Siirry pääsisältöön

VOIKO TUNTEEN PALO POLTTAA SINUT LOPPUUN? – VAPAAEHTOISVÄSYMYS JA JÄRJESTÖJAKSAMINEN


Olen miettinyt viimeisen viikon aikana vapaaehtoistoiminnassa jaksamista varmaan enemmän kuin koko muun elämäni aikana aikaisemmin. Syitä tähän on kaksi. Ensimmäinen on Iisalmessa Omat avaimet-hankkeen parissa vietetty aika viime viikolla. Toinen on erään edustamani nuorisojärjestön liittokokous taannoin, ja siellä käymäni keskustelut järjestöjaksamisesta.

Vapaaehtoistyötä tehdään vapaaehtoisesti. Luulisi, että tämä on itsestäänselvyys. Näin ei kuitenkaan ole. Vapaaehtoistyötä tekevät usein sellaiset ihmiset, joilla on taipumusta kiltteyteen ja muiden miellyttämiseen. Tällöin vapaaehtoistyöstä voi muodostua ikään kuin jonkinlainen pakko, joka edesauttaa loppuun palamista. Vapaaehtoistyötä koordinoivat ja ohjaavat tahot eivät välttämättä ole tällaisiin aktiivien ja vapaaehtoisten loppuun palamiseen syyllisiä millään lailla – aktiivinen ihminen voi ihan itse aiheuttaa itsellensä kovia vaatimuksia, olla liian tunnollinen ja haluta miellyttää liikaa. Taustalla saattaa olla ajatus siitä, ettei riitä, jos ei tee tarpeeksi duunia. Silloin, kun vapaaehtoistoimija itse tai hänelle tehtäviä antava taho kasaa liiaksi tekemistä vapaaehtoiselle, vapaaehtoistyöstä poistuu vapaaehtoisuus – siitä tulee pakko, velvollisuus, askare.



Minä olen ollut aktiivinen järjestötoimija iät ja ajat. Olen ollut sekä vapaaehtoistyötä hyvin tukevissa yhteisöissä että sellaisissa, joissa aktiiveja ei tueta niin hyvin. Koskaan tämä ei ole johtunut mistään tietoisesta ilkeydestä, eikä oikeastaan mistään muiden aktiivien, ohjaajien tai muiden ammattitaidosta tai sen puutteesta. Minulle syyt siihen, miksi olen joskus kokenut kovasti vapaaehtoisväsymystä, ovat liittyneet eniten puutteellisiin elämänhallintataitoihini, kyvyttömyyteeni sanoa ei ja muuten pitää omia rajojani tiedossa sekä masennukseeni.

Aion tässä esitellä muutamia ajatuksiani liittyen vapaaehtoisväsymykseen ja järjestöjaksamiseen. Toisaalta puhun siitä, miten vapaaehtoiset voivat itse ylläpitää jaksamistaan, toisaalta siitä, kuinka järjestöt ja muut vapaaehtoisvoimin kokonaan tai osittain toimivat yhteisöt voivat ylläpitää järjestöjaksamista.


Vapaaehtoinen:

1. Selvitä arvosi. Mitkä ovat ne arvot, joiden pohjalta teet tätä vapaaehtoistyötä? Mikä saa sinut antamaan aikasi tälle toiminnalle? Mikä tekee siitä sinulle mielekästä?

Oma esimerkkini:
Minulle mielenterveyskentän vapaaehtoistoiminnassa tärkeitä arvoja ovat feminismi, lähimmäisenrakkaus ja oikeudenmukaisuus. Feminismillä tarkoitan tasa-arvoa yleisesti (jota se määritelmällisesti tarkoittaakin) – mielenterveyskuntoutujat ovat monesti altavastaajan asemassa, koska ongelmat jaksamisen kanssa voivat vähentää realistisia mahdollisuuksia vaikuttaa häntä itseään koskeviin asioihin, ja täten aiheuttaa voimattomuuden ja osattomuuden tunteita. Feminismiä on se, että teen työtä sen eteen, että mielenterveyskuntoutujia kuullaan, ja että heillekin taataan ääni ja tila toimia ja vaikuttaa tässä yhteiskunnassa. Lähimmäisenrakkaus ohjaa minun toimintaani sillä periaatteella, että haluan tehdä yhteisöjäni ja ylipäänsä muita ihmisiä auttavia asioita. Oikeudenmukaisuus on mielessäni, kun pyrin puhumaan rehellisesti mielenterveydellisistä haasteistani, ja perään parempia palveluita syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia aiheuttavien rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi.

2. Selvitä vahvuutesi. Mikä on Se Osaaminen, joka on eniten mukavuusalueesi sisällä? Missä olet tosi hyvä?

Oma esimerkkini:
Minun vahvuuteni ovat järjestötoiminnan kokemus, esiintymisvarmuus, rehellisyys ja avoimuus, sosiaalinen tilannetaju sekä empaattisuus. Nämä ovat kantaneet pitkälle vapaaehtoistyössä, ja aina kun olen mielestäni saanut käytettyä vahvuuksiani itseäni ja muita hyödyttävällä tavalla, olen ollut tyytyväinen. Erityisesti silloin, kun omien vahvuuksieni käyttö on ollut linjassa omien arvojeni kanssa, olen kokenut tekemäni asiat mielekkäiksi – esimerkiksi hakemalla tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta puhumalla rehellisesti omista mielenterveysongelmistani ja ongelmista avun saamisen kanssa.

3. Selvitä muut voimavarasi. Kuinka sinä voit, miten sinä jaksat? Mitä kuuluu? Mikä määrä tekemistä on sinulle sopiva? Onko sinulla mielekkäitä harrastuksia, joiden parissa voit latautua?

Oma esimerkkini:
Minun voimavarojani ovat esimerkiksi esittävä taide harrastuksena, podcastien kuunteleminen, laaja ystävien verkosto, perheenjäsenet ja parisuhde. Olen valtavan kiinnostunut kaikesta, ja nyt, kun saan keskityttyä lukemiseen vähän huonommin, podcastit täyttävät pitkälti sen kolon, jonka lukemisen väheneminen on minuun jättänyt. Teatteri- ja musiikkiharrastukset kutkuttavat minun empatian ja lähimmäisenrakkauden antureitani ja antavat luovuuden muodossa valtavasti sisältöä elämääni. Ystävät, läheiset ja eritoten parisuhde antavat minulle tukea, jaksamista, turvaa, ymmärrystä, lohtua, rakkautta, hauskoja hetkiä, inspiraatiota, suuntaa ja virtaa elää elämää ylipäätään ja eritoten läheiseni tukevat minua olemaan jatkuvasti paremmin oma itseni.

4. Pidä tunteen palo turvallisena. Pyri tekemään vapaaehtoistyötä oman jaksamisesi mukaan, opettele – ihan tietoisesti opettele – sanomaan EI. Yritä parhaasi mukaan levätä. Jos voit delegoida, delegoi. Jos voit pyytää apua, pyydä apua. Kukaan ei suutu, jos vaadit saada levätä – tai jos suuttuu, niin se yhteisö ei ole sinua varten. Rajaa parhaasi mukaan omat tehtäväsi sellaisiksi, että pääset tekemään sinulle mielekkäitä asioita. Jos tarvitset sitä, pidä lomaa vapaaehtoistyöstä. Kukaan ei voi yksin mullistaa maailmaa, varsinkaan silloin, kun on itse rikki.

Oma esimerkkini:
Joitakin vuosia sitten olin järjestötoiminnassa mukana siten, että se tuntui suorittamiselta. Tätä jatkui aika kauan, mutta jossakin vaiheessa – viimeistään siinä vaiheessa kun oma mielenterveyteni oli tosi huonoissa kantimissa – ymmärsin pistää pelin poikki ja laittaa vapaaehtoistyön ainakin yhdeltä rintamalta paussille. Tämä paussi kestikin sitten ainakin pari vuotta. Mitä tapahtui? Järjestön toiminta ei loppunut. Aurinko nousi seuraavanakin päivänä. Kahvi maistui kahvilta edelleen. Minä myös palauduin. Se järjestötoiminnan muoto, josta olin poissa, tuntuu minusta nyt mielekkäältä. Niin mielekkäältä, että se antoi minulle muutaman päivän aikana aivan valtavasti suuntaa opintoihini ja mahdollisesti tuleviin töihini. Nykyään tunnun tekevän vapaaehtoistyössä konkreettisempia toimia oman jaksamiseni edistämiseksi. Jos esimerkiksi jokin kokous tuntuu minusta hyvin raskaalta oman väsymykseni johdosta, pidän tauon ja poistun tilasta. Olen opetellut sanomaan EI. Olen myös oppinut delegoimaan enemmän.


Vapaaehtoistoiminnan ohjaaja tai johtamisasemassa oleva vapaahetoinen:

1. Kuuntele vapaaehtoisia. Kuinka vapaaehtoisella menee? Kysy, onko tämä mielenkiintoista, onko tähän jaksamista? Kysy vapaaehtoiselta ehdotuksia ja näkemyksiä toimintaan.

2. Tue vapaaehtoisen työtä. Ohjaajana tai johtajana sinun kannattaa pitää vapaaehtoinen mielessä, ja olematta liian kontrolloiva sinun on tsempattava, rohkaistava, lohdutettava ja nauratettava vapaaehtoista. Hän tekee tätä kaikkea mahdollisesti ilman palkkaa, ja hänen työnsä on kallisarvoista, ja hänen on kuultava se.

3. Pidä huoli omasta jaksamisestasi. Et voi ohjata vapaaehtoisia hyvin, jos olet itse liian väsynyt tai ärtynyt. Sinunkin työsi on kallisarvoista. Sinullakin on oikeus lepoon. Jos poltat itsesi loppuun, myös vapaaehtoiset voivat saada sellaisen kuvan, että tällainen toimintamalli olisi jotenkin toivottava. Se ei ole.

4. Muuta työyhteisösi jaksamista tukevaksi, jos se ei vielä sellainen ole. Viettäkää työyhteisönä työhyvinvointipäiviä. Puhukaa muustakin kuin työstä. Välittäkää toisistanne ja toistenne voinnista. Pidä yllä kannustavaa diskurssia, jossa annetaan palautetta lempeästi mutta rehellisesti.


Vapaaehtoiset ja ohjaajat:


Estäkää vapaaehtoisväsymys ylläpitämällä järjestöjaksamista. Me kaikki olemme tällä yhteisellä pallolla, me jaamme tämän ajan ja paikan. Meidän on kaikkein järkevintä luoda kestäviä yhteisöjä ja yhteistyön muotoja, joissa me voimme kaikki toteuttaa itseämme ihmisarvoisilla tavoilla toisiamme kunnioittaen. Pidetään yhdessä huoli siitä, että me jaksamme, että me kaikki voimme omalla tavallamme rakentaa kestävää yhteiskuntaa ja maailmaa. Arvokeskustelut, unelmat ja tavoitteet oat tärkeitä, vaikka ne voivat joskus tuntua haihattelulta. Ne kuitenkin ohjaavat kaikkea toimintaa taustalla.

Älä pala loppuun, älä polta loppuun. Pidä huoli siitä, että kaveria ei jätetä. Ja ennen kaikkea: muista, että sinä olet tärkeä ja ansaitset lepoa, ja työsi on arvokasta.

-Matias-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun