Siirry pääsisältöön

Mielenterveys on osa meitä jokaista -huolehtikaamme siis toisistamme!

Eilen vietettiin maailman mielenterveyspäivää.
On ollut aivan mahtavaa huomata mitenkä paljon ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa reagoineet tähän päivään! Ihmiset ovat paljon jakaneet kuvia itsestään vihreitä vaatteita yllä, jakaneet omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan mielenterveydestä ja ottaneet kantaa tämän hetkisiin yhteiskunnallisiin asioihin joilla voidaan edistää mielenterveyteen liittyviä asioita.

Erityisen iloinen olen tästä asiasta sen takia, että asiaa ei pidetä enää piilossa. Mielenterveyteen liittyvistä asioista puhutaan avoimemmin kuin ennen eikä siihen liittyviä asioita nähdä enää pelkästään häpeänä tai negatiivisena.
Mielenterveyteen liittyvistä asioista puhutaan jo osana meitä kaikkia, ei vaan niitä jotka sairastuvat tai kohtavat mielenterveyden haasteita elämänsä aikana!


Faktahan on se, että meillä kaikilla on mielenterveys. Mielenterveys josta tulee huolehtia läpi elämän ajan. Mielenterveys joka on osa meitä, ihmisenä olemisen kokonaisuutta. 

Ihminen ei ole kuitenkaan heikko tai huono jos hän kohtaa mielenterveyteen liittyviä haasteita tai sairastuu. Ei todellakaan! Kuka tahansa meistä voi jonakin päivänä sairastua ja jokainen meistä tarvitsee silloin läheisten ja toisten apua.

Mielenterveyteen vaikuttavat monet asiat. Aivan samalla tavalla kuin meidän fyysiseen hyvinvointiinkin vaikuttaa. Siihen vaikuttaa perimä, elinympäristö, lapsuus, oma persoonallisuus jne. Samalla tavalla kuin sinä voit sairastua esim. poskiontelotulehdukseen tai kilpirauhasenvajaatoimintaan niin samalla tavalla sinulle voi tulla masennus tai kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Murtamalla yhdessä ennakkoluuloja, tuomalla asioita lähemmäksi meitä jokaista ja puhumalla asioista uskon, että jonakin päivänä häpeä mielenterveyden haasteista ja sairauksista saadaan katoamaan. Matkaa on vielä mutta olemme hyvässä vaiheessa menossa. Suomen mielenterveyden mielenterveyspäivän kuva.


Tänä vuonna maailman mielenterveyspäivän teemana oli itsemurhien ehkäisy. Kysy siis läheisiltäsi tänään maailman tärkein kysymys "Mitä kuuluu?"
Ole läsnä läheisillesi ja tue heitä silloin kun he tukea tarvitsevat. Anna myös läheistesi olla sinun tukena ja lähellä.
Sinä olet tärkeä. Minä olen tärkeä. Me kaikki olemme tärkeitä.

Ihanaa syksyn jatkoa!
-Johanna-

Lisätietoja maailman mielenterveyspäivästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä