Siirry pääsisältöön

Ikkunatarina -Mikä se on ja miksi se kannattaa tehdä?


Ikkunatarina mahdollistaa kanavan itseilmaisuun asiakkaan haluamalla tavalla. Se mahdollistaa luovaa sekä mielekästä tekemistä ja sisältöä arkeen. Ikkunatarinan äärellä asiakas tulee kohdatuksi ja nähdyksi hänelle itselleen tärkeän asian kanssa.


Ikkunatarinan tekeminen on mahdollisuus tuoda esille oman harrastuksen teoksia, esitellä omaa mielenkiinnon kohdetta tai luovia menetelmiä hyödyntäen käsitellä jotakin itselle tärkeää/merkittävää asiaa tai elämänvaihetta. Sen avulla voi myös välittää iloa ja toivoa sekä saada niitä myös itse. Ikkunatarina voi siis olla jo asiakkaan tekemiä valmiita teoksia tai se voidaan tehdä hänen kanssaan yhdessä esille laitettavaksi.
Tärkeintä on, että ohjaaja vastaanottaa ikkunatarinan asiakasta kunnioittaen ja jättää omat taiteelliset mieltymykset taka-alalle. Teoksista annetaan positiivista palautetta, kannustetaan ja rohkaistaan laittamaan teokset esille tai/ja ollaan tukemassa teoksen tekemisessä ja valmistumisessa.Tässä työstettiin kahden päivän ajan tilataideteosta näyteikkunaan kesällä 2018.


Ikkunatarina on nimensä mukaisesti ikkuna tekijänsä maailmaan. Jos käytettävissä on katutason näyteikkuna, voi teokset laittaa siihen esille, jolloin ohikulkijatkin voivat päästä osalliseksi ihastelemaan teoksia. 

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Omat avaimet-projektin toimiston näyteikkunaan kävi tekemässä ikkunatarinansa 20 nuorta aikuista.
Nuoret ovat tuoneet esille sitä, että he haluavat taiteen kautta ilmaista ja purkaa omia tunteitaan ja ajatuksiaan sekä kertoa itselle merkittävistä asioista. Taide oli todella monella nuorelle tärkeä harrastus kuin myös itseilmaisun keino. Monet kuvasivatkin, että "taide on elämäntapa".Saimme ikkunoihimme hyvinkin erilaisia ikkunatarinoita. Ikkunatarinoina oli piirrustuksia (käsin kuin myös tietokoneella piirrettyjä), maalauksia, runoja, laulunsanoja, valokuvia, ryijyjä ja tilataidetta. Joissakin ikkunatarinoissa oli myös yhdistelty näitä tapoja. 

Jokainen ikkunatarina oli omanlaisensa ja aivan uniikki taideteossa.  Olemme monesti tiimin kesken ihastellaan näitä töitä toimistolla. Olemme kuulleet myös paljon positiivista palautetta ulkopuolisiltakin näistä ikkunatarinoista. 
On ollut upeaa, että olemme projektissa pystyneet mahdollistamaan ikkunatarinoiden tekemisen nuorille. 
Ja on ollut myös upeaa olla itse näkemässä, kuulemassa ja osaa tekemässäkin näistä ikkunatarinoista!

-Tuija & Johanna-
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä