Siirry pääsisältöön

Muutoksia

 

Muutokset. Niitä on elämä tulvillaan. Ja niihin on sopeuduttava. Osan tekee itse, ja osa tulee muiden puolelta. Osa hyviä, osa ei. Kerron tässä omista muutoksista, ja avaan hiukan syitä niihin.

Ensin tein erään erittäin kipeän päätöksen, jota en avaa sen enempää asian arkuuden vuoksi. Sitten aloin miettimään ihmissuhteitani. Mitkä tuovat minulle hyvää mieltä, onnellisuutta ja turvallisuutta? Missä suhteessa on epätasapainoa, ja tunnen oloni surkeaksi? Näitä löytyi kaksi. Toiseen olen jo katkaissut välit, ja toista mietin vielä, vaikka olenkin ehkä tehnyt päätöksen syvällä sisimmässäni. En vain haluaisi tehdä sitä, elämä on ollut kaaosta heinäkuusta lähtien. Ehkä odotan tilanteen rauhoittumista?

Ihmissuhteet. Ne ovat sekä kirous että siunaus. Mutta se ei ole oikein, että missään suhteessa tuntee olonsa surkeaksi. Riitoja tulee kyllä, niille ei voi mitään, mutta jos käytetään hyväksi ja alistetaan, sitä ei tarvitse sietää.

Näin on näissä minun molemmissa ihmissuhteissa. Toista siedin vuosia, ensin parisuhteessa, ja myöhemmin ystävyyssuhteessa. Siinä ei ollut mitään järkeä. Nyt sen sanoo jo sydänkin pikku hiljaa, kun olen saanut etäisyyttä asiaan.

Mitä muuta muutoksia? Muutto on jossain vaiheessa edessä, lähemmäs palveluja. Sitä odotan innolla, järjestyksen suunnittelua, tavaroiden läpikäyminen on sinänsä tyydyttävää, ja suuri kysymys: joko vihdoin saan astianpesukoneen? Kyllä, siihen kuuluu pakkaus,- ja purkurumba, mutta nautin siitä. Ja on siinä oma järkytyksensä kun huomaa miten paljon saattaa olla turhaa pikku sälää ja papereita.

Näen aina muuton hyvänä. Eron jälkeen alkaa oma elämä, pääsee omaan kotiin jota ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa, saa omaa aikaa, ja tulla ja mennä miten haluaa. Minulla meni pitkään ennen kuin oivalsin nämä hyvät puolet kun ero tuli. Ja kenties parasta: saat omia kaukosäätimen kokonaan itse! Ja muutkin asiat muutossa paikasta A paikkaan B ovat hyviä: saattaa olla paremmat naapurit, ehkä sijainti on parempi? Tai kenties kyseessä onkin se loppuelämän koti?

Onko minulla jokin vahvuus, mikä on auttanut muutoksissa? En keksi muuta kuin, että olen havainnut olevani yllättävän sopeutumiskykyinen. Tosin siinä vaiheessa, kun vääryyttä tai hyväksikäyttöä on liikaa, ärähdän. Yritän miettiä milloin kannattaa milloin kannattaa pistää hanttiin ja milloin vain sietää tilanne. Ja välillä sorrun taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, mikä on voimia vievää.

Olisi hyvä, jos pääsisin tuosta tuulimyllyjä vastaan sotimisesta. Se on vain ajanhukkaa, ja senkin ajan voisi käyttää järkevämmin. Puhumattakaan siihen laitetusta energiasta. Muussa elämässä toivon, että pääsisin muuttamaan äkkiä rauhallisempaan taloon ja lähemmäs palveluja.

Muutokset. Ne pitävät elämän ainakin mielenkiintoisena. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta niiden kanssa on opittava elämään. Ja hei, kun ovi sulkeutuu niin uusi aukeaa, vai mitä?

 

Piia

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä