla tavalla sinulle voi tulla masennus tai kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Murtamalla yhdessä ennakkoluuloja, tuomalla asioita lähemmäksi meitä jokaista ja puhumalla asioista uskon, että jonakin päivänä häpeä mielenterveyden haasteista ja sairauksista saadaan katoamaan. Matkaa on vielä mutta olemme hyvässä vaiheessa menossa. 



Suomen mielenterveyden mielenterveyspäivän kuva.


Tänä vuonna maailman mielenterveyspäivän teemana oli itsemurhien ehkäisy. Kysy siis läheisiltäsi tänään maailman tärkein kysymys "Mitä kuuluu?"
Ole läsnä läheisillesi ja tue heitä silloin kun he tukea tarvitsevat. Anna myös läheistesi olla sinun tukena ja lähellä.
Sinä olet tärkeä. Minä olen tärkeä. Me kaikki olemme tärkeitä.

Ihanaa syksyn jatkoa!
-Johanna-

Lisätietoja maailman mielenterveyspäivästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun