Siirry pääsisältöön

Mitä Omat Avaimet- projekti on merkinnyt minulle?


Olen osallistunut ryhmiin ja tapahtumiin sekä olen ollut projektissa kokemusasiantuntijana huhtikuusta 2019. Minun on ollut aina helppo tulla projektin järjestämiin toimintoihin ja tapahtumiin esimerkiksi Olokkariin, mistä pidin erittäin paljon.

Omat avaimet-projektin toimistolla on aina ollut hyvä tunnelma ja sen takia olenkin odottanut aina innolla seuraavaa kertaa, oli kyse sitten ryhmästä, erilaisista toiminnoista tai kokemusasiantuntijuuteen liittyvissä töissä. Olen myös aina kokenut, että minut on hyväksytty täysin omana itsenäni!


Haaveilin aikoinaan kokemusasiantuntijuudesta ja vertaistukiohjaajan vapaaehtoistyöstä koska halusin auttaa toisia ihmisiä, jotka ovat kenties samanlaisessa elämänvaiheessa kuin minä. Itse olisin kaivannut vertaistukea ja tietoa muilta sairastuneilta diagnoosin saatuani.

Omat Avaimet-projekti on mahdollistanut tämän haaveen! Melkein pompin riemusta, kun minulta kysyttiin, että kiinnostaisiko kokemusasiantuntijuus. Projektilla on ollut myös iso osa elämänlaatuni parantamisessa. Kärsin välillä pahastakin yksinäisyydestä, ja se että olen voinut tulla vaikka vaan kirjoittamaan blogitekstiä, on jo piristänyt minua huomattavasti ja voin samalla vaihtaa muutaman sanan työntekijöiden kanssa. Se on merkinnyt minulle paljon.

Kaikki työntekijät ovat mahtavia luonteita, ja jokaisen kanssa on tullut keskusteltua milloin mistäkin. Muistan kun elokuussa olin vähän huonommassa kunnossa eksäni takia ja samana päivänä oli projekti järjestänyt nuorille tapahtuman. Tulin auttamaan illan ajaksi, ja siinä illan mittaan projektipäällikkö näki etten ole ihan kunnossa. Hän veti minut syrjemmälle jutellakseen minun kanssani, ja varmisti että pärjään. Olen tästä kiitollinen.

Ollessani hevari-ryhmässä, olin juuri kotiutunut osastolta. Minulla oli vaikeaa, olin ahdistunut ja paniikissa. Minulle kuitenkin annettiin oma tila, ja samana iltana soitin ryhmän vetäjälle ja kerroin kotiutuneeni osastolta juuri paria tuntia aiemmin ennen ryhmään tuloa, ja sen takia olin niin hiljainen. Hän oli ymmärtäväinen, ja kysyi miten hän voisi auttaa minua sopeutumaan ryhmään. Pyysin vain ettei hän ota minua ns. silmätikuksi vaan antaa minun itse aukaista suuni kun siltä tuntuu. Näin hän teki, ja puolessa välissä ryhmää olin jo oma itseni.


Voin todellakin sanoa projektin parantaneen elämääni. Yksinäisyys on vähentynyt, olen saanut järkevää tekemistä päiviin, mutta olen myös joutunut haastamaan itseni ja astumaan epämukavuusalueelle. Esimerkiksi monologin esittäminen 150 ihmiselle oli tällainen saavutus, mitä en koskaan ajatellut tekeväni. Ja voisin ehkä jopa ajatella että koska selvisin siitä, selviän melkein mistä tahansa. Esiintyminen on yksi pahimpia pelkojani nimittäin.

Toivon todella, että projekti saisi jatkoa. Välillä kaipaan sitä, kuinka tapahtumia suunnitellessa nauru raikaa niin, että se kuuluu varmasti pitkän matkan päähän. Toivon projektille myös jatkoa meidän kaikkien yksinäisten nuorten puolesta.

Pitäkää peukkuja myönteisen jatkopäätöksen puolesta!

-Piia-Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä