Siirry pääsisältöön

Roombox- rentouttavaa ja luovaa käsillä tekemistä

 

Tämä ei ole nukkekotien rakentelua, ellet itse niin halua!

 Mikä on roombox? Roombox, eli kenkälaatikkohuone, on miniatyyrihuone, jonka rakennat esimerkiksi kenkälaatikon sisään. Roomboxin voi askarrella oikeastaan mihin tahansa. Huoneita on rakennettu pahvilaatikoiden, matkalaukkujen, lyhtyjen ja jopa pyykinpesuainepullojen sisään! Tässä hommassa todellakin vain taivas ja mielikuvitus on rajana.

Roomboxien rakentamista ei kannata lähestyä liian monimutkaisesti. Tekemisen voi aloittaa pienestä, vaikka hakemalla fiilistä tai tunnelmaa siitä, mitä haluat rakentaa. Huone muovaantuu tehdessä ja sitä mukaa kun askartelet, voit saada uusia ideoita huoneen suhteen.

Pahvilaatikkon sisään rakennettu kauhujen kylpyhuone.
Mustekala on tehty das massasta, kylpyamme on nukkekotikaluste ja katossa roikkuu Led kynttilä. Muuten kakki esineet on tehty roskista ja muovinpalasista.

Idea huoneesta kannattaa olla alottaessa, näin voit etukäteen miettiä, mistä rakennat huonekalut tai mitä hankit huoneen sisustamista varten. Voit miettiä, onko roomboxilla jokin tarina, mitä haluat kertoa. Mitä huoneesi esittää, minkälaisia tunnelmia haluat sen herättävän?

 Inspiraatiota voi hakea netistä, elokuvista, sarjoista, kirjoista tai vaikka fiiliksistä, mitkä itsellä herää. Ehkä haluat tehdä kohtauksen elokuvasta, maiseman, kuvaelman tapahtumasta, lapsuudenkodin olohuoneen tai ihan jotain muuta?  Onko huoneesi pelottava, fantasiatyylinen, minimalistinen vai lapsen silmää miellyttävä? Roomboxeja on mukava ideoida ja ne ovat ilo myös katsojalle, niistä kun voi löytää aina jotain uutta ja mielenkiintoista.

Roombox voi olla pieni tai sitten hieman suurempi rakennelma. Tämä huone on erilainen kuin muut, sillä tein sen esittämään huoneen ulkopuolta, kun yleensä ne esittävät sisäpuolta. Voit päättää itse, miten haluat huoneesi tehdä!

Tarvikkeita roomboxin tekoon voi löytää kotoa. Tilasitko jotain? Käytä pahvilaatikko roomboxiin! Itse olen lähtenyt siitä, että en hanki erikseen mitään näitä varten. Yleensä periaate pitää, mutta joskus täytyy hankkia just jotain tiettyä, kuten hämähäkki Ullakko-roomboxissa. Itse kutsun näitä "roskataiteeksi", sillä huoneet on rakennettu pahvilaatikoiden sisään ja huonekaluja tehty maitopurkin korkeista vessapaperirullan hylsyihin.

Laatikoita ja hyllyjä tonkiessa askarteluun on tarttunut mukaan vanhoja vaatteita, rikki mennyt kello, nukkekodin huonekaluja, kartonkia ja sanomalehtiä. Myös kirppareita kiertäessä on hyvä idea pitää silmiä auki ja miettiä, mitä esimerkiksi sormustimesta, pitsiliinasta tai ihan pienestä peilistä voisi keksiä. Roomboxin rakentamisen ei todellakaan tarvitse viedä sinua vararikkoon!

Ylimääräinen asukas ullakolla. Ihmishahmo on tehty askartelumassasta, hämähäkki ja seitit jäämistöä edellisvuosien Halloween-juhlista. Tapetti on kuvioitu korttipohja, lattia kartonkia, sänky pahvia ja palanen vanhaa t-paitaa. Kun huone oli valmis, "sotkin" sen maaleilla ja liimasin roskia lattiaan kiinni.


Huonetta ei tarvitse täyttää tavaralla, joskus yksinkertainen asetelma vaikuttaa eniten. Roomboxien rakentaminen vie todellakin mennessään ja tekeminen on ihanan rentouttavaa. Ainoa miinuspuoli on se, että kun touhuilu vie tosissaan mennessään, joutuu miettimään minne sitä kaikki roomboxit oikein säilöö!
Tähän roomboxiin hain inspiraatiota Taru sormusten herrasta-trilogiasta. Tätä varten hankin erikseen kuusenoksia askartelukaupasta ja kehykset kirppikseltä sekä led-valonauhan kaupasta. Muuten kaikkeen on käytetty pahvia ja maaleja ja hirveä määrä kuumaliimaa!

 Omien Avaimien roombox- työpaja järjestetään kahtena peräkkäisenä päivänä kesäkuussa, 6.6-7.6.Rakennamme rennolla meiningillä roomboxeja, jotka jäävät Omien Avaimien toimiston ikkunaan näyttelyyn kesän ajaksi. Näyttelyn jälkeen jokainen saa tietysti oman huoneensa takaisin! Tarjoamme välipalaa ja kaikki tarvikkeet ovat ilmaisia. Jonkin verran tarvikkeita on valmiina ja voit käyttää niitä, mutta jos haluat jotakin tiettyä, ole yhteydessä hyvissä ajoin ennen pajaa Tuijaan 046- 9230770 ja ilmoittaudu mukaan!

 Olen mukana opastamassa  miten roomboxeja voi tehdä.

 Tule rohkeasti mukaan kokeilemaan!

 

-Jenni

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luovuudella mielenrauhaa & iloa

Olen Piia, kohta 31- vuotias neitokainen Iisalmesta. Seuraa minulle pitävät kaksi kissaa ja vaikka olenkin pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien takia, niin käyn ns. töissä tienaamassa muutaman euron ylimääräistä. En osaa soittaa, laulaa tai piirtää, joten minun luovat menetelmäni ovat valokuvaus, kirjottaminen ja käsitöiden tekeminen.  Minusta on tärkeää että ihminen saa toteuttaa itseään, oli kyseessä sitten maalaaminen tai soittaminen tai käsityöt. Olen huomannut, että kun valokuvaan niin saavutan eräänlaisen mielenrauhan, jonka aikaansaamiseksi on aikoinaan pitänyt joogata tunnin ajan. Minulla on kova halu luoda jotain kaunista ja kuvaamamalla luon omalta osaltani sitä tähän maailmaan. Minulla on myös ilonaiheet aika harvassa, mutta valokuvaamalla saavutan myös suurta iloa ja jonkinsortin tyydytystä kun kuvaamanani kohde välittyy linssin kautta juuri sellaisena kuin haluan sen esittää. Luovuus näkyy elämässäni pääosin valokuvaamisena ja kuvien muokkaamisena. T

Yksilövalmennus -Kohtaa nuori aidosti, empaattisesti ja kiireettömästi.

Olemme Omat avaimet-projektissa kehittäneen ryhmätyömenetelmän HEVARI:n rinnalle myös yksilövalmennuksen työmenetelmän.  Idea yksilövalmennuksesta syntyi, kun keskustelimme työyhteisössämme niistä nuorista aikuisista, jotka eivät osallistuneet tarjolla oleviin ryhmätoimintoihin. Yksilövalmennus työmenetelmä on suunnattu n. 18-29 -vuotiaille nuorille aikuisille mutta se on helposti sovellettavissa omaan työhön sopivaksi ja erilaisille kohderyhmille. Syitä ryhmätoimintaan osallistumattomuudelle voi olla monia, mutta erityisesti olemme havainneet, että syynä on usein sosiaalisten tilanteiden pelko, huono itsetunto sekä toivottomuuden tunne omaa elämää kohtaan.  Monet nuoret eivät koe myöskään ryhmämuotoista toimintaa heille sopivaksi. Halusimmekin lähteä vastaamaan näiden nuorten tarpeita ja kannustamaan kenties yksilövalmennuksen jälkeen osallistumista ryhmätoimintaan jossakin vaiheessa tulevaisuutta.  Yksilövalmennuksen työmenetelmää lähdettiin ideoimaan yhdessä myös meidän yhte

Hellurei ja helkkarin tunteet! Vai miten se nyt meni?

Olen ollut mukana Omat avaimet -projektissa nyt reilun vuoden. Yksi puhutuimmista aiheesta meidän työntekijöiden kesken on ollut tunteet ja tunnetaidot.  Tunteet kuuluu osaksi meidän kaikkien joka päiväistä elämää. Tunteet on meidän reagointia tapahtuneisiin asioihin sillä hetkellä. Tunteetkaan ei kuitenkaan aina synny pelkän reaktion pohjalta vaan niihin vaikuttaa myös omat aikaisemmat kokemukset, uskomukset, asenteet ja omat tavoitteet. Eli hankala ja mielenkiintoinen aihe nämä tunteet, vai mitä? Parhaimmillaan saamme tunteista voimaa itselle ja samalla voimme välittää sitä ympärillä oleville ihmisille. Toki jokainen meistä tietää, että asia voi olla myös toisinpäin. Tunteet voivat myös viedä paljon voimia itseltä. Tulee kuitenkin aina muistaa, että tunteet eivät ole pysyviä vaan ne muuttuvat, hälvenevät ja häviävät. Omia tunteitakin oppii havannoimaan, tutkiskelemaan ja pohtimaan kriittisesti. Tämä auttaa tunteiden tunnistamisessa ja niiden käsittelyssä. "Miksi tun