Siirry pääsisältöön

Muutoksia

 

Muutokset. Niitä on elämä tulvillaan. Ja niihin on sopeuduttava. Osan tekee itse, ja osa tulee muiden puolelta. Osa hyviä, osa ei. Kerron tässä omista muutoksista, ja avaan hiukan syitä niihin.

Ensin tein erään erittäin kipeän päätöksen, jota en avaa sen enempää asian arkuuden vuoksi. Sitten aloin miettimään ihmissuhteitani. Mitkä tuovat minulle hyvää mieltä, onnellisuutta ja turvallisuutta? Missä suhteessa on epätasapainoa, ja tunnen oloni surkeaksi? Näitä löytyi kaksi. Toiseen olen jo katkaissut välit, ja toista mietin vielä, vaikka olenkin ehkä tehnyt päätöksen syvällä sisimmässäni. En vain haluaisi tehdä sitä, elämä on ollut kaaosta heinäkuusta lähtien. Ehkä odotan tilanteen rauhoittumista?

Ihmissuhteet. Ne ovat sekä kirous että siunaus. Mutta se ei ole oikein, että missään suhteessa tuntee olonsa surkeaksi. Riitoja tulee kyllä, niille ei voi mitään, mutta jos käytetään hyväksi ja alistetaan, sitä ei tarvitse sietää.

Näin on näissä minun molemmissa ihmissuhteissa. Toista siedin vuosia, ensin parisuhteessa, ja myöhemmin ystävyyssuhteessa. Siinä ei ollut mitään järkeä. Nyt sen sanoo jo sydänkin pikku hiljaa, kun olen saanut etäisyyttä asiaan.

Mitä muuta muutoksia? Muutto on jossain vaiheessa edessä, lähemmäs palveluja. Sitä odotan innolla, järjestyksen suunnittelua, tavaroiden läpikäyminen on sinänsä tyydyttävää, ja suuri kysymys: joko vihdoin saan astianpesukoneen? Kyllä, siihen kuuluu pakkaus,- ja purkurumba, mutta nautin siitä. Ja on siinä oma järkytyksensä kun huomaa miten paljon saattaa olla turhaa pikku sälää ja papereita.

Näen aina muuton hyvänä. Eron jälkeen alkaa oma elämä, pääsee omaan kotiin jota ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa, saa omaa aikaa, ja tulla ja mennä miten haluaa. Minulla meni pitkään ennen kuin oivalsin nämä hyvät puolet kun ero tuli. Ja kenties parasta: saat omia kaukosäätimen kokonaan itse! Ja muutkin asiat muutossa paikasta A paikkaan B ovat hyviä: saattaa olla paremmat naapurit, ehkä sijainti on parempi? Tai kenties kyseessä onkin se loppuelämän koti?

Onko minulla jokin vahvuus, mikä on auttanut muutoksissa? En keksi muuta kuin, että olen havainnut olevani yllättävän sopeutumiskykyinen. Tosin siinä vaiheessa, kun vääryyttä tai hyväksikäyttöä on liikaa, ärähdän. Yritän miettiä milloin kannattaa milloin kannattaa pistää hanttiin ja milloin vain sietää tilanne. Ja välillä sorrun taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, mikä on voimia vievää.

Olisi hyvä, jos pääsisin tuosta tuulimyllyjä vastaan sotimisesta. Se on vain ajanhukkaa, ja senkin ajan voisi käyttää järkevämmin. Puhumattakaan siihen laitetusta energiasta. Muussa elämässä toivon, että pääsisin muuttamaan äkkiä rauhallisempaan taloon ja lähemmäs palveluja.

Muutokset. Ne pitävät elämän ainakin mielenkiintoisena. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta niiden kanssa on opittava elämään. Ja hei, kun ovi sulkeutuu niin uusi aukeaa, vai mitä?

 

Piia

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun