Siirry pääsisältöön

Mitä et vielä ehkä tiennyt Omat avaimet-projektista?


1  Viime viikolla jaoimme meidän sosiaalisen median kanavissa projektista tietoja joita ei välttämättä tiedetty. Projektimaailma on upea työympäristö jossa saa haastaa itseään, omaa ammatillisuuttaan, kehittyä ja kasvaa ammattilasena mutta myös ihmisenä sekä tuoda työskentelyssä esille omia vahvuuksiaan.

  Voin varmasti puhua meidän kaikkien tiimiläisten puolesta, että tässä projektissa mukana oleminen on opettanut meille valtavasti uutta.. eikä pelkästään siitä miten projekti kulkee, mitä siihen kuuluu jne. vaan yleisesti kohtaamisen ja vuorovaikutuksen merkityksestä, tunnetasolla kohtaaminen "ihminen ihmiselle" sekä yhteistyön suuresta merkityksestä! 

 Tässä vielä kerran kuusi faktaa "Tätä et ehkä tiennyt vielä Omat avaimet-projektista..."

11. Nuoret ovat olleet mukana kaikessa.

Nuoret ovat olleet projektin alusta asti kaikessa toiminnassa mukana. Nuoret ovat olleet jo työntekijöiden haastatteluissa mukana ja vaikuttamassa siihen ketä projektin työntekijöiksi valitaan. Monet edelleen mukana olevista nuorista on siis itse asiassa ollut projektissa pidempään kuin yksikään meistä työntekijöistä.
Nuorten ääntä on kuunneltu kaikessa ja heidän toiveitaan on pyritty mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan. Esimerkiksi tapahtumia on suunniteltu ja toteutettu aina nuorten kanssa yhdessä. Nuoret ovat päässeet tapahtumissa tuomaan myös omia vahvuuksiaan ja mielenkiintoja esille.Nuoret ovat olleen mukana projektin jokaisessa vaiheessa. He ovat olleet mukana ohjausryhmässä, projektin arvioinnissa, antamassa palautetta ja ideoimassa projektissa kehitettyjä työmenetelmiä, sosiaalisen median sisällön tuottamisessa, kokemusasiantuntijuuden eteenpäin viemisessä, yhteiskehittämisen pajoissa sekä erilaisissa seminaareissa ja tapahtumissa joissa projekti on ollut mukana.
Nuoria on kysytty myös pitämään puhevuoroja kouluille, erilaisiin yhdistyksiin/järjestöihin sekä seminaareihin

Ilman näitä mukana olleita nuoria projekti ei olisi onnistunut! Kiitoksia kaikille nuorille, jotka olette olleet mukana! Olette rohkeita ja lahjakkaita! 

22. Projekti suunnitelmaa muutettiin.

Alkuperäisessä projekti suunnitelmaa todellakin muutettiin!

Kuva Hellurei ja helkkarin tunteet-tunnekorteista
Projektin aloittaessa toimintansa alkuperäinen suunnitelma oli työstää erityisesti asumispalvelutyöhön työväline, joilla asumispalvelutyöntekijät voisivat auttaa nuoria arjen ja asumisentaidoissa. Projektin etenemisen myötä kuitenkin havaittiin ja huomattiin, että kyseisien taitojen harjoittaminen on edelleen tärkeää, mutta vieläkin tärkeämmäksi nousi nuorten itsenäistymisessä tarvittava tuki, oman identiteetin ja minäkuvan vahvistaminen sekä tunteiden ymmärtäminen/tunnistaminen ja tunnetaidot.

Nuoret myös kokivat, että mikäli he tulevat kuulluksi, saavat vahvistusta omalle identiteetilleen ja kykenevät tunnistamaan erilaisia olotilojaan, ovat he valmiimpia vastaanottamaan myös esimerkiksi asumispalvelutyöntekijöiden tarjoamaa asumisentukea tai he ovat sitoutuneempia omiin palveluihinsa.

Nuorten ääntä kuultiin siis myös projekti suunnitelman muutoksessa, kun saimme heiltä palautetta ja kokemuksia toiminnan sisällöstä. Nuorten kokemukset haluttiin nostaa esille ja vastata heiltä esille nousseisiin tarpeisiin. Ja tämä todellakin kannatti, niin projektin osalta kuin myös mukana olleiden nuorten osalta.

33. Toimistolla ilostuttaa välillä Kaapo-koira.

Projektipäällikön Annen koira Kaapo käy meidän toimistolla aika ajoin ilostuttamassa meitä. Kaapo osaa kyllä ottaa itselleen huomiota silloin kun hän sitä haluaa. Kaapo tulee usein pöydän ääreen myös kun olemme kahvilla tai syömässä katsomaan ihanilla silmillään jospa sieltä jotain hänkin saisi. Kaapo osaa vaatia myös rapsutuksia ja leikkikaveria välillä (koska olisihan toimistossa vietettävä päivä muuten aivan liian pitkä).44. Tämän vuoden aikana reissupäiviä kertynyt meille reilut 130.

Ollaan oltu koko poppoo yhteensä reissun päällä reilut 130 päivää… ja tämäkin tämän hetkinen reissupäivien saldo josta puuttuu vielä ainakin 8 reissupäivää.
Reissupäiviä per naama tälle vuodelle kertyy noin 35 päivää.

Reissaamista on ollut nyt kesälomien jälkeen lähes tulkoon joka toinen viikko ja ollaan kyllä kierrelty vähän joka paikassa mm. Turku, Tampere, Helsinki, Oulu, Joensuu, Kuopio. Loppu vuoden reissuhommat suuntautuu Helsinkiin mielenterveysmessuille ja kehittämispäiville.Reissaaminen on ollut meille jokaiselle uutta, kukaan meistä ei ole reissuhommia koskaan aiemmin työssään tehnyt. Toki reissuhommia tehdessä tulee tehtyä pidempää päivää, istuttua paljon junassa ja oltu erillään omasta perheestä. Siinä on siis hyvät ja huonot puolensa.

55. Tykätään kaikki luovista menetelmistä.

Me ollaan siitä harvinainen tiimi, että me tykätään kaikki luovista menetelmistä. Ja me tykätään, että se on myös osa meidän työotetta. On hienoa, että luovuus on ollut meillä mukana projektissa ja, että luovuus jota nuorissakin on sisällä on päässyt esille.

Olemme kaikki omilla tavoillaan luovia ihmisiä ja täydennämme toisiamme tiimissä.
 
Tuija tykkää erityisesti valokuvauksesta ja maalaamisesta. Tuija kirjoittelee myös pöytälaatikkoonsa runoja. Tuija on meistä se jolla monesti syntyy mitä eriskummallisia ideoita tekemiseen (monesti todella hyviäkin)! 

Anna tykkää teatterista ja matkailusta ympäri maailmaa (toiveena onkin toteuttaa joskus maailman ympärysmatka). Reissuilla Anna käy aina taidenäyttelyissä ja museoissa. Mutta Anna taas ei voi sietää pientä näpryytä ja askartelua, hän jättää sen erittäin mieluusti muille.

Johanna tykkää luovia kaikkea valmista keksittyä niin, että sitä on kivempi itse toteuttaa, olipa siis kyseessä mikä tahansa asia. Käsityöt ja valokuvaaminen ovat lähellä sydäntä vaikka aikaa tekemiselle ei aina löydy. Johanna ei tykkää näytellä eikä improilla mutta käy mielellään katsomassa kyllä esim. kesäteatteriesityksiä tai musikaaleja.

Anne tykkää todella paljon mm. käsityöistä, puukäsitöistä ja neulomisesta. Anne on myös meistä se, joka lähtee kaikkeen mukaan ja innostuu aina kaikkein eniten kaikesta uudesta!

Kaikki meistä pitää taiteesta ja kulttuurista sen erimuodoissa. Aikalailla meidän kaikkiin virkistyspäiviin onkin kuulunut jotakin kulttuuritoimintaa esim. olemme käyneet musikaaleissa sekä ollaanpas meidän tiimille myös pidetty voimaannuttava valokuvausta.

66. Uskomattoman hitsautunut ja upea tiimi.

Niin, otsikko kertoo jo kaiken.

Tää porukka on vaan jotain niin upeeta. Varmastikaan kukaan meistä ei olisi uskonut mitenkä hyvin meille toimii yhteistyö, mitenkä hyvin kukin nostaa esilleen vahvuuksia, mitenkä samanlaisia mutta silti kuitenkin erilaisia me olemme.

Meillä on todella hauskaa porukalla ja uskalletaan kertoa omat  mielipiteemme ja ajatuksemme reilusti toisillemme. Olemme rehellisiä ja avoimia.

Olemme saaneet myös monesti palautetta siitä ulkopuolisilta, että mitenkä meistä näkyy se, että olemme hitsautuneet yhteen ja jokaisella on selkeästi ne omat roolinsa/vastuualueensa projektissa. Ja näinhän se todellakin on!

Joulukuusta tulee vaikea kun tietää, että tämä tiimi tulee hajoamaan kun projekti päättyy. Onneksi ihanat muistot jäävät elämään ikuisesti ja olemme saaneet toisistamme muutakin kuin työkaverin loppu elämäksi.

Ihania talvipäivän jatkoja!

-Johanna-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä