Siirry pääsisältöön

Roombox- rentouttavaa ja luovaa käsillä tekemistä

 

Tämä ei ole nukkekotien rakentelua, ellet itse niin halua!

 Mikä on roombox? Roombox, eli kenkälaatikkohuone, on miniatyyrihuone, jonka rakennat esimerkiksi kenkälaatikon sisään. Roomboxin voi askarrella oikeastaan mihin tahansa. Huoneita on rakennettu pahvilaatikoiden, matkalaukkujen, lyhtyjen ja jopa pyykinpesuainepullojen sisään! Tässä hommassa todellakin vain taivas ja mielikuvitus on rajana.

Roomboxien rakentamista ei kannata lähestyä liian monimutkaisesti. Tekemisen voi aloittaa pienestä, vaikka hakemalla fiilistä tai tunnelmaa siitä, mitä haluat rakentaa. Huone muovaantuu tehdessä ja sitä mukaa kun askartelet, voit saada uusia ideoita huoneen suhteen.

Pahvilaatikkon sisään rakennettu kauhujen kylpyhuone.
Mustekala on tehty das massasta, kylpyamme on nukkekotikaluste ja katossa roikkuu Led kynttilä. Muuten kakki esineet on tehty roskista ja muovinpalasista.

Idea huoneesta kannattaa olla alottaessa, näin voit etukäteen miettiä, mistä rakennat huonekalut tai mitä hankit huoneen sisustamista varten. Voit miettiä, onko roomboxilla jokin tarina, mitä haluat kertoa. Mitä huoneesi esittää, minkälaisia tunnelmia haluat sen herättävän?

 Inspiraatiota voi hakea netistä, elokuvista, sarjoista, kirjoista tai vaikka fiiliksistä, mitkä itsellä herää. Ehkä haluat tehdä kohtauksen elokuvasta, maiseman, kuvaelman tapahtumasta, lapsuudenkodin olohuoneen tai ihan jotain muuta?  Onko huoneesi pelottava, fantasiatyylinen, minimalistinen vai lapsen silmää miellyttävä? Roomboxeja on mukava ideoida ja ne ovat ilo myös katsojalle, niistä kun voi löytää aina jotain uutta ja mielenkiintoista.

Roombox voi olla pieni tai sitten hieman suurempi rakennelma. Tämä huone on erilainen kuin muut, sillä tein sen esittämään huoneen ulkopuolta, kun yleensä ne esittävät sisäpuolta. Voit päättää itse, miten haluat huoneesi tehdä!

Tarvikkeita roomboxin tekoon voi löytää kotoa. Tilasitko jotain? Käytä pahvilaatikko roomboxiin! Itse olen lähtenyt siitä, että en hanki erikseen mitään näitä varten. Yleensä periaate pitää, mutta joskus täytyy hankkia just jotain tiettyä, kuten hämähäkki Ullakko-roomboxissa. Itse kutsun näitä "roskataiteeksi", sillä huoneet on rakennettu pahvilaatikoiden sisään ja huonekaluja tehty maitopurkin korkeista vessapaperirullan hylsyihin.

Laatikoita ja hyllyjä tonkiessa askarteluun on tarttunut mukaan vanhoja vaatteita, rikki mennyt kello, nukkekodin huonekaluja, kartonkia ja sanomalehtiä. Myös kirppareita kiertäessä on hyvä idea pitää silmiä auki ja miettiä, mitä esimerkiksi sormustimesta, pitsiliinasta tai ihan pienestä peilistä voisi keksiä. Roomboxin rakentamisen ei todellakaan tarvitse viedä sinua vararikkoon!

Ylimääräinen asukas ullakolla. Ihmishahmo on tehty askartelumassasta, hämähäkki ja seitit jäämistöä edellisvuosien Halloween-juhlista. Tapetti on kuvioitu korttipohja, lattia kartonkia, sänky pahvia ja palanen vanhaa t-paitaa. Kun huone oli valmis, "sotkin" sen maaleilla ja liimasin roskia lattiaan kiinni.


Huonetta ei tarvitse täyttää tavaralla, joskus yksinkertainen asetelma vaikuttaa eniten. Roomboxien rakentaminen vie todellakin mennessään ja tekeminen on ihanan rentouttavaa. Ainoa miinuspuoli on se, että kun touhuilu vie tosissaan mennessään, joutuu miettimään minne sitä kaikki roomboxit oikein säilöö!
Tähän roomboxiin hain inspiraatiota Taru sormusten herrasta-trilogiasta. Tätä varten hankin erikseen kuusenoksia askartelukaupasta ja kehykset kirppikseltä sekä led-valonauhan kaupasta. Muuten kaikkeen on käytetty pahvia ja maaleja ja hirveä määrä kuumaliimaa!

 Omien Avaimien roombox- työpaja järjestetään kahtena peräkkäisenä päivänä kesäkuussa, 6.6-7.6.Rakennamme rennolla meiningillä roomboxeja, jotka jäävät Omien Avaimien toimiston ikkunaan näyttelyyn kesän ajaksi. Näyttelyn jälkeen jokainen saa tietysti oman huoneensa takaisin! Tarjoamme välipalaa ja kaikki tarvikkeet ovat ilmaisia. Jonkin verran tarvikkeita on valmiina ja voit käyttää niitä, mutta jos haluat jotakin tiettyä, ole yhteydessä hyvissä ajoin ennen pajaa Tuijaan 046- 9230770 ja ilmoittaudu mukaan!

 Olen mukana opastamassa  miten roomboxeja voi tehdä.

 Tule rohkeasti mukaan kokeilemaan!

 

-Jenni

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat avaimet 4you -tiimi esittäytyy! Kuka on Johanna?

Omat avaimet 4you -toiminnan tiimi on aloittanut täydellä kokoonpanolla ja nyt onkin hyvä hetki tehdä meidän tiimiläisistä esittelyä meidän somen puolelle. Tästä alkaakin sitten kuukauden mittainen jakso, joka viikko yksi meidän tiimiläisistä esittäytyy. Joten kannattaa pysyä kuulolla! Omat avaimet 4you -tiimi lähtee täynnä tarmoa ja innokkuutta kohti vuoden 2023 syksyä sekä samaan aikaan pohtimaan ja miettimään vuoden 2024 toiminnan sisältöä ja painopisteitä. Toiminnassa korostuu erityisesti tarvelähtöisyys, kuulluksi tuleminen ja yhdessä tekeminen. Meidän tiimiin kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä asiassa kun asiassa! Mutta sitten itse asiaan eli tiimiläisen ensimmäiseen esittelyyn. Täällä teille näpyttelemässä on Johanna Kainulainen. Toimin Aspa-säätiössä koordinaattorina ja Omat avaimet 4you-toiminnassa olen tiiminvetäjänä. Osallistun aktiivisesti toimintaan myös ja minut tullaan näkemään niin ryhmissä, yhteistyöpaluissa, eri esittelyissä, somessa.. kaikessa mitä me koko tiim

Omat avaimet 4You -tiimi esittäytyy. Kuka on Sanna?

  Heippa! Olen Omat avaimet 4You -toiminnan Keski-Suomen vahvistus Inkiläisen Sanna. Tässä pieni esittely itsestäni. Paremmin tulen tutuksi yhteisen tekemisen myötä eli ollaan yhteyksissä :) Työurani olen aloittanut käsityöalan yrittäjänä, jossa vierähtikin reilut 10 vuotta. Oman terveyden vuoksi ammatista oli luovuttava ja olikin aika pohtia uutta alaa, jossa työskentely olisi mahdollista ja olisin taas työkykyinen. Lähdin opiskelemaan sosionomiksi, opinnoissa suuntauduin mielenterveys- ja päihdetyöhön. Oman paikkani löysin lastensuojelusta jo opintojen aikana ja sille tielle jäin. Aspa-säätiön töihin siirryin vuoden 2022 alkupuolella 4You-toimintaan, jossa kohderyhmä oli jälkihuoltonuoret ja tavoitteena arjen tukeminen ja voimavarojen vahvistaminen. Toiminta yhdistyi Omat avaimet -toiminnan kanssa tämän vuoden alussa ja nimetkin yhdistyivät Omat avaimet 4You:ksi. Työssäni kohtaan erilaisia ihmisiä ja juuri kohtaamiset ovat työn suola. Kokemustoimijat ja kokemusasiantuntijat työ

Kun pahin tapahtuu-tarina kiireellisestä sijoituksesta

  Tiedän odottaa ovikellon kilahdusta. Katson vuoroin lapsiani vuoroin kotiani. Kotiani, joka on aina merkinnyt turvaa ja jonka olen kauniiksi sisustanut. Nyt kuitenkin pelkään. Enemmän kuin koskaan ennen. Yritän rauhoitella itseäni ja työntää hätää kauemmas. Pakotan itseni rauhoittumaan, samalla kun ajatuksissani pohdin vaihtoehtoa ottaa lapset kainaloon ja lähteä niin kauas kuin mahdollista. Kurkkua kuristaa. Lapsille sanon niin rauhallisesti ja lempeästi kuin osaan, että olette varmasti huomanneet äidin olevan väsynyt ja ettei äiti ole jaksanut samoin kuin ennen. Siksi meille tulee kohta kaksi tätiä, jotka auttaa tällaisissa tilanteissa. En halua sanoa enempää ja sammuttaa pientä toivon kipinää siitä, että lapset saisivat jäädä kotiin. Samalla ymmärrän, ettei mikään sanomani tai tekemäni voi muuttaa asioiden kulkua, johon nämä vieraat kohta tulevat päätymään. Syljen suustani sanoja, joihin en itsekään usko. Se vaatii kaikki voimani. Aivan kaiken, mitä minussa on. Mutta lapset eivä