Siirry pääsisältöön

Ikkunatarina -Mikä se on ja miksi se kannattaa tehdä?


Ikkunatarina mahdollistaa kanavan itseilmaisuun asiakkaan haluamalla tavalla. Se mahdollistaa luovaa sekä mielekästä tekemistä ja sisältöä arkeen. Ikkunatarinan äärellä asiakas tulee kohdatuksi ja nähdyksi hänelle itselleen tärkeän asian kanssa.


Ikkunatarinan tekeminen on mahdollisuus tuoda esille oman harrastuksen teoksia, esitellä omaa mielenkiinnon kohdetta tai luovia menetelmiä hyödyntäen käsitellä jotakin itselle tärkeää/merkittävää asiaa tai elämänvaihetta. Sen avulla voi myös välittää iloa ja toivoa sekä saada niitä myös itse. Ikkunatarina voi siis olla jo asiakkaan tekemiä valmiita teoksia tai se voidaan tehdä hänen kanssaan yhdessä esille laitettavaksi.




Tärkeintä on, että ohjaaja vastaanottaa ikkunatarinan asiakasta kunnioittaen ja jättää omat taiteelliset mieltymykset taka-alalle. Teoksista annetaan positiivista palautetta, kannustetaan ja rohkaistaan laittamaan teokset esille tai/ja ollaan tukemassa teoksen tekemisessä ja valmistumisessa.



Tässä työstettiin kahden päivän ajan tilataideteosta näyteikkunaan kesällä 2018.


Ikkunatarina on nimensä mukaisesti ikkuna tekijänsä maailmaan. Jos käytettävissä on katutason näyteikkuna, voi teokset laittaa siihen esille, jolloin ohikulkijatkin voivat päästä osalliseksi ihastelemaan teoksia. 

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Omat avaimet-projektin toimiston näyteikkunaan kävi tekemässä ikkunatarinansa 20 nuorta aikuista.
Nuoret ovat tuoneet esille sitä, että he haluavat taiteen kautta ilmaista ja purkaa omia tunteitaan ja ajatuksiaan sekä kertoa itselle merkittävistä asioista. Taide oli todella monella nuorelle tärkeä harrastus kuin myös itseilmaisun keino. Monet kuvasivatkin, että "taide on elämäntapa".



Saimme ikkunoihimme hyvinkin erilaisia ikkunatarinoita. Ikkunatarinoina oli piirrustuksia (käsin kuin myös tietokoneella piirrettyjä), maalauksia, runoja, laulunsanoja, valokuvia, ryijyjä ja tilataidetta. Joissakin ikkunatarinoissa oli myös yhdistelty näitä tapoja. 

Jokainen ikkunatarina oli omanlaisensa ja aivan uniikki taideteossa.  Olemme monesti tiimin kesken ihastellaan näitä töitä toimistolla. Olemme kuulleet myös paljon positiivista palautetta ulkopuolisiltakin näistä ikkunatarinoista. 
On ollut upeaa, että olemme projektissa pystyneet mahdollistamaan ikkunatarinoiden tekemisen nuorille. 
Ja on ollut myös upeaa olla itse näkemässä, kuulemassa ja osaa tekemässäkin näistä ikkunatarinoista!

-Tuija & Johanna-




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun